6 начина, по които мастният черен дроб може да се появи на лицето ви

Ранните стадии на мастно чернодробно заболяване често не причиняват симптоми. Но промените в лицето и кожата ви, като подпухналост, промени в цвета и сърбеж, могат да подсказват затлъстяване на черния дроб.

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е най-често срещаното хронично чернодробно заболяване. Въпреки че може да е често срещано, симптомите често са едва доловими. С течение на времето може да забележите промени в лицето си, които не се дължат на друга известна причина.

Продължете да четете, за да разберете дали има връзка между лицето ви и мастното чернодробно заболяване.

Какво прави вашият черен дроб?

Вашият черен дроб има повече от 5000 отделни функции в тялото ви. Някои от най-важните функции включват:

  • разграждане на токсините
  • помагайки на тялото ви да използва хранителните вещества в храната ви
  • регулиране на кръвната Ви захар
  • предотвратяване на прекомерно кървене

Тежкото увреждане на черния дроб може да бъде смъртоносно, защото може да получите значително кървене.

Как мастното чернодробно заболяване може да повлияе на лицето ви

Затлъстяването на черния дроб се развива, когато черният ви дроб съхранява твърде много мазнини в клетките си. Тежката употреба на алкохол може да причини мастно чернодробно заболяване. Но можете също да развиете NAFLD, ако диетата ви е с високо съдържание на калории и мазнини.

Затлъстяването на черния дроб може да причини възпаление и в някои случаи увреждане на здрави чернодробни клетки. Някои хора със заболяването не изпитват симптоми. Други може да забележат симптоми като умора и коремна болка.

Може да видите някои от ефектите на мастното чернодробно заболяване върху лицето си. Възможните лицеви симптоми включват следното:

1. Подпухналост

Напредналото чернодробно заболяване може да повлияе на способността на черния дроб да произвежда протеини, което може да наруши кръвния поток и отстраняването на течности. В резултат на това може да забележите, че лицето ви изглежда малко по-подпухнало.

2. Тъмна кожа в гънката на врата

Затлъстяването на черния дроб може да допринесе за повишена инсулинова резистентност, което означава, че тялото ви не може да използва инсулина ефективно.

Полученото в резултат натрупване на излишен инсулин в тялото ви може да причини състояние, наречено acanthosis nigricans. Това състояние кара кожните гънки, като например на гънката на врата ви, да потъмняват.

3. Розацея

Розацеята е кожно заболяване, което може да причини силно зачервяване на кожата ви. Може също да забележите малки червени кръвоносни съдове или бели подутини по лицето си, когато имате розацея.

Въпреки че не всеки с розацея има мастно чернодробно заболяване, розацеята може да е признак за това.

4. Обрив около устата

Хронични чернодробни заболявания, като мастно чернодробно заболяване, могат да накарат тялото ви да не абсорбира определени хранителни вещества толкова ефективно. Един такъв минерал е цинкът. Много хора с NAFLD имат дефицит на цинк.

Според а 2022 преглед, често усложнение на дефицита на цинк е дерматит. Често се проявява като дразнене на кожата около устата. Дразненето изглежда като обрив, който има малки, пълни с течност или изглеждащи твърди подутини.

5. Сърбеж

Затлъстяването на черния дроб може да доведе до сърбеж по кожата, включително по лицето. Сърбежът се дължи най-вече на излишък от жлъчни соли в тялото ви.

Чесането обикновено не осигурява облекчение и може да влоши дразненето.

6. Жълтеница

Напредналото чернодробно заболяване може да доведе до жълтеница. Това състояние кара кожата ви и бялото на очите да изглеждат жълти. Симптомите на жълтеница обикновено се появяват в очите и лицето, преди да се разпространят в останалата част от тялото.

Жълтеницата се появява, когато има излишък от билирубин, жълто-оранжев пигмент, който е страничен продукт от разграждането на червените кръвни клетки. Ако черният ви дроб не работи достатъчно добре, се натрупва твърде много билирубин и кожата ви става жълта.

Снимки на лицеви симптоми на мастно чернодробно заболяване

Как да се справите със симптомите на мастния черен дроб по лицето

Лечението на лицеви симптоми, свързани с мастна чернодробна болест, зависи от вашите симптоми. Например, лекарят може да предпише лекарства като холестирамин за намаляване на сърбежа по лицето и кожата.

Най-добрият начин за намаляване на симптомите е да се опитате да обърнете ефектите от мастното чернодробно заболяване. Но това не винаги е възможно. Въпреки това е важно да се опитате поне да спрете прогресирането на болестта.

Няма медицински лечения за обръщане на мастната чернодробна болест. Но справянето с основните причини може да ви помогне да спрете прогресията или дори да обърнете заболяването.

Например, ако имате затлъстяване, загубата на тегло чрез промяна на вашата диета и рутинни упражнения може да помогне за забавяне на прогресията.

Как да се предпазите от мастно чернодробно заболяване

Затлъстяването на черния дроб най-често засяга хора с диабет тип 2 и хора със затлъстяване. Около 90% от хората с тежко затлъстяване имат мастно чернодробно заболяване.

Поддържането на умерено тегло и управлението на хронични здравословни състояния като диабет тип 2 може да помогне за предотвратяване на мастно чернодробно заболяване. Ето някои конкретни стъпки, които можете да предприемете:

  • Ограничете консумацията на алкохол до не повече от едно питие на ден за жените и не повече от две питиета на ден за мъжете.
  • Изберете ненаситени мазнини, като риба, ядки и семена, в диетата си, когато е възможно.
  • Помислете за консумация на повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци вместо предварително опаковани варианти с високо съдържание на мазнини, когато е възможно.
  • Измийте плодовете и зеленчуците преди да ги консумирате. Това може да намали излагането ви на пестициди, което намалява натоварването на черния ви дроб от филтриране на токсини.

Въздържането от пушене също може да помогне за предотвратяване на мастно чернодробно заболяване.

Затлъстяването на черния дроб е често срещано състояние с понякога „тихи“ симптоми. Но може да изпитате симптоми на лицето си.

Ако сте изложени на риск от мастно чернодробно заболяване и забележите тези промени в лицето си, помислете дали да говорите с лекар за тестване за състоянието. Хората с диабет тип 2 и затлъстяване са склонни да имат най-голям риск.

Ограничаването на приема на алкохол и поддържането на умерено тегло може да ви помогне да предотвратите (или евентуално да обърнете) мастното чернодробно заболяване. Тези стъпки също могат да помогнат за намаляване на риска от тежка чернодробна недостатъчност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss