9 родителски съвета за отглеждане на „ирландски близнаци“

Терминът „ирландски близнаци“ се отнася до една майка, която има две деца, които са родени с разлика от 12 месеца или по-малко. Възникна през 1800 г. като начин да се подиграваме на ирландски католически имигрантски семейства, които нямаха достъп до контрол на раждаемостта.

Ирландските католически имигрантски общности често имат много братя и сестри, които са много близки на възраст. Тъй като те бяха сравнително нови в Съединените щати и живееха в тесни условия на живот с малко ресурси, други хора биха говорили лошо за ирландските имигранти.

Използването на ирландски близнаци имаше за цел да гледа отвисоко на хората и да ги обвини, че имат лош самоконтрол, малко образование и нямат достъп до здравни ресурси като контрол на раждаемостта. Терминът все още се използва днес, но мнозина биха се съгласили, че не е подходящ и е потънал в неуважение.

Независимо какъв термин използват, за да го опишат, някои жени избират да имат децата си на много близка възраст. Няколко знаменитости, като Бритни Спиърс, Джесика Симпсън, Тори Спелинг и Хайди Клум, имат ирландски близнаци.

Родителството е изпълнено с предизвикателства, независимо на каква възраст са децата ви. Ако децата ви са много близки на възраст, те често преминават през едни и същи етапи на развитие един след друг. Ето няколко съвета как да отглеждате деца с разлика във възрастта от 12 месеца или по-малко.

1. Помолете за помощ

Това е особено важно, когато децата са много малки. Бебетата и малките деца се нуждаят от много внимание. Един човек може да не е в състояние да се грижи ефективно за нуждите на всяко дете, особено ако и двамата имат нужда от някого едновременно. Ако имате помощ, децата ще получат това, от което се нуждаят, и вие няма да изгорите.

2. Създайте си рутина

Редовната рутина е изключително полезна за организиране на нещата. Бебетата и малките деца ще се възползват от редовен график, както и малките деца.

Сънят и храненето са много важни в ранните години. Създаването на здравословен режим ще ви помогне да отговорите на нуждите на децата и ще им позволите да знаят какво да очакват.

3. Не сравнявайте

Може да е много изкушаващо да очаквате по-малкото дете да се развива със същата скорост като по-голямото братче или сестра. Но не забравяйте, че те са отделни индивиди. Всеки расте и се развива по различен начин и децата, родени в рамките на 12 месеца едно от друго, не са изключение.

„Тъй като са на близка възраст, не предполагайте, че ще растат със същото темпо умствено и физически. Приемете различията им от самото начало. Всъщност се наслаждавайте на различията им“, съветва д-р Холман.

4. Предложете време насаме

Позволете на всяко дете да има отделни дейности, които му дават почивка един от друг.

Например, едно дете може да иска да преспи с приятел, без брат му или сестра да го придружава. Това е добре. Уговорете братчето или сестрата да направи друга забавна дейност през това време. Обяснете, че е нормално и здравословно децата да искат да имат собствено пространство, включително отделен социален кръг извън дома или един друг.

5. Признайте тяхната индивидуалност

„Конкуренцията може да е голямо предизвикателство, ако техните умения се развиват по различен начин. Ако случаят е такъв, водете отделни разговори с всеки, докато израстват, за това как са личности. Те трябва да знаят, че това, че са близки на възраст, не означава, че трябва да са същите. Вие се гордеете с всеки такъв, какъвто е. Те трябва да знаят това, за да могат да се гордеят със себе си“, казва д-р Холман.

6. Насърчавайте свързването

Според д-р Холман, „Някои деца се сближават на възраст и стават един за друг, което помага на мама и татко изключително много, но също така може да ви даде усещането, че сте отвън. Ако случаят е такъв, не се чувствайте отблъснати, насладете се на тясната им връзка.”

7. Развивайте уникални взаимоотношения

Важно е да имате собствена връзка с всяко дете. Въпреки че са на близка възраст, те може да имат напълно различни личности.

Планирайте време един на един с всяко дете в допълнение към времето за семейни връзки. Използвайте това време, за да позволите на децата да изследват и споделят с вас своите индивидуални интереси.

„Не е нужно да отделяте еднакво внимание на всяко дете. Изненадващо? Това е така, защото всяко дете може да се нуждае от различни количества и видове внимание. Не забравяйте, че те са личности. Слушайте и научете от какво имат нужда и направете всичко възможно, за да дадете това, за което се изисква“, казва д-р Холман.

8. Познавайте нуждите на всяко дете

Хората може да ви дадат много препоръки, но в крайна сметка вие познавате децата си най-добре. Обърнете внимание на техните личности. Едно дете обича ли повече време само? Добре ли са да споделят внимание на социални събития или искат да се разклонят?

Познаването на това как всяко дете реагира на различни ситуации може да ви помогне да вземете родителски решения, като например дали да са в един и същи клас в училище или дали всяко дете трябва да отиде на различен летен лагер.

Д-р Холман казва: „Веднъж в началното училище, ще получите всякакви съвети как да ги държите в различни класове. Рождените им дни може да работят, за да ги поставят в различни класове, но достатъчно често това не се случва. Няма едно правило, което да е най-добро за всички. Помислете специално за децата си. Те може да функционират най-добре, знаейки, че другият е наблизо. Те могат да развият своята независимост, като са в различни стаи. Помислете за вашите конкретни деца, а не за някакво недоказано правило.

9. Не се тревожете за дребните неща

Въпреки че родителството е предизвикателство, то е и много възнаграждаващо. Не забравяйте, че никой не е перфектен. Докато се опитвате да създадете щастлива, здравословна среда за децата си, не се притеснявайте, ако има чинии в мивката или играчки по целия под на хола.

„Толкова голяма част от стреса с това идва от усещането, че всичко е твърде лудо! Но така трябва да бъде детството – разхвърляно, хаотично и лудо!” казва д-р Ванеса Лапоинте, детски психолог, майка на две деца и автор на „Дисциплина без щети: Как да накарате децата си да се държат, без да ги забърквате“.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss