8 съвета, които да помогнат на вашия партньор да се справи с гнева след инсулт

Инсултът може да засегне клетките в областите на мозъка, които контролират емоциите и поведението, така че вашият любим човек може да действа по различен начин след инсулт. Вашата подкрепа може да им помогне да се справят — и да се възстановят.

Charday Penn/Getty Images

Мозъкът се нуждае от постоянен кръвен поток, за да работи правилно. Инсулт може да настъпи, когато нещо блокира това снабдяване с кръв или кръвоносен съд в мозъка се спука.

Тъй като кръвта и кислородът не могат да пътуват до мозъка ви, както обикновено, мозъчните клетки започват да умират. Ето защо на много хора им е по-трудно да правят определени неща – говорене, хранене, управление на емоциите – след инсулт.

Емоционалните промени след инсулт могат да включват чувства на:

 • объркване
 • раздразнителност
 • повишена забрава
 • безпокойство
 • депресия
 • апатия
 • гняв

Тези промени в настроението и емоциите, заедно с други ефекти от инсулт, като затруднено общуване и умора, могат да окажат влияние върху връзката ви. Всъщност някои данни сочат, че до 38% от двойките съобщават за конфликт след инсулт на един от партньорите.

Гневът, по-специално, може да добави напрежение и страдание към вече предизвикателна ситуация. Ако вашият партньор започне да изпитва необичаен гняв след инсулт, тези осем съвета могат да ви помогнат да го подкрепите – и себе си.

1. Намерете група за поддръжка

Навигирането в собствения ви емоционален стрес е важна стъпка към присъствието на партньора ви.

Местна група за подкрепа предоставя възможност да се свържете с други хора, които разбират през какво преминавате, според Лорън Бари, базиран във Флорида лицензиран брачен и семеен терапевт.

Разговорът с други в една и съща лодка може да ви помогне да изразите чувствата си относно инсулта на партньора си и промените, които сте забелязали в него, вместо да затваряте тези емоции. Групите за подкрепа също могат да предложат шанс за създаване на приятелства и научаване на нови механизми за справяне.

За да намерите местна или онлайн група за подкрепа, можете да опитате да помолите вашия терапевт, лекар или църква за препоръка. Можете също да проверите тези организации:

 • The Американска асоциация за инсулт спонсори групи за подкрепа през държавата.
 • The Stroke Network предоставя онлайн мрежа за поддръжка за болногледачи и други близки на преживели инсулт.

2. Задавайте въпроси

Когато не знаете как да помогнете на партньора си да се справи с промените в поведението или настроението, Джесика Милър, лицензиран консултант по психично здраве, съветва просто да попитате какво можете да направите.

Например, можете да кажете:

 • „Забелязах, че изглеждаш малко разочарован напоследък. Как мога да ви помогна да сваля малко стреса?“
 • „Изглежда, че се сблъсквате с големи промени след инсулта. Какво мога да направя, за да ти помогна да се адаптираш?“

Това може да предложи на партньора ви известно успокоение, ако започнете този разговор, особено ако те са склонни да изпитват затруднения да поискат помощ.

Нещо повече, попитането от какво се нуждаят може да отвори вратата към по-голяма близост и интимност – и изследвания от 2020 г. показват, че оцелелите от инсулт, които чувстват по-голяма интимност със съпруга си, имат повече мотивация да работят за възстановяване след инсулт.

3. Помогнете им да останат активни и ангажирани

Проучване от 2020 г. установи, че много двойки се чувстват разочаровани, ако не могат да се насладят на същите дейности, които са правили заедно преди инсулта на единия партньор. С течение на времето тази промяна може да доведе до чувство на скука и застой.

Вярно е, че може да ви е трудно да поддържате всичките си стари хобита. Милър препоръчва вместо това да се фокусирате върху това, което вие мога правете заедно, което може да означава да опитате ново хоби или дейност, като например:

 • готвене
 • решаване на кръстословици
 • градинарство
 • живопис
 • четене или слушане на книги
 • слушане на музика

Тези видове дейности могат да помогнат да запазите ума на партньора си зает и ангажиран, казва Милър, което може да помогне за тяхната рехабилитация. Те могат също така да послужат като възможности за свързване – и като допълнителен бонус могат също така да осигурят повдигане на настроението и чувство на радост и постижение.

4. Празнувайте малките печалби

Бари казва, че е важно да разпознавате постиженията на партньора си по време на възстановяването му от инсулт – дори привидно „малки“, като например да поправите нещо из къщата или да отидете на разходка из квартала.

Признаването на тези успехи може да повиши самочувствието и самочувствието на вашия съпруг, което може да доведе до по-щастливо настроение и по-оптимистична перспектива.

5. Предложете устно валидиране

Повече от половината от преживелите инсулт се чувстват като „тежест“ за своите съпрузи, според малко проучване от 2017 г. От друга страна, оцелелите от инсулт, които все още се чувстват важни за партньорите си, са по-склонни да съобщават, че се справят добре по време на възстановяването.

Имайки това предвид, редовното изразяване на благодарност към партньора ви може да има значение.

Например можете да:

 • уведомете ги колко се гордеете с напредъка им в работата
 • благодарете им, че ви помогнаха да подготвите вечерята
 • покажете им, че ви е грижа, като ги слушате активно, когато споделят своите мисли и чувства
 • похвалете ги за поддържането на оптимистична перспектива в такова предизвикателно време
 • предлагане на физическа привързаност, като прегръдка или целувка, както може да сте имали преди техния удар

6. Бъдете търпеливи

Притискането на партньора ви да прави неща, за които той все още не се чувства готов – независимо дали това е връщане на работа, организиране на семейно събиране или подхващане на старо хоби – може само да доведе до допълнително разочарование или гняв.

Вместо това Милър препоръчва практикуване на търпение, доколкото е възможно по време на тяхното възстановяване.

„Много симптоми, свързани с инсулт, обикновено се подобряват с времето и това включва поведенчески и емоционални промени“, казва тя.

Ако ви се струва, че бракът ви не е съвсем същият, може да ви е полезно да знаете, че повечето двойки възстановяват връзката си след инсулт.

7. Познавайте признаците на депресия

Толкова колкото 30% до 50% от преживелите инсулт изпитват чувство на депресия след инсулт.

Тъй като депресията след инсулт може да повлияе негативно на мотивацията за работа за възстановяване, важно е да разпознаете признаците и да насърчите партньора си да потърси лечение възможно най-скоро.

Раздразнителността често се проявява с депресия, така че е възможно тази промяна в настроението на вашия партньор да сочи към депресия.

Милър съветва да обърнете внимание на следните признаци, които могат да предполагат депресия, а не гняв:

 • промени в апетита
 • безсъние или прекомерен сън

 • чувство на безнадеждност или песимизъм
 • по-малък интерес към дейности, които са им харесвали
 • ниска енергия и умора
 • затруднено концентриране върху задачи или вземане на решения

Ако тези симптоми продължават повече от 2 седмици, Бари препоръчва да предложите да помогнете на партньора си да намери терапевт, който може да предложи повече подкрепа. Можете също така да ги насърчите да споделят тези симптоми със своя лекар или друг доверен член на техния екип за грижи.

8. Насърчавайте съпруга си да потърси терапия

Инсултът може да създаде много нови предизвикателства извън емоционалните промени и може да има продължително, широкообхватно въздействие върху живота на вашия партньор.

Ето защо Милър и Бари силно препоръчват да насърчите партньора си да обмисли терапия, за да им помогне да се адаптират към многото промени, които могат да забележат в своите способности, настроение и емоции.

Терапевтът може да научи вашия съпруг на нови стратегии за справяне с гнева, тъгата, страха и други изтощителни или непреодолими чувства.

По-конкретно, Милър предлага да се опита когнитивно-поведенческа терапия (CBT), която може да помогне на хората да работят за промяна на безполезни мисловни модели, които имат отрицателен ефект върху настроението и поведението.

Например, ако вашият партньор вярва, че никога няма да се оправи, в резултат на това може да започне да се чувства ядосан или депресиран. CBT терапевтът може да им помогне да насочат тези мисли към по-неутрални или положителни алтернативи, които могат да насърчат по-голямо чувство на надежда, самоприемане и увереност по време на тяхното възстановяване.

Изследванията показват, че CBT може да помогне за лечение както на депресия, така и на друг емоционален стрес след инсулт.

Помислете за терапия за двойки

Ако изпитвате повишен конфликт, проблеми с комуникацията или други трудности във връзката ви след инсулт на партньора ви, терапията за двойки може да ви помогне.

Лицензиран брачен и семеен терапевт може да осигури безопасно пространство, за да излеете вашите притеснения и разочарования и да насочи смислена дискусия за това как и двамата можете да поемете отговорност за отстраняването на проблемите във вашата връзка.

Те могат също да ви предложат упражнения, които да опитате у дома, които могат да помогнат за подобряване на комуникацията, изграждане на интимност и укрепване на връзката ви.

Долния ред

Може да забележите, че вашият партньор изглежда по-раздразнителен, ядосан или разочарован след инсулта. Тези промени може да предизвикат някои притеснения за здравето на вашия партньор, както и за здравето на връзката ви. Но може да е полезно да имате предвид, че тези промени в настроението често се подобряват с времето.

Не подценявайте ролята на вашата подкрепа в подпомагането на партньора ви да поддържа обнадеждена и оптимистична перспектива. Предлагането на търпение, съпричастност и разбиране може да помогне за повишаване на тяхната увереност и мотивация да работят за възстановяване.


Ребека Стронг е писател на свободна практика, базиран в Бостън, отразяващ здраве и уелнес, фитнес, храна, начин на живот и красота. Работата й също се появява в Insider, Bustle, StyleCaster, Eat This Not That, AskMen и Elite Daily.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss