7 начина за лечение на депресивните епизоди на биполярно разстройство

Общ преглед

Биполярното разстройство е хронично психично заболяване, което причинява тежки промени в настроението. Тези настроения се редуват между радостни, енергични възходи (мания) и тъжни, уморени ниски (депресия).

Справянето с депресивен епизод може да бъде трудно. Симптомите на депресия могат да ви накарат да загубите интерес към дейностите, които обикновено харесвате, и да направите предизвикателството да преживеете деня. Но има неща, които можете да направите, за да се преборите с негативните ефекти на депресията.

Ето седем начина да повишите настроението си по време на депресивен епизод:

1. Придържайте се към здравословна рутина

Когато се чувствате депресирани, е лесно да влезете в лоши навици.

Може да не ви се яде дори когато сте гладни, или може да продължите да ядете дори когато сте сити.

Същото важи и за съня. Когато сте депресирани, е по -вероятно да спите твърде малко или твърде много.

Нездравословното хранене и съня могат да влошат симптомите на депресията. Така че здравословното ежедневие може да улесни поддържането на добри навици.

Помислете за възприемане на тези здравословни навици:

 • Яжте ястия и закуски в определено време през целия ден.
 • Увеличете приема на зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.
 • Спете седем до девет часа всяка вечер.
 • Събуждайте се и лягайте по едно и също време всеки ден.

2. Структурирайте деня си

Точно както планирането на храненето и съня може да помогне за отблъскване на депресивните симптоми, така и структурирането на другите дейности през деня ви.

Може да бъде полезно да създадете списък с ежедневни задачи, които да отметите, докато ги изпълнявате. Също така е полезно да поддържате календар и лепкави бележки, които да ви помогнат да останете на път.

Когато планирате ежедневните си задачи, не забравяйте да отделите достатъчно време за почивка и релаксация. Прекалената заетост може да изостри симптомите на депресия и да причини разочарование.

Най -добре е да дадете приоритет на времето си, като полагате допълнителни грижи, за да сте сигурни, че посещавате медицински срещи.

3. Не се страхувайте

Когато не изпитвате депресивен епизод, може да изпитате удоволствие от определени дейности, като четене или печене.

Когато се чувствате депресирани обаче, може да нямате достатъчно мотивация да направите нещо.

Въпреки липсата на енергия, важно е да продължите да участвате в дейности, които обикновено харесвате. Правенето на неща, които ви правят щастливи, може да облекчи депресивните ви симптоми.

Не се страхувайте да правите дейности, които обикновено повишават настроението ви. Въпреки че може да се страхувате, че няма да им се насладите толкова много, когато сте депресирани, това не означава, че трябва да ги избягвате. След като започнете да правите тези дейности отново, вероятно ще се почувствате много по -добре.

4. Останете активни

Изследователите смятат, че някои видове упражнения могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия. Това включва ходене с ниска до умерена интензивност, джогинг или колоездене.

За най -добри резултати експертите казват, че трябва да спортувате поне три до четири дни седмично в продължение на 30 до 40 минути наведнъж.

5. Не се изолирайте

Когато сте депресирани, социалните ситуации могат да изглеждат преобладаващи. Може да се почувствате сами, но е важно да не се изолирате. Самотата може да увеличи симптомите на депресия.

Включете се в социални дейности, като местни клубове за книги или атлетични отбори. Прекарвайте време с приятели и семейство или редовно разговаряйте с тях по телефона. Подкрепата на приятели и близки може да ви помогне да се чувствате по -комфортно и уверено.

6. Намерете нови начини за облекчаване на стреса

Опитът на нови неща може да е едно от последните неща, които искате да направите, когато сте в депресивен епизод. Това обаче може да помогне за облекчаване на симптомите.

Например, ако никога преди не сте правили масаж, помислете за насрочване на среща в местен спа център.

По същия начин йога или медитация може да са нови за вас, но те могат да бъдат полезни по време на депресивни епизоди. Тези дейности са известни като релаксиращи. Те могат да ви улеснят да се справите със стреса или раздразнителността, които може да изпитвате.

7. Присъединете се към група за поддръжка

Може да бъде полезно да се присъедините към група за подкрепа за хора с биполярно разстройство. Групата ви дава възможност да се срещнете с други хора със същото състояние и да споделите преживяванията си по време на депресивни епизоди.

Попитайте вашия доставчик на психично здраве за групи за подкрепа във вашия район. Можете също да намерите различни групи за подкрепа на биполярно разстройство и депресия, като търсите онлайн. Посетете уебсайта на Алианса за депресия и биполярно подпомагане за списък с онлайн групи за поддръжка.

Разбиране на биполярно разстройство

Има няколко различни вида биполярно разстройство. Те включват:

Биполярно I разстройство

Хората с биполярен I изпитват поне един маниакален епизод преди или след депресивен епизод или лек маниакален епизод (наречен хипомания).

Биполярно разстройство II

Хората с биполярен II имат поне един голям депресивен епизод, който продължава две седмици или повече. Те също имат поне един лек хипоманичен епизод, който продължава повече от четири дни.

В хипоманични епизоди хората все още са възбудими, енергични и импулсивни. Симптомите обаче са по-леки от тези, свързани с пълноценни маниакални епизоди.

Циклотимично разстройство

Хората с циклотимично разстройство изпитват поне две години хипоманични и депресивни епизоди. Промените в настроението са по -малко тежки при тази форма на биполярно разстройство.

DSM диагностични критерии

В допълнение към маниакалния или хипоманичния епизод, човек с биполярно I или биполярно II разстройство трябва да има тежък депресивен епизод.

За да бъде диагностициран с тежък депресивен епизод, лицето трябва да прояви пет или повече от следните симптоми през същия период от две седмици:

 1. депресивно настроение (или раздразнителност при деца) през по -голямата част от деня, почти всеки ден, както е посочено от субективен доклад или наблюдение, направено от други
 2. значително намален интерес или удоволствие във всички или почти всички дейности през по -голямата част от деня, почти всеки ден, както е посочено от субективна сметка или наблюдение
 3. промяна на повече от 5 процента от телесното тегло за един месец, когато не сте на диета, или намаляване или увеличаване на апетита почти всеки ден
 4. безсъние или хиперсомния почти всеки ден
 5. психомоторно възбуждане или увреждане почти всеки ден, наблюдавано от другите
 6. умора или загуба на енергия почти всеки ден
 7. чувство на безполезност или прекомерна или неподходяща вина, което може да е заблудено и което не е само самоупрек или вина за болестта, почти всеки ден
 8. нерешителност или намалена способност да мислите или да се концентрирате почти всеки ден, по субективен път или както се наблюдава от другите
 9. повтарящи се мисли за смърт (не само страх от смърт), повтарящи се мисли за самоубийство без конкретен план или опит за самоубийство или конкретен план за самоубийство

Тези симптоми трябва да представляват промяна от предишното ниво на функциониране на човека. Най -малко един от симптомите трябва да бъде или потиснато настроение или загуба на интерес или удоволствие и не трябва да се дължи на друго медицинско състояние.

Нещо повече, симптомите трябва да причинят клинично значим дистрес или увреждане в социалните, професионалните или други важни области на функциониране. Епизодът също не може да се дължи на физиологични ефекти на вещество или друго медицинско състояние.

Симптоми на биполярно разстройство

Въпреки че има различни видове биполярно разстройство, симптомите на депресия, мания и хипомания са сходни при повечето хора.

Чести симптоми на депресия

 • дълбоко чувство на тъга или безнадеждност за дълъг период от време
 • малко или никакъв интерес към дейности, които някога са били приятни
 • трудности при фокусирането, запомнянето на нещата и вземането на решения
 • безпокойство или раздразнителност
 • яде твърде много или твърде малко
 • спи твърде много или твърде малко
 • мислене или говорене за смърт или самоубийство
 • опит за самоубийство
 • прекалено радостно или изходящо настроение за продължителен период от време
 • силна раздразнителност
 • говорене бързо или бързо преминаване между различни идеи по време на разговор
 • състезателни мисли
 • лесно се разсейва
 • предприемане на много нови дейности или проекти
 • безпокойство
 • затруднено заспиване поради високи нива на енергия
 • импулсивно или рисковано поведение

Чести симптоми на мания

Симптомите на хипомания са същите като манията, с изключение на две ключови разлики.

При хипомания промените в настроението обикновено не са достатъчно тежки, за да пречат значително на ежедневните дейности на човек.

Също така, по време на хипоманичен епизод не се появяват психотични симптоми. По време на маниакален епизод психотичните симптоми могат да включват заблуди, халюцинации и параноя.

Долния ред

Няма лечение за биполярно разстройство, но можете да управлявате състоянието си, като следвате план за лечение и промените в начина на живот.

В тежки случаи на депресия може да се наложи временна хоспитализация. През повечето време обаче ще можете да управлявате симптомите на биполярното си разстройство с комбинация от лекарства и психотерапия.

Има и някои лесни промени в начина на живот, които можете да направите, за да си помогнете да се почувствате по -добре по време на депресивни епизоди.

Преминаването през депресивен епизод може да бъде предизвикателство, но е възможно. Не забравяйте, че има много начини да повишите настроението си и да облекчите симптомите.

Не се колебайте да се обадите на Вашия лекар или доставчик на психично здраве, ако имате нужда от помощ.

Ако откриете, че имате мисли за самоубийство по време на депресивен епизод, обадете се на Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255. Съветниците са на разположение 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Всички обаждания са анонимни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss