6 начина да поискате подкрепа, ако живеете с рак на бъбрека

Може да е трудно да поискате помощ, ако имате рак на бъбреците, но има моменти, когато може да се наложи. Обучаването на другите за вашето състояние и съставянето на списък с начини, по които те могат да помогнат, са някои от начините да намерите подкрепата, от която се нуждаете.

Получаването на диагноза рак на бъбрека и започването на лечение често означава, че животът ви ще се промени, поне за малко. Това може да окаже допълнителен натиск върху вас и вашето семейство, тъй като може да не сте в състояние да правите всичко, с което сте свикнали. Може да се наложи близките да поемат и отделят допълнително време за нови задачи, свързани с вашето лечение.

Докато подреждате чувствата си след диагнозата, може да искате да насочите ума си към това да помолите другите за подкрепа. Често това означава да сте готови със списък със задачи, когато хората предлагат помощ. Но също така може да означава да се свържете, когато имате нужда от свършена поръчка или просто искате компания.

Не винаги е лесно да признаеш, че имаш нужда от помощ или да я поискаш. Ето няколко идеи как да се свържете с нас за поддръжка.

1. Помогнете на хората да научат за рака на бъбреците

Вашите приятели и семейство може да искат да помогнат. Но те също може да не знаят много за рака на бъбреците. Те могат да възприемат вашите нужди като различни от това, което те всъщност имат, въз основа на опита си с други видове рак.

Обучението на себе си — и на другите — относно рака на бъбреците може да ви помогне да определите как състоянието и лечението му могат да ви повлияят и как другите могат най-добре да ви подкрепят.

Националната бъбречна фондация има изчерпателен преглед на рака на бъбреците. Асоциацията за борба с рака на бъбреците разполага с инструментариум за току-що диагностицирани. Можете да използвате тези два ресурса, за да разработите информация, която да дадете на другите.

Основната информация идва от вас и покрива вашите индивидуални нужди. Можете да се съсредоточите върху конкретното лечение, което очаквате да получите и как те могат да повлияят на ежедневието ви. Това дава на хората по-добра представа как да помогнат.

2. Направете списък с начини да помогнете

Вместо да оставяте на другите да гадаят какво могат да направят, за да ви помогнат, можете да направите списък със задачи, които другите могат да изпълняват. Може да ви помогне да помислите как животът ви може да се промени по време на лечението.

Например възстановяване от операция на рак на бъбреците, като нефректомия, може да отнеме дни или седмици. Може да не сте в състояние да вършите домакинска работа, да пазарувате хранителни стоки или да изпълнявате други задачи, изискващи тежка физическа активност.

Ако приемате адювантна терапия след операция или имате имунотерапия или таргетна терапия, може изпитвате странични ефекти. Ако имате грипоподобни симптоми, умора или гадене, може да е по-добре да си починете по време на лечението, отколкото да се опитвате да се грижите за твърде много домакински задачи.

Някои елементи, които можете да поставите в списък със задачи, включват:

 • почистване, пране и поддръжка и ремонт на дома
 • да ви карам до и от медицински прегледи
 • пазаруване в магазин за хранителни стоки и аптека
 • разхождане на кучета
 • грижа за деца и домашни любимци
 • шофиране на членове на семейството до училище и дейности
 • посещаване на медицински прегледи с вас за подкрепа и компания
 • приготвяне на ястия
 • изпращане на актуализации за това как се справяте на приятели и семейство

Ракът може да засегне цялото ви семейство, така че може да попитате тези, които се грижат за вас, от каква подкрепа се нуждаят. По-големите деца, съпрузите и близките приятели може да трябва да работят заедно като роли и отговорности промяна по време на Вашето лечение.

3. Знайте, че е добре да давате опции

Може да е страхотно да приемате помощ, когато хората я предлагат, но също така е добре да предлагате други начини, по които хората могат да ви подкрепят. Понякога всички хора се появяват за вас по един и същи начин, предоставяйки ви прекомерна подкрепа в един аспект, но недостатъчно в други.

Ако имате повече от достатъчно храна, може да помолите доверен приятел, който предлага да направи храна, вместо това да изведе кучетата или да ви закара на медицински прегледи. Опитайте се да се чувствате комфортно, казвайки, че имате нужда от подкрепа в области, различни от предлаганите.

Когато мислите кои приятели и членове на семейството да помолите за помощ, помислете за техните силни страни. Някои хора може да са по-добри в организирането и координирането на медицински прегледи, докато други може да се чувстват по-комфортно да изпълняват поръчки или да вършат домакинска работа. Може да помислите да помолите различни хора за помощ въз основа на техните силни страни, вместо да помолите един и същ човек за помощ в няколко области.

4. Поискайте компания

Хората може да не мислят да ви правят компания, но това може да е важен начин за оказване на подкрепа. Тъй като е важно за хората с рак на бъбреците да поддържат известна физическа активност по време и след лечението, може да искате компания при разходки и подобни екскурзии.

Ако трябва да си вземете отпуск от работа или имате много прекъсвания по време на лечението, може да поискате някой да ви посети. Добре е да помолите хората да се обадят предварително или да планират времето си с вас. Ако не се чувствате добре, също е добре да отмените.

5. Разберете, че не всеки може да помогне

Хората имат различен опит с рака. Понякога хората, които са много загрижени, не могат да ви помогнат със задачи или поръчки, или те кажи не когато питаш.

Има много причини хората да казват „не“. Човек може да е преживял лечение на рак на любим човек, така че да ви помогне може да бъде емоционално трудно. Те може да са заети с много свои собствени отговорности или да имат притеснения и притеснения, за които може да не сте наясно.

Ако искате да се съсредоточите върху собствената си подкрепа, можете да опитате да намерите други, които могат да помогнат. Можете да вземете лично решение как да управлявате отношенията си с човека, който ви е отказал.

Опитайте се да не позволявате на „не“ от един човек да ви попречи да достигнете до други. Може дори да се изненадате – някои хора, които може да не са ви били силна подкрепа преди, може да се активизират и да ви помогнат повече, отколкото очаквате.

6. Обърнете се към общността на хората с рак на бъбреците

Присъединяването към онлайн или лична група за подкрепа може да доведе до идеи как да помолите хората в живота си да ви подадат ръка за помощ. Групите за подкрепа също могат да помогнат за облекчаване на емоционалното бреме от живота с рак на бъбреците. Можете да попитате вашия здравен екип за връзки във вашия район или да потърсите интернет базирани опции като тези, спонсорирани от Асоциацията за рак на бъбреците.

Други онлайн ресурси, които можете да разгледате, могат да включват:

 • Caring Bridge, безплатна онлайн платформа, която ви позволява да споделяте актуализации за вашето здравословно пътуване с приятели и семейство. Той също така предлага инструмент за планиране за координиране на задачите за грижа.

 • Lotsa Helping Hands ви позволява да създадете общност и да използвате календар за грижи, за да организирате доставки на храна, да координирате пътуванията до медицински прегледи и да зададете други начини за помощ.

Подкрепата от другите може да бъде критична част от лечението на рак на бъбреците. Помислете за списъци със задачи и се свържете с близки, за да получите помощ. Мрежите и групите за подкрепа на рак на бъбреците също могат да ви дадат място за споделяне на опит и идеи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss