7 начина за управление на стреса с CLL

Катрин Фолс Комерсиал/Гети Имиджис
 • Стресът може да има отрицателен ефект върху вашето здраве, особено ако сте били диагностицирани с хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ).
 • Упражнението, намирането на дейности, които харесвате, и търсенето на подкрепа са няколко начина, по които можете да намалите стреса си.
 • Намаляването на вашия стрес може да има положително въздействие върху перспективите ви с CLL.

Ако живеете с хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ), вероятно сте чували, че е много важно да управлявате стреса си.

Въпреки че за всички е вярно, че управлението на стреса може да подобри качеството на живот, Изследване от 2018 г също така предполага, че поддържането на себе си възможно най-без стрес може да помогне за предотвратяване на влошаване на CLL и може също да помогне за предотвратяване на рецидиви.

Това означава, че след като сте диагностицирани с ХЛЛ, трябва да се стремите да бъдете по-добри от обикновения човек в управлението на стреса. За щастие има ресурси, които могат да ви помогнат да направите точно това.

Ако вие или ваш любим човек имате ХЛЛ, прочетете нататък, за да научите за връзката между ХЛЛ и стреса, плюс научете някои полезни съвети за управление на стреса, докато живеете с ХЛЛ.

ХЛЛ и стрес

Получаването на диагноза за всяко дългосрочно състояние може да бъде много стресиращо.

Може да се притеснявате за:

 • вашата перспектива
 • включеното лечение
 • неразположение като цяло
 • логистика като финанси
 • как състоянието ви може да повлияе на ежедневния ви живот

Ефективното справяне със стреса е много важна част от грижата за себе си за всеки. Изследване от 2017 г показва, че ефектът на стреса върху тялото може да влоши определени заболявания.

Управлението на стреса е може би по-важно, ако имате ХЛЛ.

Изследването от 2018 г., споменато по-рано, което се съсредоточава върху стреса и CLL, предполага, че стресът е свързан с имунни и възпалителни процеси, които допринасят за увеличаване на раковите клетки.

Изследователите отбелязват, че животът с ХЛЛ може да бъде много стресиращ, независимо дали се дължи на:

 • самото състояние
 • лечение
 • опасения относно рецидиви и бъдещи предизвикателства при лечението

Изследването показа, че стресът насърчава В-клетките, които произвеждат възпалителни цитокини, като интерлевкини 6 (IL-6) и IL-10. По-високите нива на IL-6 и IL-10 са свързани с по-кратка преживяемост.

Въпреки това, докато CLL ви излага на риск от по-голям стрес, изследователите откриха, че научаването да управлявате и намалявате стреса може да подобри перспективите ви.

Съвети за управление на стреса с CLL

Въпреки че управлението на стреса с CLL може да бъде обезсърчително, можете да предприемете действия, за да намалите нивото на стрес. Следните стъпки могат да ви помогнат да се справите със стреса.

Упражнение

Редовните упражнения могат да повишат настроението ви и да ви помогнат да управлявате стреса си.

Американското дружество за борба с рака отбелязва, че упражняването може:

 • намаляване на депресията и тревожността
 • да ви помогне да запазите своята независимост
 • намаляване на гаденето и умората
 • подобри качеството на живота си

Друго Изследване от 2019 г предполага, че редовните, умерени упражнения могат също да предотвратят или намалят някои от страничните ефекти от лечението на рак.

Говорете с Вашия лекар за безопасното създаване на рутина за упражнения, която ще работи за Вас.

Говорете с някого

Говоренето за чувствата си с приятел или член на семейството може да ви помогне да управлявате стреса си. Наличието на хора, които ви предоставят емоционална подкрепа, може да намали чувството на депресия и тревожност.

Ако ви е трудно да се свържете с приятели или членове на семейството или искате да се свържете с някой, който може да се свърже с вашето преживяване, можете да опитате да се присъедините към група за поддръжка.

Американското раково дружество има списък с ресурси за да ви помогне да намерите подкрепа във вашия район или дори да се свържете с други онлайн.

Консултиране или терапия

Докато общуването с приятели или семейството или свързването с група за подкрепа обикновено е добра идея, не е задължително това да е единственият ресурс, който да ви помогне да управлявате стреса си.

Разговорът с терапевт или съветник ви дава възможност да обсъдите чувствата си и да разгледате притесненията си без преценка.

Изследване от 2015г също така показва, че някои видове терапия, като когнитивно-поведенческа терапия, могат да ви помогнат да научите техники за релаксация и да подобрите качеството си на живот, докато живеете с рак.

медитация

Американското дружество за борба с рака казва, че медитацията може да ви помогне да намалите стреса и тревожността. Освен това може да ви помогне да спите по-добре и да намалите умората си.

Има много начини за медитация, така че може да се наложи да опитате няколко, преди да намерите това, което работи за вас.

Някои хора препоръчват да се повтаря дума или фраза, наречена мантра. Други предпочитат да медитират чрез физическо движение, като тай чи или йога. Има и приложения, които могат да ви насърчат и водят през прости медитации.

Едно от страхотните неща за медитацията е, че не изисква никакви специални инструменти или подготовка. Просто намерете тихо място, затворете очи и се съсредоточете върху дишането или други успокояващи елементи.

Не се опитвайте да започнете медитация в моменти на силен стрес. Вместо това започнете, когато имате време да се отпуснете и да се съсредоточите.

Докато медитацията може да се почувства неудобна в началото, превръщането й в редовен навик може да ви помогне да се чувствате по-комфортно. Може да отнеме няколко седмици, за да започнете да виждате ползите, но последователността ще ви помогне да изградите уменията си.

Най-добри резултати се постигат с 10 до 15 минути ежедневна практика.

Излезте навън

А Проучване от 2017 г посочи, че прекарването на време на открито, особено в естествена външна среда като зелени площи, може да подобри психичното ви здраве и да намали стреса.

Разходката или колоезденето, градинарството или просто четенето на книга на слънце може да ви помогне да излизате по-често навън.

Отделете време за хобита

В Национален институт по рака предполага, че отделянето на време за хобита може да ви помогне да управлявате нивата на стрес и да ви помогне да се наслаждавате повече на живота.

Помислете за нещата, които вече харесвате, на които бихте могли да отделите повече време, или помислете за избор на ново хоби или интерес.

Идеите за хобита включват:

 • изкуства и занаяти
 • градинарство
 • четене

Намерете това, което харесвате и отделете време да го направите.

Работете с вашия екип за грижи

Въпреки че не всеки се нуждае от същото или незабавно лечение за ХЛЛ, понякога опасенията относно самото лечение могат да бъдат източник на стрес. Този стрес може да се дължи на проблеми като:

 • притеснения относно това кога да започнете или потенциални странични ефекти
 • предизвикателства при назначаването и поддържането на срещи
 • тревожете се за финансовите разходи за лечение

Работете с вашите доставчици, за да обсъдите правилния избор за вас. Те може да са в състояние да предложат по-малко инвазивни или скъпи възможности за лечение. Те може също да са в състояние да осигурят ресурси за намиране на емоционална или финансова подкрепа.

Може ли стресът да причини дългосрочни проблеми?

Неконтролираният стрес може да причини дългосрочни проблеми. Изследване от 2017 г проучи начините, по които стресът се отразява негативно на тялото ви.

Стресът не само може да влоши ХЛЛ и други заболявания, но може да повлияе негативно на мозъка и нервната система, имунната система, сърдечно-съдовата система и др.

Ако предприемете стъпки за намаляване на нивата на стрес, като тези, обсъдени по-горе, можете да намалите рисковете от дългосрочен стрес. Освен това, понижаването на нивата на стрес чрез самообслужване може да намали маркерите на възпалението.

някои по-стари изследвания от 2009 г. казва, че намаляването на тези маркери на възпаление е свързано с по-добра перспектива за хората с ХЛЛ.

За вкъщи

Животът с ХЛЛ може да бъде много стресиращ. Въпреки това е важно да се знае, че стресът има отрицателни ефекти върху CLL и цялостното здраве и благополучие.

Можете да се научите да намалявате нивата на стрес с някои практики за самообслужване и чрез подкрепа на близки и здравни специалисти.

Намаляването на стреса може да ви помогне да се почувствате по-добре и да имате подобрено качество на живот – и може да има положително въздействие върху вашата CLL.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss