11 стари медицински лечения, които ще накарат стомаха ви да се обърне. Включително Хероин за деца!

Медицината в 21ул век е предмет на научната фантастика. Неща като: отгледани в лаборатория части от тялото, роботи, които помагат за извършване на операции, и лазери – много лазери. Само че е истинско и спасява животи.

Медицината навремето не беше толкова модерна. Нито пък беше санитарен и често дори не беше полезен. Понякога беше направо ужасяващо. Но ти можеш да бъдеш съдия.

Жлъчка на питон за лечение на генитални язви

Животинската жлъчка някога е била използвана терапевтично в Китай за лечение на редица заболявания. Според Световно списание по гастроентерология, жлъчката на питон е била „използвана външно за лечение на язви на външните женски гениталии“. По -малко ясно: кой хвана змията.

Слонска жлъчка за лечение на лош дъх

Кой има нужда от ментови бонбони, когато имаш бутилка слонска жлъчка? Древните китайски лекари и фармацевти вярвали, че слонската жлъчка, разредена с вода, може облекчаване на халитоза. Представяме си, че би имало по -добър вкус като млечен шейк.

Кокаин за депресия

Зигмунд Фройд е ценен за приноса си към психологията. Той е по -малко почитан за непрекъснатото предписване на кокаин на пациентите си. Не че беше сам. Редица лекари от 19 век подкрепя употребата на кокаин за лечение на редица заболявания, от депресия до мигрена до зъбобол.

Кръвопускане (и пиявка)

Една от най-старите медицински практики наоколо, кръвопускането включва източване на кръв от пациенти чрез пиявици и/или ужасяващи метални инструменти като ланцет с пружина.

Популярни в древна Гърция, Египет и 19ти век Европа, болезнената практика изпадна в немилост след вампирите спряха да пишат медицински списания разбраха лекарите беше вредно и зло.

Слуз от охлюви за лечение на брадавици

От университета в Оксфорд обясняват, че охлювите биха направили своята слузеста разходка по брадавица, някой щеше да намушка охлюва до смърт (обикновено с трън), а след това, докато охлювът изсъхне и умре, брадавицата също. Кой знаеше, че е толкова лесно?

Лечение на хемороиди с горещи ютии

Забравете седящата вана. Средновековните ръкописи разкриват, че хирурзите от 12-ти век са лекували тежки хемороиди, като ги изгарят с желязо – защото могат.

Трепаниране — пробиване на дупки в черепа ви

Имали ли сте някога чувството, че главата ви боли толкова силно, че ще избухне? Макар че това е съвсем малко вероятно, имаше време, когато лекарите буквално пробиваха дупка в черепа ви, за да облекчат сериозното черепно налягане. Археологическите доказателства сочат, че много хора са оцелели след процедурата. Въпреки това днешните лекари не се продават на идеята.

Хероинов сироп за кашлица за деца

В наши дни Bayer се свързва най-вече с аспирина. Но през 20-те години на миналия век германският наркогигант рекламира хероина като лекарство за кашлица за деца. Което звучи погрешно, докато не разберете, че компанията майка на Байер е помогнала на нацистите да унищожат милиони евреи. И така, в схемата на нещата, какво е малко хероин?

Малария за лечение на сифилис

Лечението на една болест, като съзнателно дава на пациентите друга невероятно смъртоносна, звучи безумно. Но точно това прави австрийският лекар Юлиус Вагнер-Яурег през 20-те години на миналия век: той открива, че предизвиканите от малария трески могат да помогнат за лечението на сифилис. Той дори спечели Нобелова награда за усилията си. Сериозно.

Разбира се, имайки предвид факта, че маларията може да ви убие, голям брой пациенти загинаха в процеса. Ето защо лекарите вече не се абонират за метода.

Урина за избелване на зъбите ви

Омръзна ли ви да плащате за паста за зъби? Бихте могли да почерпите вдъхновение от древните римляни и да си миете зъбите с богата на амоняк урина.

Според Смитсониан римските лекари (и поети) са вярвали, че пикането – което е безплатно, последно проверихме – може да остави зъбите ви перлено бели.

Арсен за лечение на треска и главоболие

Ако някой барман някога ви помоли да вземете отровата си, не искайте арсен. Лекарството е силно токсично и не се налива. И все пак от векове той е бил използван за лечение на безброй състояния, включително треска, главоболие, сифилис и кръвни заболявания.


Приписване на изображение:

  • Хемороиди: колекция от средновековни медицински илюстрации на Макини
  • Кокаин: 1885 г. реклама на кокаин за зъбна болка в Америка
  • Кръвопускане: Архивът на Burns
  • Сироп от кашлица за героини: Bayer

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss