7 признака, че е здравословно да бъдеш приятел с бившия си

Уили Б. Томас/Гети изображения

Трябва ли да сте приятели с бившия си? Това е вековен въпрос, често обсъждан с коренно различни мнения.

Може би половината от приятелите ви са казали категорично „по дяволите, не“, няколко са казали „давайте“ и сега сте затънали до колене в съставянето на списък с плюсове и минуси.

Добре дошли в етапа на обсъждане. Това е сложно пространство за навигация, което изисква сериозна самооценка. Говоря за интроспекция на ниво „осъзнайте намеренията си“, типът, който разделя похотливите фантазии от реалността.

Помислете за тези аспекти, ако търсите увереност, че сте приятели с бивш или солиден знак, за да се отдалечите на пръсти.

Липсва ти приятелството, а не сексът

Нека да станем реални: Ако все още си спомняте спомените времена, които сте прекарали заедно, това вероятно е по-скоро рецепта за пожар в контейнера за боклук, отколкото пълноценно приятелство.

Тук няма и капка осъждане – няма нищо лошо в това да се отдадете на хубави спомени. Но ако се опитвате да оставите вратата отворена, когато връзката приключи по ясни причини, ще си направите лоша услуга в дългосрочен план.

Всички знаем историята „скъсали, но все още спят заедно“, независимо дали я разказваме сами или я чуваме от приятел. Може да е направо вълнуващо и греховно вкусно в краткосрочен план, но по-често това води до Раздяла: Продължението.

Отказ от отговорност: Винаги ли съм приемал собствения си съвет тук? Абсолютно не, но хей, самосъзнанието е всичко. Напълно добре е да се учим, докато вървим.

Вече не мислите за тях романтично

Романтичната атракция е избледняла като хубав залез. Гледате с обич на старите спомени, но не се вкопчвате в тях. Завесите се спуснаха върху умствената репетиция на стари истории. Няма копнеж за повече.

Може да изглежда утешително да поддържате контакт с надеждата да възобновите нещата, но това може да се превърне в мъчителна игра на изчакване без видим край. Да не говорим, че всъщност ви държи заложник от други потенциални любовници.

Естествено е да все още изпитвате чувства към бившия си, след като връзката ви приключи, така че се опитайте да не изпитвате вина. Понякога има чувството, че тези чувства може никога да не се разсеят – но да имаш пространство и време разделени е най-доброто лекарство, не гмуркане в платонично приятелство, преди да сте готови.

Това, което се опитвам да кажа е, спестете си разбито сърце. Фокусирайте се върху вас. Няма да стане за една нощ, но с времето ще се подобри.

Връзката приключи при безопасни и не прекалено хаотични условия

Раздялата ви не трябва да е нещо от „Тетрадката“, но поне трябваше да е достатъчно любезно, за да се счита за приятелство. Трябва да познавате и да се доверявате на характерите един на друг, дори ако чувствата ви понякога са били наранени.

Просто се уверете, че сте скъсали, защото не е било романтична връзка, а не поради по-сериозни причини.

Разбира се, може би сте изхвърлили някои от старите им неща в ураган от тъга. Така че, стига връзката да не е токсична или направо опасна, приятелството може да бъде на масата.

Хората със сигурност могат да се променят, но може да е трудно да се каже дали бивш партньор е ангажиран да върши работата. Бъдете отворени, но никога не се връщайте към опасна ситуация.

Простили сте един на друг за всичко, което е било наранено

Простихте ли си взаимно за моментите, които удариха фена? Ако не, вие отваряте кутията на Пандора.

Прошката изисква време. Дори най-добронамерените и емоционално интелигентни хора са способни да наранят другите. В крайна сметка всички сме хора.

Продължителното негодувание може да затрудни напредъка с платонично приятелство, така че помислете малко. Заровихте ли брадвата завинаги или едната ви ръка стиска лопата и чака да я изрови?

Помислете за опита да бъдете лично с тях и емоциите, които могат да предизвикат.

Идеята, че се срещат с други хора, не ви кара да се чувствате по дяволите

Представете си това: имате мързеливо превъртане в социалните медии по средата на обяда и се появява снимка на бившия ви с ръка, обвита около някой друг.

Готини ли сте като краставица, идеално щастливи ли сте за тях или сърцето ви се чувства сякаш скача с парашут? Тази телесна реакция ще ви каже точно това, което трябва да знаете.

Много от нас знаят онова ужасно неприятно чувство „видях бившия си с някой нов“, когато още не сме го преболели.

Ако мисълта за тях с някой друг ви кара да искате A) да загубите обяда си, B) да подпалите куп неща или C) да се насочите към кутия с кърпички, все още не сте готови. Времето лекува всичко – ще стигнете дотам.

Вие не играете игри на ума в социалните медии

Раздялата беше трудна в началото, а след това появата на социалните медии доведе до още повече борба за всеки, който се опитваше да превъзмогне бившия си.

Повечето от нас са се отдавали на еднократна сесия за пропълзяване на профили „какво са намислили сега“ от любопитство, но ако играете игри за това как взаимодействате с тях в социалните медии, това е забранено.

говоря с ти, хронични зрители на истории в Instagram и всеки, който публикува нещо специално, за да привлече вниманието на бившия си. Трудният любовен отговор е: Вие правите това много по-трудно за себе си.

Разбира се, естествено е да получите малко допаминови удари от този тип неща, но прекаленото фиксиране върху дигиталните взаимодействия е червен флаг. Това е знак, че всъщност имате нужда от разстояние повече от всичко друго.

Мина достатъчно време и двамата се чувствате спокойни

Преминаването към приятелство веднага след раздяла е като варене на паста за 2 минути и очакване да бъде готово – прекалено амбициозно и трудно за смилане.

Въпреки че не мога да говоря за всяка връзка в историята, отделянето на време след раздялата е безспорно здравословен начин.

Ще имате време да обработите и да оставите тежките чувства да изчезнат, омекотявайки всичко месец след месец. Да, това е малко пъзел, ако социалният ви живот е оплетен, но все пак е възможно.

Долния ред

Бихте могли да прочетете цялата тази статия и да се микроанализирате във всеки раздел, но дълбоко в себе си може да сте знаели от самото начало.

Приятелството с бивш може да бъде много възнаграждаващо, но е повече от добре да нямате връзка или да не поддържате контакт с него.

Приемането на преходността на връзката и движението напред по вашия собствен път ще ви даде много повече спокойствие, отколкото задържането на миналия пламък, когато вече няма подравняване.


Сара Лемпа е писател и основател на Dang Fine Creative, агенция за дигитално съдържание, предоставяща социални медии, копирайтинг и имейл маркетинг на малки фирми и соло предприемачи. Тя обхваща начина на живот при пътуване, психичното здраве и самостоятелното предприемачество, като работа се появява в Business Insider, VICE и HuffPost, наред с други. Когато не откъсва парче, ще я откриете, че се забива на забавни ритми или кара мотоциклет. Бъдете в крак със Сара в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss