IBS-M: Причини, симптоми и лечение

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е сложно заболяване. Вие и вашият приятел може да бъдете диагностицирани с IBS, но имате много различни тригери и симптоми. Ако имате редуващи се пристъпи на запек и диария, вашият подтип е смесен, известен също като IBS-M.

Симптоми

IBS-M споделя симптомите както на IBS със запек (IBS-C), така и на IBS с диария (IBS-D). Основната разлика с IBS-M е, че тези симптоми се редуват. Симптомите, присъстващи при всички подтипове IBS, включват:

 • коремна болка или спазми (тъпа или остра)
 • спешна нужда да отидете до тоалетната
 • усещане, сякаш червата ви не са напълно празни след движение на червата

Много хора с IBS също имат не-гастроинтестинални симптоми. Те включват умора, мускулни болки, сексуални дисфункции и нарушения на съня. Те могат също да се припокриват с други условия.

Диагноза

Ако сте изпитвали тези симптоми в продължение на приблизително три или шест месеца, трябва да посетите лекар, за да получите официална диагноза. Вашият лекар ще вземе пълна здравна история, преди да се опита да изключи други по-сериозни състояния. Вероятно ще трябва да завършите няколко лабораторни и изпражнения, както и рентгеново изследване, колоноскопия и ендоскопия. Тези тестове ще бъдат отрицателни, ако имате IBS.

За официална диагноза на IBS, трябва да имате повтаряща се коремна болка или дискомфорт за минимум три дни на месец през последните три месеца. През този период от време трябва да имате поне две от следните неща:

 • подобрение на болката или дискомфорта след движение на червата
 • промяна в това колко често имате движение на червата
 • промяна в външния вид на изпражненията

Ако имате IBS-M, ще имате редуващи се периоди, през които запек и диария са вашите основни симптоми. IBS-M е най-много често срещани подтип.

Промени в начина на живот

След като сте били диагностицирани с IBS, вашият лекар или гастроентеролог вероятно ще препоръча промени в начина на живот. Промените в диетата често са най-ефективни. Много пациенти с IBS-M съобщават, че някои храни ги карат да се чувстват по-зле. Тези храни включват:

 • алкохол
 • шоколад
 • напитки, съдържащи кофеин, включително кафе и чай
 • млечни продукти
 • сладкарски изделия
 • мазна или мазна храна
 • някои подсладители, като фруктоза и сорбитол

Воденето на хранителен дневник може да ви помогне да разберете кои храни предизвикват симптомите ви. Известно е, че газираните напитки, суровите плодове и някои зеленчуци като броколи и зеле допринасят за газове и подуване на корема.

Стресът е друг важен компонент на IBS. Въпреки че стресът не причинява IBS, той е тригер за много хора. Йога, медитация и други техники за релаксация са добри начини за намаляване на стреса.

Медикаменти

Няколко класа лекарства могат да бъдат полезни за хора с IBS-M. Те включват антибиотици, антидепресанти и спазмолитици. Антибиотиците могат да променят чревните бактерии по положителен начин. Антидепресантите могат да помогнат с аспектите на IBS, свързани със стреса, и могат също да намалят чревните спазми. Спазмолитиците намаляват количеството спазми и спазми в червата.

Тъй като основните симптоми на IBS-M се редуват, внимавайте да приемате лекарства без рецепта за диария или запек.

Допълнителни и алтернативни лечения

IBS е сложно разстройство, което засяга всеки по различни начини. Намирането на лечения, които работят за вас, може да изисква известни опити и грешки. Освен промените в начина на живот и лекарствата, допълнителните и алтернативни лечения са друга опция, която може да ви бъде полезна.

Много пациенти с IBS съобщават за облекчение от спазването на диета без глутен. Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика.

Акупунктурата е практиката на вкарване на фини игли в кожата за облекчаване на болката. Проучванията за ефективността на акупунктурата при лечение на IBS са смесени. Но обикновено е безопасно да опитате, ако изберете лицензиран доставчик.

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които можете да консумирате. Те могат да променят баланса на бактериите в червата ви, за да подобрят храносмилането ви.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да започнете или да добавите алтернативно лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss