13 Примери за наркотични вещества и лекарства

Въпреки че много наркотици и лекарства имат подобни ефекти или характеристики, всяко вещество е уникално. Ето някои често срещани примери.

От кодеин до хероин, има много наркотични вещества. Някои имат медицинска употреба и се предлагат с рецепта, докато други не.

Терминът „наркотик“ първоначално се е отнасял за всяко вещество, което облекчава болката и притъпява сетивата. Някои хора използват термина за обозначаване на всички наркотици – особено незаконни наркотици – но технически се отнася само за опиоиди.

Днес „опиоид“ е предпочитаният термин, отчасти поради конотациите, които терминът „наркотик“ има.

Обичайни опиоиди и лекарства с рецепта за опиати

Опиатите са естествено срещащи се съединения. Опиоидите включват естествено срещащи се съединения, както и полусинтетични и синтетични съединения. Опиатите са подкатегория на опиоидите.

Клиницистите често предписват опиоиди и опиоидни лекарства:

 • за управление на болката
 • за потискане на кашлицата
 • за облекчаване на диарията
 • за анестезия

Опиоидите и опиатните лекарства могат да причинят много странични ефекти, включително:

 • запек
 • разширени зеници
 • зачервяване на лицето и шията
 • гадене
 • забавено дишане
 • повръщане

Колкото по-висока е дозата, толкова по-мощно е лекарството.

Някои от най-разпространените лекарства за опиати и опиати включват:

 • Кодеин: Едно от най-често използваните лекарства в света, кодеинът се използва за лечение на хронична болка. Лекарите често го предписват на хора, живеещи с рак и хора с болки в гърба, фибромиалгия, остеоартрит и главоболие.
 • Оксикодон: Това лекарство може да се използва за остра или хронична болка.
 • Хидрокодон: Този полусинтетичен опиоид обикновено се използва за лечение на силна болка и, в някои случаи, кашлица.
 • оксиморфон: Силно мощен опиоид, оксиморфон, се използва за справяне със силна болка.
 • Морфин: Това лекарство се използва за овладяване на болка при хора с умерена или тежка остра или хронична болка, особено при лечение на рак и палиативни грижи.
 • Фентанил: Синтетичен опиоид, фентанилът е приблизително 100 пъти по-мощен от морфина и 50 пъти по-мощен от хероина.
 • Хидроморфон: Това лекарство се използва за подпомагане на овладяването на умерена до силна остра болка и тежка хронична болка. Той е много мощен и има голям потенциал за злоупотреба, така че обикновено се предписва само когато други лечения са били неуспешни.
 • Трамадол: Това лекарство се използва за лечение на умерена до силна болка, но има голям потенциал за злоупотреба. Лекарите обикновено го предписват само за справяне с болката, когато други лечения са били неуспешни.
 • Метадон: Синтетичен опиоид, метадонът, често се използва за лечение на разстройства, свързани с употребата на вещества.

Какво да направите, ако вашият клиницист предпише контролирано вещество

Вашият лекар или друг медицински специалист може да препоръча контролирано вещество, което да помогне за лечение на основно здравословно състояние, като тревожност или безсъние.

Те ще работят с вас, за да определят подходящата доза за вашите нужди и ще ви посъветват за всички странични ефекти или рискове, свързани с употребата.

Различните региони имат различни закони относно лекарствата, отпускани с рецепта, и други контролирани вещества. Запознайте се със законите във вашия район, за да сте сигурни, че правилно съхранявате лекарствата си.

Беше ли Ви полезно?

Други често срещани опиоиди и опиатни вещества

Някои опиоиди и опиатни вещества не се предписват от клиницистите. Те обикновено се използват заради приятните им ефекти и имат висок потенциал за зависимост и злоупотреба.

Често срещаните примери включват:

 • опиум: Това естествено срещащо се вещество се извлича от опиумен мак. Той създава много различни опиоиди, включително хероин, кодеин и морфин. Това е вещество, контролирано от списък II в Съединените щати.
 • Хероин: Произведен от морфин, хероинът често е под формата на бял или кафяв прах или лепкава черна субстанция. Това е вещество, контролирано от списък I в Съединените щати.
 • постно: Това е течна смес от сироп за кашлица, съдържащ кодеин и сода. Известно е още като „лилаво пиене“ или „сицурп“.
 • Карфентанил: Ветеринарите използват това лекарство за успокояване на големи животни, като слонове и носорози. Това е вещество, контролирано от списък II в Съединените щати.

Разбиране на потенциала за толерантност, зависимост и пристрастяване

При вещества като опиоидите винаги има потенциал за толерантност, зависимост и пристрастяване. Въпреки че тези термини често се използват взаимозаменяемо, те не са едно и също.

Когато развиете толерантност към дадено вещество, то става по-малко ефективно. След време ще ви трябва по-висока доза, за да получите същите ефекти.

Когато развиете зависимост, тялото ви започва да разчита на веществото, за да функционира. Това не е свързано с дозата, необходима, за да се усетят ефектите на веществото.

Кофеинът например може да предизвика физическа зависимост. Някои хора развиват главоболие, трудно се концентрират или изпитват умора, ако изкарат повече от един ден без кафе или други източници на кофеин.

Пристрастяването, напротив, е хронична дисфункция на мозъчната система, включваща памет, мотивация и награда. Когато е свързано с наркотици, понякога се нарича разстройство, свързано с употребата на вещества. Може да се управлява с лечение.

Можете да развиете пристрастяване към широка гама от неща, от вещества без рецепта – включително кофеин, никотин и алкохол – до контролирани вещества.

Различните вещества имат различни прагове на поносимост, зависимост и пристрастяване.

Хероинът например има висок потенциал за пристрастяване. Хората, които използват веществото, често развиват толерантност, изискваща по-висока доза или по-честа употреба, за да постигнат същия ефект.

Намаляване на вредите и по-безопасна употреба на вещества

Намаляването на вредите се отнася до различни стратегии, прилагани за намаляване на негативните последици, свързани с употребата на наркотици. По-безопасната употреба на вещества се отнася до употребата на вещества по начин, който минимизира вредата.

Това може да включва да не използвате дадено вещество, докато сте сами или да ви проверява доверен приятел или любим човек.

Разбирането на ефектите на различните вещества, използването само на едно вещество наведнъж и поддържането на хидратация също може да намали риска от увреждане.

Беше ли Ви полезно?

Къде да научите повече или да намерите подкрепа

Ако искате да научите повече, много организации могат да ви помогнат. И по същия начин, ако търсите подкрепа за себе си или за някой друг, има места, където можете да отидете.

Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) предлага безплатни ресурси и препоръки за лечение. Можете да се обадите на денонощната линия за помощ на 800-662-HELP (4357), за да научите повече.

Националният институт за злоупотреба с наркотици предоставя информация и изследвания относно веществата и употребата на вещества, включително опиати.

The Национален институт за злоупотреба с наркотици за тийнейджъри предоставя информация и изследвания за тийнейджъри и млади хора относно разстройствата, свързани с употребата на вещества.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предлага информация и подкрепа относно употребата на опиати.

Анонимните наркомани (NA) предлага подкрепа и срещи за хора, които злоупотребяват с вещества.


Адам Ингланд живее в Обединеното кралство и работата му е публикувана в редица национални и международни публикации. Когато не работи, сигурно слуша музика на живо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss