AEDP срещу EMDR: Кое може да работи по-добре за вас?

Ускорената преживелищна динамична психотерапия (AEDP) е философия за консултиране. Десенсибилизацията и повторната обработка на движението на очите (EMDR) е метод на лечение. И двете са подкрепени от изследвания и могат да бъдат ефективни при лечение на психични заболявания.

жена в кабинета на терапевта
Гети изображения/Луси Ламбрикс

Ако обмисляте терапия, за да помогнете при проблем с психичното здраве – или ако вече работите с терапевт – може да е полезно да се образовате за различни възможности за лечение. Две възможности за разглеждане са ускорена емпирична динамична психотерапия (AEDP) и десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите (EMDR).

Тези два вида терапия са различни. AEDP е широк метод за провеждане на терапия, докато EMDR е специфично лечение. Тази статия сравнява накратко двете, така че можете да вземете информирано решение, което може да искате да проучите допълнително с терапевт.

Научете повече за AEDR и Научете повече за EMDR.

Какво представлява ускорената преживелищна динамична психотерапия (AEDP)?

AEDP е подход към психотерапията, разработен от психолога Диана Фоша, д-р. AEDP насърчава хората да обръщат голямо внимание на това как емоциите влияят на телата им. Като забелязват физическите усещания, хората могат да се научат да назовават и да изживяват напълно своите чувства.

В AEDP вие и вашият терапевт работите заедно, за да създадете безопасна, неосъждаща връзка, която насърчава изцелението и трансформацията. Ролята на терапевта е да покаже състрадание и да подкани към изследване.

Терапевтите, които използват AEDP, вярват, че формирането на сигурна и здрава привързаност към терапевт може да ви накара да мислите за други привързаности, които сте изпитали в житейския си пейзаж.

В такава среда, казват привържениците, вие ще можете по-добре да преодолеете защитните чувства и да изпитате по-дълбоки, „основни“ чувства като страх, гняв, тъга и радост. Обработката на тези основни чувства може да ви позволи да стигнете до нови разбирания и по-голямо себеприемане. Целта е, като един изследовател изрази го, „възходящи спирали на процъфтяване“.

AEDP може да се проведе лично или чрез телетерапия.

Какво е десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите (EMDR)?

EMDR е лечение на психичното здраве в осем стъпки, което използва движения на очите, звуци или докосване, за да наруши травматичните спомени и да помогне на хората да мислят за своите преживявания по нов начин. В ранните фази на EMDR вие и вашият терапевт работите заедно, за да идентифицирате събития от миналото си, които могат да провокират много негативни емоции.

След това вашият терапевт може да ви преведе през спомени от преживяването, докато активира сетивата ви от двете страни на тялото ви.

Вашият терапевт може например да ви помоли да наблюдавате ръцете й, докато ги движи отляво надясно. Или може да чуете звук или да видите светлина първо отляво, а след това отдясно. Някои терапевти използват докосване, като потупват първо едната страна на тялото ви, а след това другата, ако пациентът се чувства комфортно с този подход.

Изследователите смятат, че сензорната информация нарушава стария начин, по който умът ви е обработвал травматичните спомени, създавайки нови асоциации. След това, казват поддръжниците, е по-малко вероятно травматичните спомени да предизвикат тежки емоции и негативни вярвания.

EMDR първоначално е замислен от психолога Франсин Шапиро, д-р, която за първи път използва метода, след като осъзнава, че движенията на очите помагат за намаляване на чувствителността на емоциите, които тя изпитва, когато си припомня разстройващи спомени.

По какво си приличат AEDP и EMDR?

Както AEDP, така и EMDR се подкрепят от изследвания и е доказано, че водят до положителна промяна в живота на хората. в проучванияAEDP помогна на хората да се справят с негативните емоции и преживявания и подобри тяхното благосъстояние.

По същия начин, десетилетия на изследвания са показали, че EMDR помага на хората да се възстановят от посттравматично стресово разстройство (PTSD) и други психични състояния, свързани с травма.

По какво се различават AEDP и EMDR?

AEDP е интегративен терапевтичен модел — подход към психотерапията. EMDR, от друга страна, е специфично терапевтично лечение. В EMDR не се фокусирате върху говоренето за вашите емоции като основно средство за промяна. В AEDP обсъждането на чувствата с вашия терапевт е средството да ги промените.

AEDP се използва при различни състояния на психичното здраве, включително травми, и може да бъде особено полезен, когато хората са имали трудности с привързването във взаимоотношенията си.

Докато има расте доказателства че EMDR може да помогне при състояния, включително пристрастяване, тревожност и разстройства на настроението, най-често се използва за лечение на психични състояния, свързани с травма. Изследователите казват, че са необходими повече проучвания, за да се потвърди ефективността му при лечение на състояния, които не произтичат от травма.

Кога се препоръчва AEDP?

AEDP Institute препоръчва този терапевтичен модел за лечение на:

 • травма
 • депресия
 • емоционална дисрегулация
 • негативни мисли
 • опитно избягване
 • проблеми с междуличностните отношения

Институтът AEDP предполага, че може да не е подходящ за:

 • активно самоубийство
 • пристрастяване и злоупотреба с вещества

 • психоза и тежки импулсни разстройства

 • биполярно разстройство
 • диагностика от умерен до тежък аутистичен спектър
 • текуща кризисна ситуация, изискваща незабавна кризисна намеса

Кога се препоръчва EMDR?

Американската асоциация на психологите препоръчва EMDR условно като метод за лечение на посттравматично стресово разстройство. Все по-често изследователите го препоръчват за други психични заболявания.

Къде да намерите квалифициран специалист по психично здраве

За да намерите терапевт, който е специализиран в EMDR, можете да използвате инструмента за търсене, предлаган от EMDR Institute. AEDP Institute предлага и справочник на психотерапевти, обучени по методологията на AEDP.

Искате ли съвети за намиране на правилния терапевт за вас? Научете повече тук.

Често задавани въпроси

Можете ли да направите EMDR или AEDP сами?

Не. Както EMDR, така и AEDP разчитат на партньорства с професионалисти, специално обучени в тези терапии.

Можете ли да направите EMDR и AEDP чрез телетерапия?

Да, и двете терапии могат да се използват в настройките за телездраве. Важно е да говорите с вашия терапевт предварително, за да сте сигурни, че имате подкрепяща среда. Също така ще искате да сте сигурни, че имате достъп до силна интернет връзка и други технологии.

Има ли странични ефекти при EMDR?

Според Института EMDR, някои хора може да изпитат някои тревожни емоции или спомени по време на или след EMDR сесии. Вашият терапевт ще ви предложи насоки и подкрепа, за да ви помогне да напуснете сесиите, чувствайки се „контролирани и овластени“. За повечето хора тези емоции и спомени стават по-малко интензивни, докато терапията продължава.

AEDP и EMDR са два различни вида психотерапия. AEDP е модел на терапия, който се фокусира върху пълното изживяване на основните емоции, за да можете да процъфтявате и да процъфтявате. EMDR е лечение, което ви помага да преработите травматичните спомени, като използвате движения на очите или други видове сензорна стимулация.

Както AEDP, така и EMDR се подкрепят от изследвания и двете включват силно партньорство между вас и вашия терапевт. Всеки от тях е ефективен при лечение на определени видове психични проблеми. Кое е най-доброто за вас е нещо, за което да говорите със собствения си терапевт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss