8 съвета как да помогнете на детето си да се справи с главоболието в училище

Можете да помогнете на детето си да се отърве от главоболието в училище по много начини. Пиенето на повече вода и ограничаването на времето пред екрана може да помогне.

Младо момиче, което държи бутилка вода.
Getty Images/Elvin Muradzade/EyeEm

Главоболието при деца в училищна възраст е доста често срещано явление. Според Националната асоциация по главоболие 20% от учениците на възраст от 5 до 17 години са склонни към главоболие. От тях 15% получават главоболие от напрежение, а 5% имат мигрена, неврологично разстройство.

Децата получават главоболие поради много от същите причини, поради които възрастните. Те включват емоционални причини, като безпокойство и безпокойство, и физически причини, като дехидратация или глад. Причините за главоболие могат също да включват носене на тежка раница, прегърбени над бюрото с часове или нужда от очила.

Каквато и да е основната причина, главоболието може да попречи на способността на детето да се съсредоточи, което да повлияе на представянето му в училище.

Ако детето ви има хронично или често главоболие, идентифицирането на първопричината може да бъде от полза. Тези съвети също могат да помогнат да се отървете от главоболието в училище.

Останете хидратирани

Най-честите причини за дехидратация при децата са повръщане и диария. Децата обаче не трябва да са болни, за да се дехидратират. Децата са по-склонни към воден и електролитен дисбаланс, отколкото здравите възрастни.

Загубата на течности от изпотяване и недостатъчно пиене може бързо да причини дехидратация и симптоми като главоболие, раздразнителност и умора.

Дехидратацията може бързо да настъпи по време на учебния ден, ако децата нямат лесен достъп до вода. Това може да се случи и след почивка или периоди на игра, когато са били много активни или когато времето е топло.

Проучване от 2017 г. установи, че дехидратацията при деца може да причини дефицити в когнитивните резултати и лошо настроение, които са стресови фактори, които могат да доведат до главоболие. Затова е изключително важно те да останат хидратирани в училище.

От колко вода се нуждаят децата?

Според Американската академия по педиатрия в един типичен ден:

 • Деца на възраст от 1 до 3 години се нуждаят от приблизително 4 чаши напитки дневно, включително вода или мляко.
 • Деца на възраст от 4 до 8 години се нуждаят от около 5 чаши вода дневно.
 • Деца на 8 и повече години трябва да пият 7 до 8 чаши вода дневно.
Беше ли Ви полезно?

Училищните правила са различни. Попитайте учителя на вашето дете какви мерки могат да бъдат направени, за да сте сигурни, че децата пият достатъчно вода през деня. Това може да включва лесен достъп до станции за хидратиране, като водни фонтани.

Ако детето ви се чувства неудобно да поиска разрешение да напусне мястото си, за да пие, уведомете го, че това е здравословен проблем и е ОК. По-малките деца могат да се възползват от комуникацията между родители и учители относно това безпокойство.

Училищата, които участват в Националната програма за обяд в училище или Програмата за училищна закуска, са задължени по закон да доставят безплатна вода на всички ученици по време на хранене.

Ако училището на вашето дете разрешава използването на бутилки с вода на бюрата, изпращайте детето си на училище всеки ден с пълен съд, от който може да пие.

Правете паузи пред екрана и намалете умората на очите

Оставени на произвола на съдбата, много деца никога няма да се откажат от телефоните си. В допълнение към тези много часове време пред екрана, училищата често разчитат на лаптопи и използване на компютър на бюрата. Образователната технология има очевидни предимства, но и недостатъци, като умора на очите, предизвикваща главоболие.

Лошата поза от навеждане над устройство също може да предизвика болка във врата, гърба и главата.

Инструктирайте детето си да прави чести почивки от гледане в екрана, за да намали главоболието, предизвикано от технологиите. Американската оптометрична асоциация препоръчва да правите 20-секундна почивка на всеки 20 минути, за да погледнете нещо на 20 фута разстояние (правилото 20-20-20).

За да намалите напрежението на очите, разберете дали устройствата, използвани в класната стая на вашето дете, имат екрани против отблясъци или филтри за синя светлина. Ако не, помислете за закупуване на чифт очила, филтриращи синя светлина, за вашето дете.

Трябва също така да прегледате очите на детето си от педиатър или очен лекар, за да видите дали има нужда от очила с рецепта. Умората на очите може да възникне и когато децата имат проблеми с фокусирането върху малък текст, докато четат, или далечен текст в предната част на класната стая. Ако детето ви вече има лещи с рецепта, уверете се, че ги използва в клас.

Излез навън

Чистият въздух и физическата активност могат да помогнат за облекчаване на главоболието от напрежение. Движението на телата им позволява на децата да разтягат мускулите си и насърчава цялостната форма.

Прашните класни стаи, мухлясалите стари учебници и по-малко от оптималните нива на чист въздух могат да допринесат за възпаление на синусите, алергии към акари и други причини за главоболие по време на учебния ден.

Ако качеството на въздуха в училището на вашето дете е под въпрос, прекарването на време навън може да помогне. Просто се уверете, че не заменяте главоболието, причинено от училище, със сезонно алергично. Ако детето ви има алергии, уверете се, че то приема лекарства, предписани от техния педиатър, или избягвайте излизането на открито в пиковите часове на полен.

Практикувайте техники за релаксация

Проблеми, вариращи от проблеми с ученето на математика до справяне с хулигани, могат да причинят стрес, безпокойство и главоболие от напрежение. Техниките за релаксация, които вашето дете може да използва удобно в училище, могат да помогнат за намаляване на главоболието и други симптоми на тревожност.

Ако смятате, че тревожността е причината за главоболието на детето ви в училище, помислете дали да му вземете предмет за освобождаване от стреса като стрес топка, която те могат да стискат и пускат. Има много сладки, създадени специално за деца.

Сензорните фиджет играчки също могат да помогнат за облекчаване на стреса.

Съзнателното дишане, като техниката на дишане с гевреци, също може да помогне. Това незабележимо упражнение за релаксация отнема около минута и може да се прави навсякъде.

За да научите детето си да диша с гевреци, използвайте тези стъпки:

 • кръстосайте ръцете си на китките и стиснете пръстите на всяка ръка заедно
 • скръстете ръце нагоре и в гърдите си, докато дишате дълбоко
 • разгънете ръцете си обратно надолу, докато издишвате бавно
 • повторете няколко пъти, докато се почувствате отпуснати и спокойни

Използвайте акупресура

Акупресурата е подобна на акупунктурата, с изключение на това, че разчита на натиск с пръст вместо на убождане. Точките на натиск върху врата, главата, ръцете и раменете могат да се използват за намаляване на главоболието. Смята се, че стимулирането на тези точки на натиск премахва блокажите в енергийните пътища на тялото.

Главоболието, причинено от задръстване на синусите или напрежение в очите, може да бъде облекчено чрез натискане надолу от двете страни на носа директно под веждите. Инструктирайте детето си да задържи този натиск с показалците за около 10 секунди, отпуснете го и повторете.

Нанесете топъл или студен компрес

Преодоляването на разсейващо главоболие може да не е добра стратегия или дори възможно в някои случаи. Уведомете детето си, че болката в главата е основателна причина да отидете в кабинета на медицинската сестра, за да легнете. Вашето дете може да поиска студен компрес или топъл компрес, който да постави на челото или задната част на врата:

 • студените компреси облекчават главоболието, като изтръпват областта, което притъпява болката
 • топлите компреси, влажни или сухи, увеличават притока на кръв към областта и отпускат напрегнатите мускули

Вземете болкоуспокояващи без рецепта (OTC).

Училищните медицински сестри и друг персонал нямат право да дават на децата какъвто и да е вид лекарства, без рецепта или предписани, без вашето одобрение. Има спешни изключения (като тежки алергични реакции), въпреки че главоболието обикновено не попада в тази категория.

Ако сте дали писмено разрешение на вашето дете да получава лекарства за болка без рецепта, разберете дали първо ще бъдете извикани за отстраняване на неизправности или за наблюдение на дозировката.

Ако предпочитате, можете също да изпратите детето си на училище с предварително измерена доза от лекарството, но лекарството трябва да се вземе в кабинета на медицинската сестра. Уверете се, че лекарството е защитено и не може да бъде достъпно от други деца.

Уверете се, че следвате препоръките за дозиране точно както са посочени на етикета, освен ако техният лекар не ви е предоставил други инструкции. Превишаването на препоръчваната доза може да причини нежелани реакции като стомашна болка, повръщане и раздразнителност.

Лекарствата, които обикновено се използват за главоболие при деца, включват:

 • ацетаминофен (тиленол, други марки)
 • ибупрофен (Motrin, Advil, други марки)

Аспиринът, детският аспирин и продуктите, съдържащи аспирин, не се препоръчват за деца и юноши. Тези лекарства могат да причинят синдром на Reye, рядко, но сериозно заболяване.

Почивайте в тиха, тъмна стая

В някои случаи детето ви може да се почувства по-добре, ако си вземе тихо „тайм-аут“, за да си почине на тихо, слабо осветено място. Кабинетът на медицинската сестра може да има защитена, уединена зона.

Главоболието и епизодите на мигрена могат да причинят повишена чувствителност към светлина и звук, което влошава болката. По време на главоболие ярката светлина и шумът могат да увеличат болката. Премахването на излагането на тези стимули може да помогне на главоболието на вашето дете да избледнее.

Кога да потърсим помощ

Повечето главоболия са леки и ще преминат от само себе си. Но хроничните или тежки главоболия изискват пътуване до педиатъра на вашето дете. Дайте на вашия педиатър възможно най-много информация за главоболието на вашето дете, включително колко често се случват, колко силна е болката и дали има други симптоми, като гадене или повръщане.

Ако главоболието на вашето дете се проявява със загуба на зрение, слабост или проблеми с говора, потърсете спешна медицинска помощ.

Главоболието при децата е често срещано явление през учебния ден. Стратегиите, които могат да помогнат, включват използване на техники за релаксация, намаляване на времето пред екрана и почивка в слабо осветено място. Приемането на лекарства за болка без рецепта също може да помогне.

Ако детето ви има чести главоболия в училище или по друго време, идентифицирането на основната причина може да бъде от полза. Хроничното главоболие трябва да бъде обърнато на вниманието на медицинския специалист на вашето дете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss