6 здравословни начина, по които се научих да приемам смъртта

Първият ми опит със смъртта беше, когато почина дядо ми по бащина линия. Но не бях близък с баща ми, докато растеше, така че не бях виждал дядо си, откакто бях наистина малък. Вторият ми опит беше, когато почина баба ми по майчина линия. Тя беше важна за отглеждането ми, така че смъртта й ме удари доста тежко.

Преди да умре през 2015 г., вярвахме, че семейството ни е непобедимо. Смъртта беше чуждо понятие за нас. Но след нейната смърт всичко се промени. От непознаването на смъртта преминах към това да я виждам често. По-малко от две години след смъртта на баба ми загубих пралеля си, двама приятели и най-скоро леля си. Смъртта на леля ми дойде неочаквано, но имах късмета да прекарам значително време с нея в последните й дни.

Това беше за първи път за мен. Никога преди не бях държал ръката на умиращ човек и беше болезнено да я видя толкова различна от обичайната й жизненост. Опитът обаче ми донесе известно разбиране за смъртта. Макар че далеч не съм професионалист в справянето със смъртта, не съм толкова ужасен както преди. Справянето със загубата е трудно, но има начини да скърбите за близките си по здравословен начин.

Констанс Сийгъл, лицензиран главен социален работник (LMSW) и водещ координатор за оценка в болницата Mayhill, оценява входящите клиенти на спешното отделение и определя дали те биха били най-добре подпомогнати със стационарни или амбулаторни програми. Според нея повечето хора всъщност пренебрегват процеса на скръб, което може да затрудни справянето му.

„Скръбта е процес. Идва на етапи. Може да има отричане, може да има гняв и тези чувства да дойдат отделно или всички наведнъж. Но смъртта е процес преди приемането да дойде.”

Това е нещо, което научих от първа ръка и с течение на времето. Въпреки че смъртта не е добре дошъл приятел, знам, че трябва да скърбя. Това са начините, по които се научих да се справям по-добре със смъртта.

1. Отделете време да скърбите

Винаги ми трябва известно време, за да приема, че любимите хора ги няма. Изминаха по-малко от две седмици, откакто леля ми почина и това не се е наложило напълно. Сега знам, че това е напълно наред.

„Скръбта има различни променливи, включително възраст, продължителност на връзката и вида на смъртта (травматична, естествена, внезапна и т.н.), които влияят на начина, по който човек обработва смъртта“, казва Сийгъл.

С други думи, всички ние сме изправени пред различни обстоятелства със загуба, така че има смисъл да отделяме различно време.

За мен премахвам известен стрес, като не задавам времеви очаквания за „приемане“. Смъртта е страшна, защото е заобиколена от мистерия. Полезно е да не поставяте ограничение във времето, когато откриете, че се справяте със загуба.

2. Спомнете си как този човек повлия на живота ви

Когато леля ми и баба ми минаха, аз се утеших, знаейки, че са оформили личността, която съм. Израствайки, прекарвах седмици наведнъж в къщата на баба ми и много от възгледите ми за света идват от тези взаимодействия. Но най-важното е, че тя ме научи да вярвам в себе си. Леля ми ме вдъхнови да видя света и винаги наблягаше на важността на храненето. Имам толкова много спомени с всеки от тях и знам, че изиграха огромна роля в оформянето на моята идентичност.

Колкото и клиширано да звучи, вярвам, че любимите ми хора живеят в мен. Благодарен съм за тяхното влияние и знам, че имам възможността да предам техните послания на сина си, за да живеят и в него. Спомняйки си това въздействие през целия живот, което са имали върху живота ми, ми дава нещо положително, върху което да се съсредоточа във времена на скръб. Не мога да върна любимите си хора, но те никога няма да ме изоставят истински. Да знаеш това е успокояващо.

3. Направете погребение, което говори за тяхната личност

Когато избрахме последното облекло на леля ми, избрахме красива бледорозова рокля. Беше светло и красиво като нея. Най-близките до нея отказаха да облекат черно на погребението й. В началото имахме чувството, че нарушаваме някакво неписано правило. Но ние знаехме, че една толкова жизнена и безгрижна, колкото тя, заслужава изключителна красота на нейните услуги. Почти всяка забележка този ден беше хумор вместо тъга, защото тя беше човек, който обичаше да се смее. Всичко за нейното погребение, от декора до мястото, почете паметта й. Утеши семейството ни да разбере, че нейната услуга е в съответствие с нейните основни ценности.

4. Продължете своето наследство

Воденето на живот, който подпомага мисиите на вашите близки, е прекрасен начин да ги почетете. И леля ми, и баба ми вярваха, че образованието е важно – особено за жените. Така че, когато бях в училище, работех усилено за себе си и за тях. В зряла възраст научих, че леля ми е културна от пътуванията по света. Сега, когато тя почина, смятам да продължа любовта й към пътуванията и да видя много от местата, които е видяла, плюс някои, които не е видяла. Вярвам, че няма по-добър начин да разбереш любим човек от това да изживееш част от техния опит. Така че смятам да направя точно това.

5. Продължете да говорите с тях и за тях

„Говорете за любимия човек, колко много ви липсват и добрите си спомени за този човек“, съветва Сийгъл.

Това, че не можем да видим нашите близки, след като са починали, не означава, че не можем да говорим с тях. Когато баба ми мина, аз продължих да й говоря. Когато съм объркана или просто претоварена, ме кара да се чувствам по-добре да говоря с нея. Има много системи от вярвания, които подчертават важността на общуването с вашите предци и това е много по-малко странно, отколкото може да звучи. Дори нося някои от дрехите й, когато се чувствам особено отпаднал. Сийгъл казва, че практики като тези са правилната идея.

„Не предлагам да бързате да се отървете от вещите на любимия човек. Отделете време за обработка, за да не раздадете по невнимание нещо, което може да искате да имате по-късно.”

Макар че баба ми може да не отговори, знам, че тя винаги е с мен. И вярвам, че тя все още направлява стъпките ми.

6. Знайте кога да получите помощ

Справянето със загубата може да бъде предизвикателство. Може да отнеме известно време, но се научаваме да се приспособяваме към реалността без нашите починали близки. Да си оставиш време да се излекуваш е една от най-важните стъпки. Познайте признаците, че имате нужда от помощ. За тези с анамнеза за депресия, процесът на скръб може да бъде по-предизвикателен.

„Ако човек е имал депресия, преди любим човек да премине, е по-вероятно да преживее „сложна загуба“. Това беше премахнато от последното диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства, но след като емболизирането на скръбта продължи повече от шест месеца, това наистина е депресия“, казва Сийгъл.

Някои може дори да изпитат депресия за първи път, след като любим човек си отиде. Ако имате нужда от помощ, свържете се с приятели, семейство или професионалисти, които могат да ви предоставят опции. Не е срамно да получите помощта, от която се нуждаете. Просто трябва да го поискате.

Честно казано, смъртта ще продължи да присъства в моя живот, както ще бъде и във вашия. Загубата на някого винаги ще бъде болезнена, но знам, че с времето може да стане по-лесно. Научих се да скърбя без избягване и ето как се справям със смъртта по най-здравословния начин, който знам.

Какъв съвет имаш за приемане на смъртта? Моля, споделете с мен в коментарите по-долу.


Рошон Медоус-Фернандес е писател на свободна практика, специализиран в здравеопазването, социологията и родителството. Тя прекарва времето си в четене, любов към семейството си и изучаване на обществото. Следете нейните статии на страницата на нейния писател.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss