Ozempic, Wegovy показват способност за намаляване на възпалението и загуба на тегло

Ozempic, Wegovy показват способност за намаляване на възпалението и загуба на тегло
Изследователите казват, че лекарствата със семаглутид могат също да помогнат за здравето на сърцето и бъбреците чрез намаляване на възпалението.
  • Изследванията показват, че популярни лекарства за отслабване като Ozempic и Wegovy, които съдържат семаглутид, могат да имат допълнителни предимства.
  • Тези лекарства се използват за лечение на диабет тип 2 и за насърчаване на загуба на тегло, но изследователите съобщават, че са много ефективни и за намаляване на възпалението.
  • Експертите казват, че това е добра новина за хората, които живеят с диабет тип 2 и затлъстяване, тъй като тези лекарства могат да намалят усложненията, както и да насърчат загубата на тегло.

Изследователи от Австралия казват, че са открили допълнителни ползи за диабет тип 2 и лекарства за отслабване като Ozempic и Wegovy, които съдържат активната съставка семаглутид.

Проучване, публикувано днес в списанието Kidney International, съобщава, че освен че са ефективни за загуба на тегло и контрол на кръвната захар, семаглутидните лекарства също са много ефективни за намаляване на възпалението.

„Открихме, че тези лекарства не само подобряват диабета и отслабват, но изглежда имат полза и за сърцето и бъбреците. И това беше изненада, защото начинът, по който лекарствата действаха в миналото, нямаше ясно обяснение защо биха били полезни за бъбреците и сърцето,” д-р Марк Купър, съавтор на изследването и ръководител на Катедрата по диабет към университета Монаш в Австралия ни каза.

„Проучванията показват, че тези лекарства имат допълнителни ефекти, в допълнение към понижаването на глюкозата и намаляването на телесното тегло, тъй като те са много мощни за намаляване на възпалението“, добави той. „И това е много важно, защото хората с наднормено тегло и хората с диабет, които приемат тези лекарства, имат много висок риск от развитие на бъбречни и сърдечни заболявания. Така че това е допълнителна полза от този клас лекарства и действа чрез това действие върху възпалението.

Какво представлява лекарството Ozempic и как действа?

Ozempic е лекарство за инжектиране, което заедно с диета и упражнения може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар при хора, живеещи с диабет тип 2. Това лекарство се предписва и за отслабване при някои хора.

Това лекарство действа в мозъка, за да намали чувството на глад, както и да допринесе за други промени в тялото.

„Ozempic може да подобри секрецията на инсулин от панкреаса, да намали глюкагона (което помага за понижаване на кръвната захар), може да забави изпразването на стомаха и да доведе до пълнота,“ д-р Сун Ким, ендокринолог от Станфордския университет в Калифорния, който не е участвал в проучването, казаха ни.

„Тези лекарства се предпочитат при пациенти с диабет тип 2 с наднормено тегло/затлъстяване… и особено при пациенти с атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване. Ползите включват подобрена кръвна захар, по-ниско кръвно налягане, по-ниско тегло и сърдечно-съдови ползи“, добави д-р Ким.

Клетките показват по-малко възпаление поради Ozempic

Д-р Купър каза, че се подозира, че лекарства като Ozempic правят много повече от просто контролиране на кръвната захар и намаляване на телесното тегло.

„Изглежда, че за хората, особено диабетиците, получаваме по-малко усложнения, които изглеждат независими от ефекта на глюкозата и телесното тегло. Ето защо направихме тези проучвания. Сега имаме нови, по-напреднали молекулярни подходи, където наистина можем да разгледаме по-подробно как действа едно лекарство,” каза той.

Изследователите са използвали нова техника, известна като секвениране на единични клетки, за да изследват как Ozempic работи в бъбреците. Бъбреците се състоят от най-малко 16 различни типа клетъчни популации и преди това беше предизвикателство да се определи как дадено лекарство може да подобри нещата в бъбреците.

Изследователите са успели да използват секвениране на една клетка, за да разделят клетките и да изследват гените във всяка от клетъчните популации.

„Това, което открихме, е, че не само някои клетки имат по-малко възпаление, но наистина ефектът не е само в бъбреците, но всъщност се случва в кръвния поток, действащ през костния мозък. Така че това е много интересен, по-широко разпространен ефект, отколкото очаквахме“, каза Купър.

Как възпалението влияе на тялото?

Възпалението може да има сериозно въздействие върху тялото.

Очаква се през следващите 30 години разпространението на заболяванията, които са свързани с хронично възпаление, да нарасне у нас.

Диабет тип 2 е състояние, свързано с възпаление.

„Това, което възпалението прави е… то е вътре в клетките и може да увреди бъбреците, и може да увреди ставите ви, и може да увреди кръвоносните ви съдове, и може да направи всякакви неща, които не са добри за вас. И може да причини рак“, каза д-р Ан Питърс, директор на клиничните програми за диабет на USC в Калифорния, която не е участвала в проучването.

Д-р Питърс каза, че фактът, че лекарства като Ozempic могат да се използват за намаляване на възпалението, е страхотна новина.

„Фактът, че тези лекарства са наистина добри за бъбреците и за сърцето, ги прави още по-полезни за нас като клиницисти по отношение на намаляване на възпалението“, каза тя.

„Моите пациенти, които са били на тези лекарства за по-дълги периоди от време, са показали това, което смятам за стабилизиране на бъбречната им функция. Така че, вместо просто да се влошава, изглежда, че остава доста стабилен“, отбеляза тя. „Не мога да бъда по-развълнуван от потенциала на тези агенти да помогнат на моите пациенти, защото те получават толкова много проблеми. От високи кръвни захари до сърдечно-съдови заболявания до увреждане на бъбреците до увреждане на нервите, има толкова много усложнения.

Ozempic не е бързо решение за отслабване

Ozempic придоби популярност напоследък заради значителното си въздействие върху загубата на тегло.

Питърс твърди, че докато това лекарство е полезно за управление на диабет и за тези със значителни проблеми с теглото, това лекарство не трябва да се счита за бързо решение за загуба на тегло за общото население.

„Има много хора, които приемат това лекарство, защото искат да загубят 5 или 10 килограма. Твърдя, че не ме интересува какво лекарство приемаш, трябва да се храниш добре и да спортуваш. Това не е лек, което означава, че можете да го вземете и просто да ядете каквото искате. Теоретично бихте могли, но не е добре за вас“, подчерта тя.

„Здравето идва от начина на живот. И това е допълнение към начина на живот, без значение кой сте. И мисля, че ако трябва да свалите само 10 килограма или пет килограма, вероятно е по-добре просто да спортувате и да се храните по-добре, отколкото да започнете с лекарства, които спирате и след това връщате теглото си“, каза Питърс.

Д-р Купър твърди, че изследването показва, че Ozempic предлага много повече от загуба на тегло, особено за тези, които живеят с диабет и затлъстяване.

„Историята на Ozempic е повече от просто загуба на тегло. Има някои допълнителни предимства. И мисля, че това ще бъде много важно в дългосрочен план, тъй като наистина работим по това“, каза той.

„Даването на тези лекарства ще бъде повече от просто намаляване на телесното тегло. Но всъщност ще намалите усложненията, които възникват в резултат на диабет и затлъстяване. Така че това дава допълнителна стойност за използването на тези лекарства“, добави Купър.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss