10 съвета за справяне с нощните болки в ставите

Болката в ставите може да се влоши през нощта поради натрупване на течност или химически процеси в тялото ви, които причиняват възпаление. Но домашните лечения и корекциите на вашите ежедневни и нощни процедури могат да ви помогнат да спите добре.

възрастен лежи в леглото, вади хапче от органайзера за хапчета, подготвя се да го вземе с чаша вода
shironosov/Getty Images

Ако имате заболяване, което причинява болки в ставите, може да сте установили, че болката може да бъде по-силна през нощта. Болката в ставите през нощта обикновено не е спешна медицинска помощ. Но може сериозно да ограничи способността ви да спите добре.

Повечето болки в ставите се дължат на артрит, възпаление на ставите. Това включва:

 • остеоартрит
 • ревматоиден артрит (RA)
 • псориатичен артрит (PsA)
 • анкилозиращ спондилит (AS)

Според Фондацията за артрит 4 от 5 души с артрит имат проблеми със съня.

Но други често срещани състояния също могат да допринесат за болки в ставите през нощта, като например:

 • тендинит
 • бурсит
 • фибромиалгия
 • подагра
 • лупус
 • Лаймска болест
 • инфекция
 • рак на костите
 • нараняване

Тази статия ще обсъди защо ставите ви могат да болят повече през нощта. Също така ще предоставим съвети за справяне с болките в ставите през нощта и ще обясним кога да посетите лекар.

Защо ставите ме болят повече през нощта?

Има много теории защо ставите ви могат да болят повече през нощта. Възможните причини включват:

Натрупване на течности

Когато тялото ви е в покой, течността се натрупва във и около ставите, причинявайки подуване и възпаление. Това кара мускулите и тъканите около вашите стави да станат стегнати и сковани. Резултатът е болка в ставите през нощта и при събуждане.

цитокини

През нощта някои от вашите клетки освобождават цитокини, малки протеини, които помагат за активирането на имунната ви система. Някои цитокини помагат да ви направят сънливи. Но те също могат да генерират възпаление, което може да увеличи болката в ставите.

Позиция на тялото

Позицията ви при сън може да окаже натиск върху ставите, което да влоши съществуващата болка в ставите. Например:

 • Ако имате болка в бедрото или рамото от едната страна на тялото, опитайте се да избегнете натиска върху тази става, като спите на другата страна.
 • Можете да влошите болката в китката, ако спите със свити китки.
 • Болката във врата може да се влоши, ако спите на стомаха и вратът ви остава изкривен на една страна часове наред.

Матрак и възглавница

Вашият матрак и възглавница също може да са част от проблема. Прекалено мекият, неподдържащ матрак може да не осигури достатъчно омекотяване, за да поддържа правилното изравняване на гръбнака ви. Това може да окаже натиск върху нежните стави.

Ако възглавницата ви е твърде висока, твърде ниска или бучка, това може да ви принуди да държите врата и раменните си стави в неестествена позиция, докато спите. Това може да раздразни нервите ви и да предизвика болки в ставите.

Как мога да управлявам болките в ставите през нощта?

Основната причина за болки в ставите може да определи как най-добре да ги управлявате. Например, ако имате болка в челюстта поради нарушение на темпоромандибуларната става (TMJ), носенето на нощна охрана може да бъде добър начин да я намалите.

Обикновено можете да управлявате болките в ставите през нощта с домашни лечения. Може да е необходим подход на проба-грешка, преди да разберете какво работи най-добре за вас. Ето 10 неща, които да опитате:

1. Упражнение

Силните, еластични мускули помагат за облекчаване на натиска от болезнените стави. Упражнения като стречинг и йога могат да помогнат на хора със заболявания като ревматоиден артрит или остеоартрит. Други добри избори включват:

 • ходене
 • бягане
 • водна аеробика
 • тай чи

Може да обмислите работа с физиотерапевт върху упражнения за специфични стави и мускулни групи.

2. Приложете топлина

Някои хора смятат, че използването на нагревателни подложки или компреси върху болезнени стави преди сън осигурява облекчение през нощта. Може също така да откриете, че вземането на топла вана преди лягане намалява болката и осигурява релаксация.

Когато приложите топлина към болната става, кръвоносните съдове в тази област се увеличават по размер. Това увеличава циркулацията на кръвта и кислорода в и около ставата, намалявайки сковаността и болката.

Ако болката в ставите ви се дължи на нараняване, консултирайте се с медицински специалист, преди да използвате топлина. При наранявания прилагането на студ по време на заздравяването може да бъде по-добър избор.

3. Нанесете студено

Студените компреси намаляват притока на кръв към ставата, намалявайки отока и възпалението. Усещането за изтръпване, причинено от прилагането на студени или хладни компреси, също може да помогне за намаляване на болката.

Опитайте да използвате студен компрес директно върху болезнената става за 10 до 20 минути преди да заспите. Можете също да опитате да се потопите в студена или хладна вана толкова дълго, колкото се чувствате комфортно.

4. Опитайте лекарства за болка без рецепта

OTC болкоуспокояващи, включително тези, които намаляват възпалението, могат да бъдат полезни. Те включват ацетаминофен (тиленол) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като аспирин или ибупрофен. Потърсете версии с удължено облекчение, които продължават 8 часа или повече, така че болката ви да не се връща през нощта.

Уверете се, че следвате указанията на опаковката и не прекалявайте с употребата. Ако лекарствата за болка без рецепта не са достатъчни, говорете със здравен специалист относно лекарствата за болка, отпускани с рецепта.

Ако имате високо кръвно налягане, сърдечно заболяване или бъбречно заболяване, говорете с лекар кое безрецептурно болкоуспокояващо би било най-доброто за вас. Някои могат да причинят задържане на вода, което може да причини проблеми с бъбреците или да повиши кръвното Ви налягане.

5. Използвайте локално лечение

Локалните лечения са лекарства, които прилагате директно върху кожата си. Някои мехлеми могат да осигурят целенасочено облекчаване на болката. Потърсете гелове, спрейове и лосиони, които съдържат активни съставки като:

 • Ментол: Ментолът може да осигури усещане за охлаждане на кожата ви, като помага да се прикрие болката.
 • Камфор: Камфорът може да осигури както хладни, така и топли усещания за кожата и изтръпналите нервни окончания.
 • Арника: Арниката има противовъзпалителни свойства и подпомага засилената циркулация.
 • Капсаицин: Капсаицинът намалява количеството на специфичен предавател на болка във вашите нерви.
 • салицилати: Тези химикали на растителна основа могат да помогнат за намаляване на възпалението.

6. Помислете за добавки с глюкозамин и хондроитин

Глюкозаминът и хондроитинът са съединения, намиращи се в хрущяла, съединителната тъкан, която омекотява и обгражда вашите стави. Изследванията на техните ползи при болки в ставите дават смесени резултати. Но някои хора смятат, че приемането на тези добавки според указанията помага за намаляване на болките в ставите от остеоартрит.

Тъй като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира добавките, не забравяйте да потърсите маркировката „USP-verified“ върху тези продукти. Това означава, че е от доверен производител.

7. Медитирайте

Ако болката в ставите ви събужда през нощта, може да е трудно да заспите отново. Но изследванията показват, че медитацията може да ви помогне да се справите с хронична болка от всякакъв вид, особено през нощта и преди лягане.

Преглед на проучвания от 2018 г. установи, че медитацията променя начина, по който мозъкът ви обработва сигналите за болка, като намалява чувствителността ви към болка. Освен това може да намали тревожността и да ви помогне да се отпуснете.

Много фитнес зали и йога студия предлагат уроци и семинари по медитация. Има и приложения за медитация, които да ви водят през дълги и кратки упражнения за медитация.

8. Надстройте матрака и възглавницата си

Ако сегашният ви матрак е твърде мек или е на повече от 8 години, помислете за закупуване на по-нов модел, подходящ за облекчаване на болки в ставите.

Можете също така да се възползвате от възглавница, предназначена да намали болката в коляното или врата.

9. Създайте успокояваща среда за сън

Правилните навици за хигиена на съня не е задължително да намалят болката в ставите, но въпреки това ще ви улеснят да заспите.

Уверете се, че стаята ви е тъмна, хладна и тиха. Изключете електронните устройства поне 1 час преди да опитате да заспите. Можете също така да се възползвате от слушане на релаксираща музика, медитация или четене на хубава книга, преди да загасите светлините.

Ароматерапията също може да бъде полезна за успокояване на възпалени стави и за насърчаване на релаксацията.

10. Движете се и се разтягайте, когато се събудите

Сутрешното разтягане не е задължително да ви помогне с нощната болка, но може да помогне за облекчаване на сковаността и болката, когато се събудите за първи път. Правилното движение, когато се събудите, помага за извеждането на течности от възпалените стави и намалява подуването.

Опитайте се да протегнете ръцете и краката си и да огънете пръстите и глезените си, преди да станете от леглото. Можете да направите това със свити колене, легнали с гърдите надолу или седнали.

Кога да се свържете с лекар

Хроничната нощна болка може да причини лишаване от сън и изтощение. Освен това може значително да намали способността ви да участвате в ежедневните дейности и да се наслаждавате на живота. Уведомете медицински специалист, ако болките ви в ставите не реагират на домашно лечение.

Посетете лекар, ако забележите някой от следните симптоми:

 • Имате силна болка в ставите, която продължава няколко седмици или повече.
 • Болката постоянно ви събужда от сън.
 • Изпитвате внезапно подуване или топлина около ставата или не можете да я движите лесно.
 • Болките в ставите ви са придружени от треска.

Лекарят може да предпише перорални, локални или инжектирани лекарства, за да помогне за намаляване на симптомите.

Болката в ставите през нощта има различни основни причини, от наранявания до артрит. Може да бъде изтощително и изтощително. Но не е нужно да живеете с болка.

Много лечения у дома, като лекарства без рецепта и топлинни или студени компреси, могат да помогнат. Промените в начина на живот като упражнения или подобряване на хигиената на съня също могат да помогнат.

Ако болката в ставите ви е силна или не се повлиява добре от домашно лечение, посетете медицински специалист. Те могат да оценят вашите симптоми и да предоставят допълнителни възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss