Xiidra срещу Restasis: Какво трябва да знаете

Въведение

Ако имате хронично (продължително) сухо око, Вашият лекар може да Ви предложи лечение с Xiidra или Restasis. И двете са лекарства с рецепта, предписани за лечение на хронично сухо око (наричано още заболяване на сухото око) при възрастни и някои деца.

Както Xiidra, така и Restasis идват като течности под формата на капки за очи. Xiidra идва като течен разтвор, докато Restasis идва като емулсия (течна смес от масло и вода).

Активната съставка в Xiidra е lifitegrast, докато активната съставка в Restasis е циклоспорин. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Продължете да четете, за да научите повече за сравнението на Xiidra и Restasis.

Забележка: За повече информация относно тези лекарства, включително подробности за тяхната употреба, вижте подробните статии за Xiidra и Restasis.

Xiidra и Restasis имат ли генерични версии?

Може да се чудите дали Xiidra или Restasis се предлагат като генерични лекарства.

Генеричното лекарство е точно копие на активната съставка в марково лекарство. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

За да разберете дали Xiidra или Restasis се предлагат като генерични лекарства, вижте списъка по-долу.

 • Xiidra:
  • Предлага се като генерично: не
  • Активна съставка: lifitegrast
 • Restasis:
  • Предлага се като генерично: да
  • Активна съставка: циклоспорин

Ако Ви е предписан Restasis и се интересувате от използването на генеричната версия вместо това, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

За какво се използват Xiidra и Restasis?

Xiidra и Restasis се използват за лечение на хронично (дългосрочно) сухо око.

За да научите повече за използването на Xiidra или Restasis за лечение на Вашето състояние, говорете с Вашия лекар.

Xiidra или Restasis и деца

Xiidra и Restasis се предписват за лечение на хронично сухо око при някои деца:

 • Xiidra може да се използва за лечение на това състояние при деца на възраст 17 и повече години.
 • Restasis може да се използва за лечение на това състояние при деца на възраст 16 и повече години.

За да научите повече за това дали Xiidra или Restasis може да са варианти за лечение на сухото око на вашето дете, говорете с неговия лекар.

Как се сравняват дозировката и приложението на Xiidra и Restasis?

Ето преглед на дозите за Xiidra и Restasis и как ги използвате за лечение на хронично (дългосрочно) сухо око.

Дозировка за хронично сухо око

Xiidra за хронично сухо око Restasis за хронично сухо око
форма течен разтвор капки за очи в контейнер за еднократна употреба емулсия (течна смес от масло и вода) капки за очи във флакон за еднократна употреба или многодозова бутилка
Сила 5% 0,05%
Доза по една капка във всяко око по една капка във всяко око
Колко често да се използва два пъти на ден (с интервал от около 12 часа) два пъти на ден (с интервал от около 12 часа)

Забележка: Ако искате да научите повече за дозите за тези лекарства, вижте тези статии за Xiidra и Restasis.

Какви са страничните ефекти на Xiidra и Restasis?

Възможно е да изпитате странични ефекти от употребата на Xiidra или Restasis. И двете лекарства могат да причинят подобни странични ефекти, както и различни.

Този раздел сравнява някои от страничните ефекти на двете лекарства. За повече информация вижте статиите за страничните ефекти на Xiidra и Restasis.

Леки странични ефекти

Xiidra и Restasis могат да причинят леки нежелани реакции при някои хора. Таблицата по-долу изброява примери за леки странични ефекти, които са докладвани при тези лекарства.

Xiidra Рестазис
замъглено виждане
горящи очи
секрет от очите
дразнене на очите
болка в очите
усещане, сякаш нещо е в окото ви
главоболие
влажни очи
възпалени очи
метален или необичаен вкус в устата ви
червени очи
възпаление на синусите

Тази таблица може да не включва всички леки странични ефекти на тези лекарства. За повече информация относно леките странични ефекти на двете лекарства вижте информацията за предписване на Xiidra и информацията за предписване на Restasis.

Сериозни странични ефекти

В допълнение към леките нежелани реакции, описани по-горе, могат да се появят сериозни нежелани реакции при хора, използващи Xiidra или Restasis. Например и двете лекарства могат да предизвикат алергична реакция.*

* Възможна е алергична реакция след употребата на тези лекарства. Въпреки че този страничен ефект не е докладван в проучвания на Xiidra или Restasis, той се е появил и при двете лекарства, откакто са станали достъпни.

Често задавани въпроси за Xiidra и Restasis

Получете отговори на някои често задавани въпроси относно Xiidra и Restasis.

Има ли причини, поради които Restasis може да е по-добър вариант за лечение от Xiidra или обратното?

Ако Ви е предписан Restasis или Xiidra, може да се чудите дали другото лекарство би било по-ефективно за Вас.

Всъщност някои хора използват Restasis и Xiidra заедно за лечение на сухо око. Освен това насоките на Американската академия по офталмология препоръчват и двете лекарства като възможности за лечение на хронично (дългосрочно) сухо око. Тези указания не посочват кое лекарство е по-ефективно за лечение на това състояние.

Дали Xiidra или Restasis е по-ефективен може да варира от човек на човек. Вашият лекар ще работи с вас, за да определи най-добрия план за лечение на вашите симптоми на сухо око.

Какво е сравнението на Cequa с Restasis и Xiidra за сухо око?

Cequa, Restasis и Xiidra са всички лекарства с рецепта, използвани за лечение на хронично сухо око. Всички те идват като капки за очи, които вероятно ще използвате два пъти на ден.

Cequa и Restasis съдържат циклоспорин като активна съставка, но в различна концентрация. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Xiidra съдържа активната съставка lifitegrast.

Ако искате да научите повече за лечението на сухото око и как те се сравняват, говорете с Вашия лекар. Те могат да опишат как лекарствата с рецепта като Restasis, Xiidra и Cequa си приличат и се различават. Те могат също да предоставят информация за лечения без рецепта като Systane (полиетилен гликол/пропилен гликол).

Какъв е механизмът на действие на Xiidra и Restasis?

Механизмът на действие на Xiidra и Restasis при лечение на хронично (продължително) сухо око не е напълно изяснен. (Механизмът на действие се отнася до това как дадено лекарство действа за лечение на състояние.)

Смята се, че някои случаи на хронично сухо око са резултат от възпаление (увреждане и подуване) в окото. Възпалението се причинява от имунната система. Смята се, че Xiidra и Restasis могат да повлияят на имунната система по следните начини:

 • Xiidra: Xiidra се свързва със специфичен протеин, намиращ се в определени клетки на имунната система. Това блокира други клетки на имунната система да се прикрепят към този протеин, което може да помогне за предотвратяване на възпаление.
 • Restasis: Restasis изпраща сигнали, които казват на имунната ви система да спре да причинява възпаление в очите ви.

Ако искате да научите повече за това как действат Xiidra или Restasis, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Колко ефективни са Xiidra и Restasis?

Може да се чудите дали Xiidra и Restasis са ефективни при лечение на хронично (дългосрочно) сухо око.

Насоките на Американската академия по офталмология препоръчват Restasis и Xiidra като възможности за лечение на хронично сухо око. Тези указания не показват кое лекарство може да е по-добро за лечение на това състояние.

Проучванията за двете лекарства също установиха, че са ефективни за лечение на това състояние. Ако искате да прочетете повече за това как всяко лекарство се представя в проучванията, вижте информацията за предписване на Xiidra и Restasis.

Вашият лекар или фармацевт също може да ви каже повече за ефективността на Xiidra и Restasis за лечение на хронично сухо око.

Каква е цената на Xiidra и Restasis?

Независимо дали имате здравна застраховка или не, цената може да бъде фактор, когато обмисляте тези лекарства. Посетете Optum Perks, за да получите приблизителни цени за Xiidra и Restasis, когато използвате купони от сайта. Важно е да се отбележи, че купоните Optum Perks не могат да се използват с никакви застрахователни доплащания или обезщетения.

Имайте предвид, че това, което ще платите за всяко лекарство, ще зависи от вашия план за лечение и здравна застраховка, както и от аптеката, която използвате.

Xiidra и Restasis са маркови лекарства. Restasis също се предлага като генерично лекарство, но Xiidra не е. Обикновено ще плащате повече за маркови лекарства, отколкото за генерични. Ако се интересувате от използването на генеричната форма на Restasis, говорете с Вашия лекар.

За други ресурси, които могат да ви помогнат да спестите от цената на тези лекарства, вижте статиите за разходите за Xiidra и Restasis.

Какви са предупрежденията за Xiidra и Restasis?

Xiidra и Restasis може да не са подходящи за вас, ако имате определени медицински състояния или други фактори, които засягат здравето ви. Те могат да бъдат посочени като предупреждения.

Двете лекарства споделят някои от същите предупреждения, но имат и различни. Някои от тези предупреждения са споменати по-долу. Преди да започнете да използвате Xiidra или Restasis, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, за да видите дали тези предупреждения се отнасят за Вас.

 • Предупреждения за Xiidra и Restasis:

  • ако сте имали алергична реакция към някое от лекарствата или някоя от съставките му
  • ако сте бременна или планирате да забременеете
  • ако кърмите или планирате да кърмите
  • ако носите контактни лещи

За да научите повече за тези лекарства, вижте подробните статии за Xiidra и Restasis.

Мога ли да превключа между Xiidra и Restasis?

Краткият отговор: да

подробности: Не е известно нито Xiidra, нито Restasis да причиняват симптоми на отнемане. Това са симптоми, които могат да се появят, когато спрете приема на лекарство, от което тялото ви зависи. (При лекарствена зависимост тялото ви се нуждае от лекарство, за да функционира както обикновено.) Ако вашият лекар каже, че е добре за вас да преминете от едно лекарство към друго, трябва да можете да го направите веднага.

Напомняне: Не трябва да сменяте лекарства или да спирате текущото си лечение, освен ако Вашият лекар не го препоръча. Говорете с Вашия лекар, ако Ви е предписан Xiidra или Restasis и се интересувате от преминаване към другото лекарство.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Xiidra и Restasis са подобни лекарства, предписани за лечение на хронично (дългосрочно) сухо око. И двете идват като капки за очи, които използвате два пъти на ден. Въпреки че Xiidra и Restasis могат да причинят много подобни странични ефекти, те също могат да причинят няколко различни леки. Но като цяло тези две лекарства нямат много ключови разлики.

За да научите повече за сравнението на Xiidra и Restasis, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Задавайте въпроси, които ви помагат да разберете дали едното или другото е по-добро за вашето състояние. Ето няколко примера, за да започнете:

 • Има ли причини да не използвам Xiidra или Restasis?
 • Можете ли да ми кажете повече за това защо Xiidra или Restasis може да са по-добър избор за мен въз основа на медицинската ми история и целите на лечението?
 • Ако използвам Xiidra или Restasis и имам странични ефекти, мога ли да опитам другото лекарство?

За да научите повече за Xiidra, вижте тези статии:

 • Всичко за Xiidra
 • Странични ефекти на Xiidra: Какво трябва да знаете
 • Xiidra и цена: Какво трябва да знаете

За повече информация относно Restasis вижте тези статии:

 • Всичко за Restasis
 • Restasis и цена: Какво трябва да знаете
 • Странични ефекти на Restasis: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss