5 знаменитости с фибромиалгия

Знаменитости с фибромиалгия

Фибромиалгията е болезнено състояние с неизвестни причини. Честите симптоми включват:

  • широко разпространена болка
  • скованост
  • храносмилателни проблеми
  • главоболие
  • изтръпнали ръце и крака
  • умора и затруднения със съня
  • тревожност и депресия

В Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че около 2 процента от възрастните американци имат фибромиалгия. Най-често се среща и при жени на средна възраст, въпреки че причините за това не са известни.

Има много неизвестни аспекти на фибромиалгията, които се нуждаят от внимание, за да се помогне по-добре на хората с това състояние. Малък процент от населението е диагностицирано с фибромиалгия. Но действителният брой може да бъде много по-висок от недиагностицирани случаи.

Подобно на други заболявания, фибромиалгията не дискриминира. Повече знаменитости с това състояние говорят повече от всякога. Научете какво имат да кажат за фибромиалгията.

Прочетете повече: Фибромиалгията истинска ли е или въображаема? »

1. Морган Фрийман

Морган Фрийман е знаменитост, която изглежда е навсякъде, независимо дали играе във филми, играе гласове за анимационни роли или разказва филми. На всичкото отгоре Фрийман е и отявлен защитник на осведомеността за фибромиалгията.

В интервю за Esquireсписание, Фрийман обсъди, че не може повече да прави определени дейности, като ветроходство, поради неговата фибромиалгия. И все пак той искаше читателите да знаят, че състоянието не е мрачно. Той заяви: „Има смисъл от подобни промени. Трябва да премина към други неща, към други представи за себе си. аз играя голф. все още работя. И мога да бъда доста щастлив, просто като ходя по земята.” Животът не спира с фибромиалгия и Фрийман иска другите да знаят това.

2. Шинейд О’Конър

Този певец и автор на песни не е чужд на противоречиви и чувствителни теми. Въпреки таланта си и рекорда си с Грами, през 2013 г. О’Конър внезапно обяви, че напуска музикалния бизнес. Тя приписва напускането си на силна болка и умора поради фибромиалгия. Първоначално О’Конър беше цитирана, че е виновна за кариерата й в музиката. „Това ме направи невидим. Уби душата ми. Никога няма да се върна към музиката“, обяви тя.

О’Конър има своя дял от здравословни проблеми, включително биполярно разстройство, посттравматично стресово разстройство и възстановяване след хистеректомия. След като си взе почивка от кариерата си, по-късно О’Конър каза: „Когато получиш нещо като фибромиалгия, това всъщност е подарък, защото трябва да преоцениш живота си“. Оттогава О’Конър се завърна към музикалната си кариера.

3. Джанеан Гарофало

Откакто кариерата й тръгва през 90-те години на миналия век, комикът Джанийн Гарофало кара публиката да се смее на сухото си чувство за хумор и цинизъм. Докато Гарофало е обхващала широк спектър от теми през годините, нейното здраве заема централно място напоследък. Тя не е била широко цитирана в интервюта или други по-официални контексти. Но тя говори за своята фибромиалгия като част от нейния стендъп акт. През 2009 г. тя каза на публиката си: „Нямах представа, че съм хронично неудовлетворена“ по отношение на новото й лечение, включващо антидепресанти.

Други знаменитости демонстрираха, че е важно да поддържате положителна перспектива, когато се справяте с фибромиалгия. И както Гарофало демонстрира, може да помогне и да се смеете от време на време.

Научете повече: Как фибромиалгията засяга жените? »

4. Джо Гост

Джо Гест е бивш британски модел, който трябваше да напусне кариерата си поради тежки симптоми на фибромиалгия. В статия от 2008 г., публикувана в Daily Mail, Гест беше доста откровена за това как фибромиалгията промени живота й. „В началото си помислих, че е просто вирус, но просто нямаше да спре. Станах и бях болна цяла сутрин и трябваше да прекарам следобеда в леглото“, спомня си тя. В началото лекарят на Гост не успя да разбере какво не е наред с нея. „Когато излезете от болницата и ви кажат, че всичко е нормално, трябва да сте щастливи, но аз не искам да ми казват, че всичко е нормално – просто искам да ми кажат какво не е наред с мен“, каза тя.

От 2008 г. повече информираност отстъпи място на по-ранните интервенции за лечение, които помагат на хората с фибромиалгия да имат по-добро качество на живот. Все пак степента на мистериозното състояние наистина може да промени кариерата, както в случая с Гост.

5. Роузи Хамлин

Роузи Хамлин, покойната вокалистка на Rosie and the Originals, беше обичана заради музикалните си таланти и безстрашието си да се бори с фибромиалгия. В интервю за списание Fibromyalgia Aware, Хамлин обсъди борбата си със състоянието. Това изчерпва способността й да поема нормални ежедневни задачи. Тя каза: „Винаги съм била изключително енергична и много, много заета… Отне ми няколко години, за да се справя с фибромиалгията и трябва да преосмисля живота си, да се реорганизирам и да осъзная – просто трябва да осъзная, че сега съм толкова ограничен. Не ми харесва, но трябва да се справя.”

Хамлин премина от изтощителен график в музикалната си кариера към такъв, който се фокусира върху рисуването и осъзнаването на фибромиалгията. Тя остава активна до смъртта си през април 2017 г., на 71-годишна възраст.

Говорете и предприемате действия

Фибромиалгията е много реална за тези, които изпитват хронични, широко разпространени симптоми. Важно е да продължите да работите с вашия медицински екип. Ако методът на лечение не работи, не се отказвайте – търсенето на нови терапии може да промени света. Също така е важно да осъзнаете, че не сте сами. Търсенето на подкрепа от други хора с фибромиалгия може да помогне.

Прочетете повече: Най-добрите блогове за фибромиалгия на годината »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss