Erythema Toxicum Neonatorum (ETN)

Какво представлява Erythema Toxicum Neonatum (ETN)?

Erythema toxicum neonatorum (ETN), известен също като обрив при новородени, е често срещан кожен обрив, който засяга много новородени. Влияе навсякъде от 30 до 70 процента на новородени бебета. Обривът обикновено се появява по лицето или средната част на тялото на бебето, но може да се появи и по ръцете или бедрата. Характеризира се с жълто-бели подутини, заобиколени от червена кожа и изглежда подобно на група бълхи.

ETN обикновено се появява в рамките на три до 14 дни след раждането, въпреки че може да се появи в рамките на няколко часа след раждането. ETN не е причина за тревога. Състоянието преминава без лечение и не е опасно.

Разпознаване на симптомите на ETN

ETN причинява червен обрив, при който се виждат малки бели или жълтеникави папули или подутини. Папулите са неракови или доброкачествени. Вашето бебе може да има много папули по кожата си или само няколко. Те са твърди на допир и могат да отделят течност, която прилича на гной.

Ако вашето бебе има ETN, вероятно ще се появи в средната част на тялото или лицето му. Може да се появи и на горната част на ръцете и краката им. Симптомите на ETN могат да се движат по тялото им. Например, може да се появи на лицето им един ден и на бедрата на следващия ден. Може също да се отдалечи от част от тялото и да се върне. Състоянието не причинява дискомфорт на вашето бебе.

Условия, подобни на ETN

ETN е подобен на няколко други безвредни кожни състояния на новородени.

Бебешко акне

Бебешкото акне или акне неонаторум е често срещано. Подобно на акнето при възрастни, то обикновено се появява по бузите и челото на вашето бебе. Смята се, че малките червени пъпки са причинени от майчините хормони. Те обикновено изчезват без лечение в рамките на няколко месеца. Не се опитвайте да пукате или стискате пъпките. Това може да причини инфекция.

Милия

Милияса подобни на пъпки, твърди бели кисти, които могат да се образуват от мастните жлези на вашето бебе. Те са често срещани при повечето бебета и обикновено се появяват на носа, брадичката или челото на новородено бебе. Те обикновено изчезват без лечение в рамките на няколко седмици и не оставят белези. Ако се появи кожно дразнене от одеяло или дрехи заедно с милиуми, състоянието може да наподобява ETN.

Перли Epstein е името, дадено на милиумите, които се появяват върху венците на вашето бебе или в устата му. Те са често срещани и обикновено изчезват в рамките на една до две седмици. Те могат да приличат на нови зъби, ако се появят върху венците на вашето бебе.

Възрастните също могат да развият милиуми. Лекарят може да премахне милиумите, които се появяват при възрастни по козметични причини.

Какви са причините за ETN?

Причината за ETN в момента не е известна. Новородените често изпитват много безобидни и временни промени във външния си вид.

Как се диагностицира ETN?

Лекарят на вашето бебе обикновено може да диагностицира ETN само чрез преглед на вашето бебе по време на рутинен преглед.

Как се лекува ETN?

ETN не изисква лечение. Не са необходими промени в рутината за грижа за кожата на вашето бебе.

Outlook за ETN

Много безвредни кожни състояния могат да засегнат вашето новородено бебе, включително ETN. Това е често срещан и безвреден кожен обрив, който лекарят на вашето бебе може да диагностицира по време на обикновен преглед. Състоянието обикновено преминава за два до четири месеца, без да причинява усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss