10 тригера на IBS-C и как да ги управлявате

Стресът, някои храни и някои лекарства могат да предизвикат пристъпи на IBS и да влошат запека. Идентифицирането и управлението на вашите тригери може да ви помогне да се ориентирате по-добре в състоянието.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е храносмилателно разстройство, което може да причини различни симптоми. Те включват:

 • болка в корема
 • подуване на корема
 • газ
 • промени в движенията на червата

Изчислено е, че около 10% до 15% от хората в Съединените щати живеят с IBS.

Състоянието се групира в подтипове в зависимост от първичния симптом. Когато запекът е основният симптом, той е известен като IBS-C. Ако страдате от запек, може да имате:

 • по-малко от три изхождания на седмица
 • сухи, твърди или бучки изпражнения
 • изпражнения, които са твърди или болезнени за преминаване
 • чувство, че не сте в състояние да изпразните напълно червата си

Ако живеете с IBS-C, може да преминете през фази, когато симптомите са стабилни. Друг път дискомфортът от живота с IBS-C може да затрудни деня ви. Може да бъде полезно да разберете какво може да предизвика обостряне на вашите симптоми.

Не винаги е възможно да се предотвратят изблици на IBS, но следенето на вашите симптоми може да ви помогне да забележите модели и да идентифицирате вашите тригери. Ето някои често срещани задействания на IBS-C и как можете да помогнете за предотвратяването или управлението им.

1. Дисбаланс на фибрите

Фибрите са част от храните на растителна основа, които тялото ни не усвоява. Храните с високо съдържание на фибри включват:

 • цели зърна
 • боб
 • ядки
 • семена
 • плодове
 • зеленчуци

Има два вида фибри:

 • Разтворими фибри: Този тип фибри се разтварят във вода и се превръщат в гел по време на храносмилането. Това помага за забавяне на храносмилането и може да подобри консистенцията на изпражненията. Разтворимите фибри се намират в овесените трици, ечемика, ядките, семената, боба и някои плодове и зеленчуци.
 • Неразтворими фибри: Този тип фибри натрупват изпражнения и могат да помогнат на храната да премине по-бързо през храносмилателната система. Намира се в пшеничните трици, пълнозърнестите храни, зеленчуците и бобовите растения.

На теория фибрите добавят повече обем към изпражненията ви и помагат на храносмилателната ви система да се движи. Разбира се, не винаги е толкова просто.

За някои хора консумацията на повече източници на фибри може да бъде полезна. За други някои храни с високо съдържание на фибри могат да увеличат храносмилателния дискомфорт. И яденето на твърде много фибри наведнъж може да причини подуване и газове, което може да предизвика симптоми на IBS.

Препоръчително е възрастните да получат 25-34 грама фибри на ден, в зависимост от възрастта и пола. Ако установите, че фибрите предизвикват вашите симптоми на IBS-C, най-добре е да увеличите приема си бавно.

Говорете с лекар или регистриран диетолог, ако имате достъп до такъв, за това колко фибри трябва да ядете и кои храни, съдържащи фибри, може да са най-добри за вашите симптоми. Можете също така да попитате за добавка с фибри, направена от псилиумкоето може да помогне за подобряване на симптомите на IBS и справяне със запека.

2. Не пие достатъчно течности

Наред с яденето на достатъчно фибри, пиенето на много течности също е важно. Ако ядете повече фибри, но не пиете достатъчно течности, вашите симптоми на IBS всъщност може да се влошат.

Дебелото черво или дебелото черво е частта от храносмилателния тракт точно преди ректума. Една от задачите на дебелото черво е да изтегли допълнително вода от изпражненията, за да задържи повече течност в тялото ви. Ако вече сте дехидратирани, дебелото ви черво ще иска да вземе възможно най-много вода от изпражненията ви. Това прави изпражненията по-сухи и дори по-трудни за преминаване.

Когато сте добре хидратирани, вашите изпражнения могат да задържат повече вода и да останат по-меки и по-лесни за преминаване.

Течностите включват вода, чай, мляко без млечни продукти, супа и сок. Храни с естествено високо съдържание на вода, като плодове и зеленчуци, също допринасят за приема на течности.

Някои течности, като газирани напитки и алкохол, могат да влошат симптомите на IBS. Може да искате да следите какво пиете и симптомите си, за да идентифицирате потенциалните задействания.

3. Определени храни и напитки

Много хора откриват, че определени храни и напитки предизвикват техните симптоми на IBS. Тези задействащи храни са различни за всеки.

Обичайните храни и напитки, които могат да влошат симптомите на IBS, включват:

 • пшеница
 • млечни продукти
 • цитрусови плодове
 • боб
 • лук
 • зеле
 • преработени храни
 • пържени храни
 • газирани напитки
 • продукти, произведени с изкуствени подсладители

Изследване от 2019г показва, че следването на диета с ниско съдържание на FODMAP може да помогне за справяне със симптомите на IBS. FODMAP означава ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Диетата с ниско съдържание на FODMAP се фокусира върху ограничаването на определени видове въглехидрати, които могат да бъдат трудни за смилане.

Помислете за водене на хранителен дневник, за да проследите кои храни може да предизвикват симптомите на IBS. След като идентифицирате потенциални задействащи храни, можете да ги премахнете от диетата си, за да видите дали това помага за подобряване на симптомите ви. Може да искате да работите с лекар или регистриран диетолог, за да ви помогне да разработите елиминираща диета за IBS.

4. Пътуване

Пътуването може да е пълно с приключения, но често е трудно за храносмилателната ви система. Промените в рутината и намирането в друга часова зона могат да допринесат за запек. На всичкото отгоре може да ядете различни храни от тези, с които сте свикнали, или да се справяте с общи бани или промени в наличността на баните. Всички тези неща могат да влошат симптомите ви.

Докато сте далеч, направете всичко възможно да спазвате обичайния си график за хранене и активност. Отделете време, за да се опитате да се изхождате. Ако ще отсъствате повече от няколко дни, попитайте Вашия лекар или фармацевт за краткотрайна употреба на слабително.

5. Промяна в режима на хранене

Храненето стимулира храносмилателната система, за да поддържа нещата в движение. Нередовното хранене може да ви направи по-склонни към запек. Дългите периоди между храненията или пропускането на хранения могат да забавят храносмилателната ви система.

Нередовното време на хранене също може да доведе до промени в апетита. Може да сте изпитвали силен глад, който може да дойде с пропускане на хранене. Това може да доведе до ядене повече или по-бързо от обикновено, което ви кара да се чувствате още по-подути.

Направете всичко възможно да ядете храна и леки закуски по едно и също време на ден. Ако знаете, че ще отсъствате от дома по време на обичайното време за хранене или лека закуска, вземете нещо със себе си за ядене.

6. лекарства

Много лекарства имат запек като страничен ефект. Това не винаги може да бъде избегнато, но е добре да сте наясно.

Лекарства, които могат да причинят запек включват:

 • лекарства за наркотична болка
 • диуретици, често използвани за регулиране на кръвното налягане
 • добавки с желязо
 • антиацидни лекарства, които съдържат калций и алуминий
 • някои видове антидепресанти

Ако започвате ново лекарство, може да искате да говорите с Вашия лекар или фармацевт относно възможните нежелани реакции. Можете също така да попитате дали има алтернативи или начини за приемане на лекарството, които ограничават страничните ефекти.

7. Стрес

Стресът може да влоши симптомите на IBS. А справянето с неприятните симптоми на IBS може да бъде стресиращо, създавайки цикъл, който може да е трудно да се прекъсне.

Може да не успеете да избегнете стреса напълно, но има стъпки, които можете да предприемете, за да го управлявате. Стратегиите, които могат да ви помогнат да се освободите от стреса, включват:

 • практикуване на техники за релаксация
 • медитирайки
 • извършване на дейности и хобита, които харесвате
 • прекарване на време със семейството и приятелите
 • упражнява редовно
 • заспиване

8. Неактивност

Движението на тялото ви може да бъде полезно за поддържане на храносмилателния тракт в движение. Редовната физическа активност също може да помогне за справяне със стреса и безпокойството, което може да влоши запека и други симптоми на IBS.

Опитайте се да намерите занимание, което ви харесва, и направете всичко възможно да влезете в рутина с него.

Можете също така да обмислите намирането на начини да седите по-малко. Ако работите на бюро, не забравяйте да станете и да се разтегнете или да се раздвижите поне веднъж на час.

9. Прекомерна употреба на лаксативи

Има различни слабителни продукти за запек. Някои са полезни за случайна употреба. При продължителна употреба някои наистина могат да влошат запека.

Стимулиращите лаксативи, например, действат, като задействат нервите в храносмилателната ви система, за да поддържат движението на изпражненията. Този тип слабително може да създаде зависимост.

Ако сте се сблъсквали със запек от години, напълно логично е да използвате лаксативи. Може да бъде толкова разочароващо да се справите с всички тези неприятни симптоми и просто искате малко облекчение.

Тъй като различните лаксативи действат по различни начини, е полезно да поговорите с лекар кой вид използвате. Възможно е да има по-добри опции за вас.

10. Липса на рутина в банята

Телата ни харесват рутина. Ако някога сте имали редовни изхождания, може би сте забелязали, че те се случват по едно и също време на деня.

Когато животът стане натоварен, може да ви се струва, че нямате време да спрете и да използвате тоалетната. Пренебрегването на желанието за движение на червата може да влоши запека.

Една стратегия за справяне със запека е да отделяте време всеки ден по едно и също време, за да седнете на тоалетната. Това може да се стори странно в началото, но може да бъде полезно.

Изберете време от деня, сутрин, ако е възможно, за да седнете на тоалетната за около 10 до 15 минути. Не се опитвайте да се изхождате и не се обезсърчавайте, ако това не се случи. Целта е просто да тренирате тялото си в рутина.

Вземането

IBS-C е подвид на IBS с коремна болка и нередовни, сухи, твърди изпражнения като основни симптоми. Не винаги е ясно какво влошава запека и другите симптоми на IBS-C, но има някои неща, които трябва да знаете.

Липсата на достатъчно фибри и течности може да ви повлияе. Неактивността и нередовните рутинни процедури могат да влошат запека. Пътуването и лекарствата също могат да предизвикат симптоми.

Помислете за водене на дневник на вашите симптоми, за да видите дали забелязвате някакви други модели. Когато разберете по-добре задействащите симптоми, може да сте в състояние да предприемете стъпки, за да ги управлявате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss