7 ежедневни начина да защитите зъбите си

Грижете се за зъбите си

Някои казват, че очите са прозорецът към душата. Но ако наистина искате да знаете за какво се отнася някой, проверете усмивката му. Приветливо шоу от перлени бели прави страхотно първо впечатление, докато стисната усмивка или полъх на лош дъх правят обратното.

Прочетете за съвети как да сте сигурни, че предоставяте на зъбите си грижите, които заслужават.

1. Четкайте се два пъти на ден в продължение на две минути

Мийте зъбите си в продължение на две минути, два пъти на ден, казва Американската стоматологична асоциация (ADA). Това ще поддържа зъбите ви в топ форма. Миенето на зъбите и езика с четка за зъби с мек косъм и флуоридна паста за зъби почиства храната и бактериите от устата ви. Четкането също така измива частиците, които разяждат зъбите ви и причиняват кариес.

2. Сутрешна четка се бори с сутрешния дъх

Устата е 98,6ºF (37ºC). Топъл и мокър, пълен е с частици храна и бактерии. Те водят до отлагания, наречени плака. Когато се натрупва, се калцира или втвърдява върху зъбите ви, за да образува зъбен камък, наричан още зъбен камък. Зъбният камък не само дразни венците ви, но може да доведе до заболяване на венците, както и да причини лош дъх.

Не забравяйте да изчеткате сутрин, за да се отървете от плаката, натрупан през нощта.

3. Не прекалявайте с четкането

Ако миете повече от два пъти на ден, за повече от четири минути общо, може да износите слоя емайл, който защитава зъбите ви.

Когато зъбният емайл не е там, той разкрива слой дентин. Дентинът има малки дупчици, които водят до нервни окончания. Когато те се задействат, може да почувствате всякакъв вид болка. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, почти 20 процента от възрастните американци са изпитали болка и чувствителност в зъбите си.

4. Не турбокомпресирайте

Също така е възможно да се четка твърде силно. Мийте зъбите си, сякаш полирате яйчена черупка. Ако четката ви за зъби изглежда сякаш някой е седнал върху нея, вие прилагате твърде голям натиск.

Емайлът е достатъчно силен, за да предпази зъбите от всичко, което се случва в устата ви, от ядене и пиене до започване на храносмилателния процес. Децата и тийнейджърите имат по-мек емайл от възрастните, което прави зъбите им по-податливи на кариес и ерозия от храна и напитки.

5. Уверете се, че използвате конец с конец всеки ден

Искате ли да избегнете минимално остъргване при следващия си преглед? Конецът с конец разхлабва частиците, които четкането пропуска. Той също така премахва плаката и по този начин предотвратява натрупването на зъбен камък. Въпреки че е лесно да изчистите плаката, имате нужда от зъболекар, който да премахне зъбния камък.

6. Няма значение кога го правиш

Най-накрая имате отговор на вековния въпрос: „Кое е първо, почистване с конец или четка?“ Няма значение, според ADA, стига да го правите всеки ден.

7. Стойте далеч от содата

„Sip All Day, Get Decay“ е кампания от Стоматологичната асоциация на Минесота, за да предупреди хората за опасностите от безалкохолните напитки. Не само содата захар, но и диетичната сода вреди на зъбите. Киселината в содата атакува зъбите. След като киселината разяде емайла, тя продължава да създава кухини, оставя петна по повърхността на зъба и ерозира вътрешната структура на зъба. За да избегнете кариеса, свързан с пиене, ограничете безалкохолните напитки и се грижете добре за зъбите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss