6 начина, по които поех контрола над своята МС

Получаването на диагноза множествена склероза (МС) беше утвърждаващо и непосилно за Челси Хорн, но оттогава тя се научи да се грижи за себе си и да живее пълноценен живот.

През февруари 2012 г. бях зает студент в колеж, опитвайки се да поддържам правилни A, докато поемах пълен курс и работех на две работни места на непълен работен ден.

Но всичко се срина, когато чух думите: „Ms. Хорн, имаш нещо, наречено множествена склероза.

Да имам име за всичките ми мистериозни симптоми беше толкова валидно. Но беше и невероятно поразително.

Хиляди въпроси се въртяха в ума ми. Ще мога ли да завърша училище или да си намеря работа? Как това ще се отрази на връзките ми? И най-важното, щях ли да съм добре?

Минаха 12 години от диагнозата ми. Оттогава научих толкова много. Все още нямам всички отговори, но открих някои начини да управлявам състоянието си и да живея много пълноценен живот.

Слушам тялото си

Навигирането във възходите и паденията на МС може да бъде предизвикателство. Някои дни се чувствам невероятно и мога да отметна всичко от списъка си със задачи. В други дни простите задачи – като душ – са трудни.

Ето защо обичам да проверявам тялото си и да преценявам как се чувствам. Всяка сутрин отделям 10 минути, за да запиша целите си за деня в дневника си и да регистрирам всички симптоми, които изпитвам.

Ако не се чувствам добре, ще се опитам да коригирам графика си и да дам приоритет на повече почивка. Но най-важното е, че се опитвам да не прекалявам в добрите дни.

Моля за помощ, когато имам нужда

Един от най-добрите уроци, на които MS ме е научил, е, че е добре да поискате помощ. Това е нещо, с което наистина се борих в миналото. Ако трябва да съм честен, все още се боря с чувството за вина, когато помоля за подкрепа.

Когато тези чувства изплуват, се опитвам да не се съдя твърде строго. Вместо това се опитвам да преосмисля начина, по който гледам на молбата за помощ.

Наистина ми харесва TEDx Talk на Brené Brown, „Силата на уязвимостта“. Помогна ми да осъзная, че молбата за помощ е възможност да насърча по-дълбоки взаимоотношения с близките си и със себе си.

Ако се борите с подобни чувства, силно препоръчвам да го слушате!

Поставяне на здрави граници

Да се ​​науча да поставям граници е едно от най-добрите неща, които съм правил за здравето си. Преди диагнозата ми се страхувах да кажа „не“ на плановете.

Бих получил толкова много безпокойство да разочаровам хората. Но опитът да угодя на всички около мен ме накара да се разболея, уморя и стресирам.

Поставянето на здравословни граници ми помогна да защитя по-добре физическото и психическото си здраве. Сега, когато не се чувствам добре, е по-лесно да кажа „не“ на покана.

Освен това научих, че тези, които ме подкрепят, ще разберат, ако не мога да направя нещо. И се научих учтиво да налагам границите си, когато добронамерени хора предлагат непоискани съвети за управление на моята МС.

Подхранване на тялото ми

Няма универсална диета за управление на МС. Но с годините станах по-съзнателен в избора си на храна.

Не ме разбирайте погрешно, имам мега пристрастие към сладкото и обичам чипс. Но когато ям тези храни, забелязвам, че се чувствам муден и психически замъглен.

Ето защо се опитвам да се съсредоточа върху храненето с богати на хранителни вещества, противовъзпалителни храни. Освен това, тъй като имам хранителни алергии и хранителни дефицити, работя с регистриран диетолог, за да гарантирам, че диетичните ми нужди са удовлетворени.

Наличието на планове за здравословно хранене под ръка помага да премахнете догадките при пазаруването на хранителни стоки. Опитвам се да се запася с цветни плодове, влакнести зеленчуци и постни протеини. Освен това обичам да започвам деня си с протеинов шейк, пълен със зеленчуци.

Храненето по този начин ми помага да се чувствам най-добре и забелязвам, че имам повече енергия и по-добър фокус.

Адаптиране към моята среда

Обичам да готвя пресни ястия. Но понякога имам намалена сръчност на ръцете, когато съм във факел. Ето защо инвестирах в няколко джаджи, които правят кухнята ми по-безопасна и по-достъпна.

Адаптивните прибори улесняват приготвянето на храна, като кълцане и нарязване на продукти. И ако не мога да отвинтя капака, ще посегна към ръкавиците си за отваряне на буркани или електрическа отварачка за консерви.

За да се боря със забравянето, имам стенен календар за проследяване на важни дати за неща като сметки и прегледи при лекар. Също така съхранявам моите добавки и рецепти в седмичен органайзер за хапчета.

Практикуване на самообслужване

Разработването на системи за самообслужване ми помогна да управлявам стреса по-добре. Когато имам тежък ден, обичам да се отпускам с баня с английска сол или клас по йога.

Напоследък научавам как навиците за сън влияят на здравето на мозъка. Когато не давам приоритет на почивката, забелязвам, че се чувствам ужасно на следващия ден. Ето защо се опитвам да избягвам да гледам телевизия или да скролвам на телефона си преди лягане.

Вместо това обичам да чета книга и да пия тръпчив сок от череши. Когато съм последователен в рутината си за самообслужване, това повишава настроението ми и ми помага да се чувствам отпочинал.


Челси е базирана в Атланта писателка и стратег по съдържание. Когато не е пред компютъра си, вероятно ще я намерите да чете, да се разхожда или да прекарва време с кучетата си Джордж и Беатрис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss