10 развенчани мита за спиралите

Вътрематочното устройство (IUD) е малко контрацептивно устройство, което Вашият лекар може да постави в матката Ви, за да предотврати бременност. ВМС са една от най-ефективните форми на контрацепция.

В течение на една година, по-малко от 1% от хората, които използват спирала, имат нежелана бременност.

Някои IUD съдържат хормона левоноргестрел, синтетична форма на прогестоген. Други IUD съдържат мед, но не и хормони. И двата вида осигуряват високоефективна защита срещу нежелана бременност.

В зависимост от конкретната марка спиралите издържат от 3 до 10 години или повече, преди да се наложи да бъдат премахнати или заменени. Можете да помолите Вашия лекар да премахне устройството по всяко време.

Разпространените митове за ВМС може да попречат на някои хора да обмислят тази опция за контрол на раждаемостта.

Прочетете, за да научите фактите зад 10 мита за IUD.

Мит 1: ВМС не са подходящи за тийнейджъри

Факт: ВМС са безопасни както за тийнейджъри, така и за възрастни. Те са много ефективни за предотвратяване на тийнейджърска бременност.

Мит 2: ВМС причиняват трайно безплодие

Факт: ВМС осигурява напълно обратима защита срещу бременност и няма да повлияе на плодовитостта ви, след като бъде отстранена. Можете да премахнете спирала по всяко време, ако искате да опитате да забременеете.

Мит 3: ВМС ще причини вредни промени в менструалния ви цикъл

Факт: Въпреки че спиралата може да повлияе на менструалния ви цикъл, промените обикновено не са вредни. Медните спирали обикновено причиняват по-тежки и по-дълги периоди, а хормоналните спирали често причиняват по-леки и по-редки периоди.

Мит 4: Тазовата възпалителна болест (PID) е често срещана при използващите IUD

Факт: Като цяло рискът от PID при потребители на IUD е нисък. Ако имате хламидия или гонорея, рискът от PID се увеличава през месеца след поставянето на IUD. Важно е да бъдете прегледани и лекувани за тези състояния.

Мит 5: ВМС повишават риска от извънматочна бременност

Факт: Ако забременеете, докато имате спирала, това повишава риска от извънматочна бременност. Но като цяло спиралите намаляват риска от извънматочна бременност, като помагат за предотвратяване на бременност на първо място.

Мит 6: Не можете да получите спирала, ако никога не сте били бременна

Факт: Някои спирали може да са твърде широки за хора, които никога не са били бременни, но по-малките спирали могат да осигурят подходяща алтернатива.

Мит 7: Не можете да получите спирала, ако някога сте имали рак на гърдата

Факт: Ако някога сте имали чувствителен към прогестин рак на гърдата, трябва да избягвате хормоналните спирали. Но медните ВМС без хормони могат да осигурят безопасна алтернатива.

Мит 8: ВМС са подходящи само за хора в моногамни връзки

Факт: ВМС помагат за предотвратяване на бременност при моногамни и немоногамни връзки. За предотвратяване на инфекции, предавани по полов път, е важно да използвате презервативи.

Мит 9: ВМС ще притеснява партньора ви по време на секс

Факт: Вашият сексуален партньор може да усети връзките на ВМС по време на секс, но това рядко причинява дискомфорт. Вашият лекар може да коригира дължината на струните, ако е необходимо.

Мит 10: ВМС може да се изгуби в тялото ви

Факт: ВМС няма да стигне до други части на тялото ви. Тя може да пробие стената на матката или да изпадне, но това е рядко. Уведомете Вашия лекар, ако развиете симптоми като болка или не можете да почувствате връзките на ВМС, когато поставите пръстите си във влагалището.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss