10 причини за копривна треска по стомаха и как да я лекуваме

Коривната треска е сърбяща, зачервена и раздразнена кожна реакция, която често може да изглежда по-лоша, отколкото се чувстват, въпреки че понякога е вярно обратното. Обикновено можете да разделите причините на две категории: алергични реакции и фактори от околната среда.

След като разберете причината за копривната треска по стомаха, можете да намерите лечения, които могат да помогнат за намаляване на дискомфорта и да избегнете потенциални задействания в бъдеще.

Продължете да четете, за да разберете защо вие или ваш любим човек може да изпитате копривна треска в стомаха.

Причини

Лекарите знаят, че има някои често срещани основни причини за копривна треска. За съжаление, понякога, особено при хронична копривна треска, Вашият лекар няма да може да идентифицира защо изпитвате тези сърбящи подутини.

1. Алергични реакции

Алергичните реакции към храни или лекарства могат да доведат до копривна треска в стомаха, както и в други части на тялото. Обикновено, ако реакцията е към нещо, което сте яли или ново лекарство, това ще се случи доста бързо.

Има обаче някои изключения, при които може да имате забавена реакция, тъй като тялото абсорбира повече от храната или лекарството. Може също да забележите подуване в областите, където храната или лекарството са се докоснали, като например на устните ви. Може също да имате проблеми с преглъщането.

2. Хронична копривна треска

Хроничната копривна треска често няма известна причина. Лекарите често смятат, че са резултат от автоимунно заболяване, при което тялото атакува здравите клетки, сякаш са чужди нашественици, като бактерии или вируси.

3. Излагане на топлина или студ

Топлината и изпотяването или излагането на лед или много ниски температури на стомаха могат да доведат до копривна треска. Поддържането на кожата при по-постоянна, редовна температура може да помогне, когато е възможно. Тъй като бебетата не могат да регулират телесната си температура, както възрастните, те могат да бъдат особено уязвими към температурни крайности.

4. Ухапвания или ужилвания от насекоми

Ухапвания и ужилвания от насекоми могат да причинят реакции на кошер, които могат да се появят на мястото на ухапване или може да изглежда да се предават на други места по тялото. Тъй като малките имат по-малка повърхност от възрастните и често по-чувствителна кожа, копривната треска може да изглежда по-изразена.

5. Стрес

Връзката ум-тяло е истински. Екстремният стрес може да причини копривна треска в стомаха. Кожата ви може да започне да се чувства гореща и сърбяща. И когато го надраскаш, познай какво? Кошерите се влошават.

Американският институт по стрес съобщава, че жените на 30-те и 40-те години съобщават за стресови копривни треска в най-големи количества – но те наистина могат да засегнат всеки на всяка възраст. Обикновено изчезват за около 24 часа.

6. Надраскване или триене на кожата

Лекарите наричат ​​този вид копривна треска дерматографска уртикария. Триенето в кожата може да раздразни кожата и да причини отоци и копривна треска. Понякога може да сърбите или търкате кожата си, когато кожата ви е много суха. Поддържането му овлажнено може да помогне.

7. Твърде много слънце

Известно също като слънчева уртикария, излишното слънце може да предизвика възпалителна реакция, която причинява копривна треска в стомаха. Тъй като стомахът често не получава толкова много слънце, колкото други области на кожата, той може да бъде особено уязвимо място за копривна треска.

Определението за прекомерно излагане на слънце може да варира. За много справедливи хора дори няколко минути излагане на слънце може да са твърде много.

8. Твърде тесни дрехи

Натискът и триенето върху кожата могат да доведат до дразнене, което причинява копривна треска. Това е особено вярно за корема, ако имате прекалено стегнат колан.

Добрата новина е, че обикновено можете да облекчите проблема доста бързо, като облечете малко по-широко облекло. Това може да ви помогне да дишате по-лесно и да сведете до минимум дразненето.

9. Вибрации

Въпреки че е рядка причина за копривна треска, възможно е човек да получи копривна треска, свързана с вибрации. Това може да се дължи на вибрации от държане на инструмент, масажор или дори от каране в кола.

10. Вирусни инфекции

Вирусите могат да причинят обриви, които обикновено водят до копривна треска. Това е особено вярно при бебета и млади хора, които може да са по-податливи на вирусни обриви.

Примери за педиатрични вирусни заболявания, които могат да причинят обриви по стомаха, включват: пета болест, морбили и болест на ръцете, стъпалата и устата. Тези копривни треска могат или не могат да бъдат сърбящи за малко.

Как изглеждат кошерите?

Кошерите могат да придобият няколко различни вида, което може да ги направи трудни за разпознаване. Има едно общо нещо – те обикновено са червени в сравнение с останалата част от кожата.

Някои от другите прояви на копривна треска включват:

  • Външен вид като гъба: Хистаминът, освободен поради алергични реакции, може да доведе до изтичане на течност от кръвоносните съдове в горната част на кожата. Това може да причини подуване и вид на кожата като „гъба“.
  • Апартамент: Докато някои кошери са гъбести или повдигнати, други са плоски по кожата. Плоските участъци могат да се появят на големи петна, които нямат конкретна форма.
  • Припокриване: Кошерите често изглеждат като кръгове, които са поставени един върху друг. Лекарите описват това като “поликръгово” на външен вид.

Хронична копривна треска

Хроничните уртикари са тези, които продължават повече от шест седмици. Те обикновено се появяват малко по-различно от острата копривна треска, които обикновено имат известна причина като алергични реакции, топлина или вирусна инфекция.

Хроничната копривна треска обикновено изглежда като плоски червени участъци, които изглеждат сякаш някой е одраскал кожата.

Снимки

Понякога е трудно да се различи копривна треска от обрив или друг проблем с кожата на стомаха. Ето няколко снимки, които може да ви помогнат бързо да разберете разликата.

Лечение

Лечението на уртикария в стомаха наистина зависи от основната причина и дали копривната треска засяга други области на тялото ви, като гърлото и дихателните пътища.

Неспешни случаи

Ако нямате проблеми с дишането, не ви е силно гадене или не изпитвате болка поради копривната треска, можете да ги лекувате у дома с тези мерки:

  • Вземете антихистамин без рецепта, като дифенхидрамин (Benadryl), фексофенадин (Allegra) или лоратадин (Claritin). Benadryl е по-вероятно да причини сънливост, отколкото другите два варианта.
  • Прилагайте хладни компреси с меки кърпи или други кърпи върху стомаха. Някои хора ще накиснат кърпичките в пълномаслено мляко. Обезмасленото мляко няма същото ниво на мазнини, което означава, че не е толкова успокояващо.
  • Прилагайте локални стероиди, като хидрокортизон. Това може да намали сърбежа и дразненето.

Ако имате хронична копривна треска, лекарят може да предпише лекарството омализумаб. Това лекарство помага на тези, които имат копривна треска, но не реагират на антихистамини. Приблизително 65 процента от хората с хронична копривна треска ще реагират на това лекарство.

Кога да посетите лекар

Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате копривна треска по корема заедно с признаци на анафилаксия. Тези симптоми включват:

  • световъртеж
  • подуване на устните, езика и очите
  • проблеми с дишането

Нуждаете се от незабавни грижи, ако изпитвате епизод на анафилаксия. Не отлагайте да се обадите на 911 или да накарате любим човек да се обади на 911.

Има и други ситуации, които не са спешни, когато също трябва да посетите Вашия лекар. Те включват, когато редовно изпитвате копривна треска по корема или те пречат на съня или ежедневните ви дейности.

Долния ред

Кошерите могат да бъдат дразнещи, но в по-голямата си част не са ограничаващи. След около 24 часа те ще изчезнат. Ако имате хронична копривна треска или тежки алергични реакции, лечението може да се наложи да бъде по-интензивно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss