Molluscum Contagiosum причинява ли сърбеж?

Molluscum contagiosum е вирусна инфекция, която причинява подобни на брадавици подутини по повърхността на кожата. Понякога причинява симптоми като болка и сърбеж.

Известен също като водни брадавици, molluscum contagiosum се разпространява чрез контакт кожа до кожа с някой, който го има. Можете също така да получите molluscum contagiosum, като докоснете предмети – като кърпи, играчки или дрехи – използвани от някой, който го има.

Molluscum contagiosum обикновено е безвреден и не изисква лечение, но сърбежът понякога е един от симптомите.

Сърби ли молюскум контагиозум?

Molluscum contagiosum понякога причинява сърбеж.

Не е ясно защо някои хора изпитват сърбеж, наричан също пруритус, заедно с molluscum contagiosum, а други не. Това може да е признак, че имунната система работи срещу инфекцията. Може да зависи и от вашия тип кожа.

Важно е да избягвате надраскване на областта. Когато сърбежът води до чесане, това може да доведе до разпространение на лезиите от molluscum contagiosum в други части на тялото.

Други симптоми на molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum най-често причинява групи от повдигнати кръгли лезии по повърхността на кожата. Тези лезии варират по размер от приблизително 1 милиметър (mm) до 1 сантиметър (cm). Те могат да бъдат бели, розови, червени, лилави или с телесен цвят и обикновено имат бяла среда.

Понякога кожата около лезиите е засегната от други симптоми. Те могат да включват:

  • екзема (атопичен дерматит)
  • болезненост
  • подуване
  • зачервяване
  • раздразнение

Симптомите може да се влошат, ако почешете областта. В допълнение, надраскването може да доведе до разкъсване на лезиите и кървене.

Петната от Molluscum contagiosum около очите или по клепачите понякога могат да доведат до развитие на розови очи (конюнктивит).

Снимки на Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum е често срещана инфекция, особено сред децата и в тропически климат.

Понякога наподобява тежко акне, особено когато се появява по лицето, шията, раменете и гърба. Обикновено не засяга дланите на ръцете или стъпалата на краката.

Следващите снимки предоставят визуално ръководство, което да ви помогне да идентифицирате molluscum contagiosum.

Кога да се свържете с лекар

Ако подозирате, че вие ​​или вашето дете имате molluscum contagiosum, свържете се със здравен специалист, като например фармацевт, лекар от първичната медицинска помощ или дерматолог.

Въпреки че лечението може да не е необходимо, важно е да се изключат други състояния. Molluscum contagiosum понякога се бърка с брадавици, пъпки или инфекции като варицела. Медицински специалист също може да ви помогне да научите повече за това как да избегнете предаването на това състояние на други.

И накрая, трябва да си уговорите среща с лекар, ако симптомите на molluscum contagiosum ви причиняват дискомфорт или засягат съществуващо кожно заболяване, като екзема.

Лечение на Molluscum contagiosum

Подутини от Molluscum contagiosum обикновено изчезват сами. Този процес обаче може да отнеме до 18 месеца, а понякога и повече. Много хора решават да потърсят лечение, за да помогнат за изчистване на инфекция по-рано, отколкото по-късно.

Някои налични лечения включват:

  • Физическо отстраняване: При този метод на лечение лекарят физически отстранява лезиите на molluscum contagiosum чрез замразяване, извършване на кюретаж или лазерна терапия. Тези техники понякога могат да причинят белези.
  • Локални лечения: Локални лечения за molluscum contagiosum се прилагат върху кожата за разтваряне на лезиите. Други лекарства за локално приложение минимизират възпалителния отговор на кожата.
  • Лекарства през устата: Лекарства с рецепта, като блокери на H2 рецептори като циметидин и антивирусни като цидофовир, могат да помогнат.

Прочетете повече за лечението на molluscum contagiosum.

Често задавани въпроси за molluscum contagiosum

Ако имате molluscum contagiosum, може би се чудите следното.

Молускум контагиозум полово предавана болест ли е?

Molluscum contagiosum се счита за инфекция, предавана по полов път (ППИ), когато се разпространява чрез сексуален контакт с партньор, който го има. В тези случаи петна обикновено се появяват по гениталиите или вътре в устата. ППИ се счита за заболяване само когато причинява симптоми.

Състоянието обаче не изисква сексуален контакт, за да се разпространи от един човек на друг.

Какво причинява възпаление на заразния молускум?

Избухването на molluscum contagiosum може да е знак, че имунната ви система се бори с инфекцията. Бране на неравностите или надраскване на кожата около инфекцията също може да причини обостряне.

Какво се случва, ако надраскате molluscum contagiosum?

Разчесването на инфекция с molluscum contagiosum може да причини възпаление и раздразнение на кожата. Може също така да доведе до разпространение на инфекцията в други части на тялото ви чрез пръстите ви. Драскането може също да доведе до бактериална инфекция, която след това може да изисква лечение.

Ако откриете, че се драскате, трябва да избягвате да докосвате каквото и да било друго и да измиете ръцете си незабавно.

Как да спрете сърбежа от молюскум контагиозум?

Важно е да говорите със здравен специалист относно сърбежа, причинен от molluscum contagiosum. Лекар или фармацевт може да препоръча крем за локално приложение, който ще помогне за намаляване на сърбежа и ще намали шансовете ви да надраскате заразената област.

Как да разберете, че molluscum contagiosum е лечебен?

Molluscum contagiosum може да изглежда, че се влошава, преди да се подобри. Ако подутините станат червеникави и подобни на пъпки, това обикновено означава, че тялото ви се бори с вируса. Неравностите може да избледнеят след тази промяна.

За вкъщи

Molluscum contagiosum понякога може да причини сърбеж. Не е ясно защо някои хора с molluscum contagiosum изпитват сърбеж, а други не. Сърбежът може да бъде придружен от зачервяване, подуване и възпалена кожа.

Важно е да се опитате да не чешете подутини от molluscum contagiosum, тъй като това може да доведе до разпространение на инфекцията в други части на тялото ви. Ако имате затруднения със сърбежа, говорете с лекар, за да разберете какви лечения са налични.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss