10 ползи за здравето от желатина

Желатинът напомня ароматизиран, пъстър десерт. Желатинът обаче също е често срещана съставка в супи, бульони, сосове, гумени бонбони, маршмелоу, козметика и лекарства.

Високото му съдържание на протеин прави желатина популярен избор за тези, които се възстановяват от заболяване. Някои хора приемат желатин или неговите компоненти като добавка.

Желатинът и колагенът съдържат подобни протеини, а лабораторните тестове показват, че консумацията на желатин като част от разнообразното хранене може да осигури подобни ползи.

Производителите произвеждат желатин чрез обработка на животински кости, хрущяли и кожа. Хората също могат да правят желатин от риба.

Този процес извлича колагена-влакнест протеин, който свързва мускулите, костите и кожата при животните-и го превръща в желатин, безвкусно, безцветно вещество с желеобразна текстура.

В тази статия ще научите за ползите от желатина за здравето.

Аминокиселини в желатин

10 ползи за здравето от желатина
Желатинът може да осигури ползи за здравето поради високото си съдържание на протеини.

Протеинът се състои от различни аминокиселини, а желатинът съдържа няколко от тези аминокиселини.

Аминокиселините в храните на основата на желатин ще зависят от артикула, източника на желатина и начина, по който производителят го обработва.

Костите и органите на някои животни също съдържат аминокиселините, открити в желатина. Повечето хора не ядат тези части от животното, но могат да ги получат, като ядат желатин.

Най -често срещаните аминокиселини в желатина включват:

 • глицин
 • пролин
 • валин

Валинът е незаменима аминокиселина, която човешкото тяло не може да произвежда. Това означава, че валинът трябва да идва от диетата.

Някои форми на желатин също съдържат:

 • лизин
 • аланин
 • аргинин

Някои хора приемат тези аминокиселини от хранителни добавки, но желатинът може да бъде алтернативен източник.

10 употреби и ползи от желатина

Желатинът има редица ползи за здравето.

1. Направете здрави тъканите на тялото

240-грамова чаша желатинов десерт осигурява 0,82 грама протеин.

Насоките за хранене за американци 2015–2020 г. препоръчват възрастните да консумират 46–56 грама протеин или 10% -35% от дневния си прием на калории всеки ден, в зависимост от възрастта и пола.

Протеинът е макроелемент, което означава, че тялото се нуждае от значителни количества протеин, за да функционира.

Протеините са от съществено значение за:

 • изграждане и поддържане на телесните тъкани
 • правилното функциониране на различни органи
 • енергия

Протеините се състоят от различни аминокиселини. Човешкото тяло произвежда някои аминокиселини, но повечето хора трябва да приемат допълнителни аминокиселини чрез храната си.

Месото е източник на протеини, но може да има високо съдържание на нездравословни мазнини. Желатинът е източник на протеин, който не съдържа мазнини.

Проучване от 2017 г. предполага, че добавка, комбинираща витамин С и желатин, може да помогне за предотвратяване или възстановяване на телесните тъкани при спортисти. Проучването обаче разглежда по -скоро добавките, отколкото приема на храна.

2. Грижа за кожата

Колагенът придава на кожата здрав и младежки вид. С напредване на възрастта хората губят колаген. Кожата им става по -малко твърда и се развиват бръчки и линии.

Желатинът може да бъде естествен начин за повишаване на колагена и подобряване на външния вид на кожата. Проучване от 2016 г. установи, че консумацията на колаген подобрява влагата на лицето и намалява бръчките при хората.

Експертите обаче не са сигурни, че консумацията на желатин би имала същия ефект.

3. По -добро храносмилане

Желатинът съдържа глутаминова киселина, вещество, което може да помогне за насърчаване на здрава лигавица в стомаха. Тази полза помага на стомаха да усвоява храната по -добре.

Желатинът може също да подобри храносмилането, като стимулира производството на стомашни сокове. Желатинът също се свързва с вода, което може да помогне на храната да се движи през храносмилателната система.

4. Облекчаване на болки в ставите

Колагенът в желатина може да намали болките в ставите, свързани с възпаление.

Според Националната библиотека по медицина някои клинични проучвания показват, че желатинът може да намали болката и да подобри ставната функция при хора с остеоартрит. Необходими са обаче допълнителни изследвания.

Желатинът може да помогне за облекчаване на болки в ставите, но могат да го направят и други домашни средства.

5. Управление на кръвната захар

Едно проучване показва, че глицинът, който е аминокиселина в желатина, може да помогне на хората с диабет тип 2 да управляват състоянието си.

Хората, които са приемали глицин като лечение, са забелязали спад в нивата на А1С и възпаление, което предполага, че глицинът може да помогне за предотвратяване на усложнения, като увреждане на тъканите.

Въпреки това, някои продукти на базата на желатин, като гумени бонбони, имат високо съдържание на захар. Тези продукти не са подходящ източник на желатин за хора с диабет тип 2.

6. Увеличете здравината на костите

Желатинът съдържа лизин, който помага за укрепване на костите. Желатинът също така помага на тялото да абсорбира калция, което помага да се поддържат костите здрави и предотвратява загубата на костна маса.

Някои хора консумират желатин, за да намалят риска от остеопороза, която причинява костите да станат слаби или чупливи.

Изследване от 2001 г. не открива значителна разлика в костната плътност между мишки, които консумират желатин, и тези, които консумират друг източник на протеин.

Друго изследване, публикувано през 2017 г., установи, че когато плъхове с дефицит на магнезий консумират желатин, този процес има положително въздействие върху един аспект на костната плътност.

Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърди дали яденето на желатин може да подобри здравето на костите.

7. Подобрете качеството на съня

Глицинът в желатина може да подобри качеството на съня при някои хора.

В проучване, публикувано през 2006 г., хората, които са приемали 3 грама глицин преди лягане, съобщават, че спят по -добре и се чувстват по -живи и ясни сутрин.

На следващата година по -подробно проучване потвърди констатациите и предположи, че глицинът може да играе роля като подобрител на съня.

Изследванията обаче не препоръчват консумацията на желатин за подобряване на съня.

8. Помогнете на хората да отслабнат

Някои учени предполагат, че желатинът може да насърчи загубата на тегло поради високите си нива на протеини и ниското съдържание на калории. Протеинът помага на хората да се чувстват сити, което ги прави по -малко склонни да преяждат.

Въпреки това, проучване от 2011 г., което сравнява ефектите от консумацията на диета с желатин и млечни протеини с друга диета с млечни протеини, не установява, че хората са отслабнали с опцията желатин.

В допълнение, някои източници на желатин, като дъвчащи бонбони и блатове, имат високо съдържание на захар. Хората трябва да избират здравословни източници на желатин с ниско съдържание на захар, когато е възможно.

9. Накарайте косата да расте по -бързо

Някои хора приемат желатинови капсули с надеждата, че съдържащият се лизин ще подобри растежа на косата.

През 2004 г. учените наблюдават значително увеличаване на дължината на косъма след като мишките приемат желатиново производно за 10 дни.

Тези открития обаче не гарантират, че приемането на желатинови капсули ще подобри растежа на косата на човек.

10. Предотвратете чупливите нокти

През 50 -те години различни проучвания показват, че консумацията на желатин може да помогне за предотвратяване на чупливите нокти. Въпреки това, няма актуални доказателства в подкрепа на тази употреба.

Съвети за използване на желатин

Желатинът присъства в много готови храни, но също така е лесен за добавяне към ястия у дома. Поръсването на желатинов прах например в смути може да добави протеинов тласък.

Мусове и желе

Желатинът може да придаде форма и текстура на сладки и солени мусове и желе.

За да използвате желатинов прах, първо е необходимо да го „разцъфнете“ в студена вода, след това да добавите гореща вода, за да го разтворите. Следвайте инструкциите на производителя за срокове и количества. Използването на повече вода ще даде по -мека консистенция.

Ето няколко примерни рецепти:

 • Здравословно домашно жело
 • Желе от бъз
 • Мус от пушена или брашно от сьомга със сос от копър
 • Мус от авокадо с лайм

Домашно приготвени храни

Хората могат да приготвят бульон, богат на желатин у дома, като сварят остатъчния труп или кости от домашни птици или говеждо месо.

За допълнителен вкус добавете цял морков и лук и няколко билки преди готвене. Покрийте костите с вода, оставете да заври и оставете да къкри за 1-2 часа. Проверявайте от време на време, за да се уверите, че бульонът не кипи сух, и добавете допълнително вода, ако е необходимо.

Когато бульонът се охлади, ще видите гел-вещество на повърхността. Можете да използвате това гел-вещество наведнъж като основа за супа или яхния или да го замразите за бъдеща употреба.

Използването на остатъците по този начин също може да помогне на околната среда чрез намаляване на хранителните отпадъци.

Рискове при използването на желатин

Не всички храни, които съдържат желатин, са здравословни. Хората трябва да проверяват за съдържание на мазнини и захар, особено ако имат определени здравословни състояния.

Качеството на желатина в храната може да зависи от:

 • здравето на животното, от което идва
 • метода на обработка
 • другите съставки в чиния или продукт

Някои хора са изразили опасения, че консумацията на желатин може да увеличи риска от някои болести, пренасяни от животни, като говеждо гъбична енцефалопатия (BSE).

Според Администрацията по храните и лекарствата (FDA) желатинът от крави е допустим, стига производителите да го обработват в съответствие с указанията за безопасност.

Има малко информация за неблагоприятните ефекти от консумацията на желатин. Националните здравни институти отбелязват, че приемането на желатин през устата е вероятно безопасно. Те добавят, че вероятно е безопасно да приемате до 10 грама като добавки за период до 6 месеца.

Желатинът е продукт на животинска основа. Желатинът не е подходящ като част от веганска или вегетарианска диета. Хората, които искат да добавят същата текстура към храната си, без да използват животински продукти, могат да използват агар-агар, продукт на основата на водорасли. Този продукт обаче няма да съдържа същите нива на протеин като желатин.

Обобщение

Желатинът е високо протеинова съставка, която може да подобри вкуса, текстурата и хранителната стойност на храните.

Консумирането на желатин може да бъде от полза за здравето на хората по различни начини.

Добавките са друг начин за получаване на хранителните ползи от желатина.

FDA не регулира добавките, така че тяхното качество не е гарантирано. Някои добавки могат да взаимодействат с лекарства или да са неподходящи за определени лица. Хората трябва да говорят с лекаря си преди да използват добавки и да приемат само препоръчителната доза.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss