Яз срещу Лорина

Въведение

Yaz и Loryna са две противозачатъчни хапчета на пазара днес. Loryna е обща версия на Yaz. Yaz е марково лекарство. Тази статия описва как тези две противозачатъчни хапчета са сходни и различни. Може да ви помогне да решите дали Yaz или Loryna са подходящи за вас.

Употреба, дозировка и съхранение

Тъй като Loryna е генерична версия на Yaz, двете хапчета имат сходни нужди за употреба, дозировка и съхранение.

Използвайте

Както всички противозачатъчни хапчета, Yaz и Loryna се използват главно за предотвратяване на бременност при жени в детеродна възраст. Въпреки това,Yaz е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за употреба, която не е Loryna. Тези употреби включват:

Предотвратяване на бременност

Yaz и Loryna съдържат същите количества от два женски хормона: етинил естрадиол (естроген) и дроспиренон (прогестин). Тези хормони помагат за предотвратяване на бременността, като спират овулацията (освобождаването на яйцеклетка от един от яйчниците ви) и причиняват промени в шийката на матката и матката, които ви затрудняват да забременеете

Лечение на акне

И Yaz, и Loryna са одобрени за лечение на умерено акне при жени на 14 или повече години.

Лечение на предменструално дисфорично разстройство (PMDD)

Yaz също е одобрен да помага при лечението на PMDD, но Loryna не. При това състояние жената може да се почувства тежко депресирана, тревожна или раздразнителна. Тези симптоми обикновено се появяват няколко дни преди началото на менструацията на жената. PMDD е по-тежък от предменструалния синдром (PMS).

Яз и Лорина го правят не предпазват от ХИВ инфекция или други полово предавани инфекции.

Дозировка

Yaz и Loryna са таблетки, които приемате през устата. Предлагат се в блистери с 28 таблетки в опаковка. Във всяка опаковка 24 таблетки съдържат хормони, а четири таблетки не. По време на всеки цикъл за всяко лекарство приемате по една таблетка с цвят на праскова с хормони дневно в продължение на 24 дни и след това по една бяла таблетка без хормони дневно в продължение на четири дни.

Съхранение

Трябва да съхранявате блистерните опаковки на Yaz и Loryna при стайна температура.

Цена, застрахователно покритие и наличност

Една от основните разлики между Yaz и Loryna може да е цената.

Разходи и застрахователно покритие

Генеричните лекарства са по-евтини от маркови лекарства. В резултат на това те често са покрити от повече застрахователни компании, отколкото маркови лекарства. Loryna е генерично лекарство, така че може да бъде покрито от повече застрахователни планове, отколкото Yaz.

Също така, за генеричните лекарства, цената в брой (това, което бихте платили без застраховка) може да бъде по-ниска от цената в брой за маркови лекарства. Със или без застраховка Лорина вероятно ще бъде по-евтина от Яз.

Наличност

Можете да получите Yaz и Loryna в повечето аптеки.

Странични ефекти

Всички лекарства могат да причинят странични ефекти. Някои от тези ефекти са по-чести. Те могат да изчезнат след няколко дни. Други са по-сериозни и могат да изискват медицинска помощ. Когато решавате дали дадено лекарство може да работи за вас, трябва да вземете предвид всичките му странични ефекти.

Чести нежелани реакции

Yaz и Loryna имат подобни общи странични ефекти. Те включват:

 • зацапване или кървене между менструацията
 • гадене или повръщане
 • чувствителност на гърдите
 • главоболие
 • проблеми с носенето на контактни лещи (хормоналните продукти могат да променят начина, по който лещите прилягат)

Сериозни странични ефекти

Yaz и Loryna също имат подобни сериозни странични ефекти. Тези нежелани реакции са редки при здрави жени. Тези ефекти могат да включват:

 • кръвни съсиреци
 • високо кръвно налягане
 • заболяване на жлъчния мехур
 • повишено ниво на калий (може да причини проблеми със сърдечния ритъм)
 • чернодробни тумори (редки; могат или не могат да бъдат ракови)

Лекарствени взаимодействия

Взаимодействието е, когато дадено вещество променя начина, по който действа лекарството. Това може да бъде вредно или да попречи на лекарството да действа добре.

Някои лекарства могат да взаимодействат с всички противозачатъчни хапчета, включително Yaz и Loryna. Тези други лекарства могат да увеличат пробивното кървене (кървене между менструациите). Те също така могат да попречат на хапчетата да работят добре, за да предотвратят бременност. Може да се наложи да използвате други методи за контрол на раждаемостта, ако приемате някое от тези лекарства. Примери за лекарства, които могат да взаимодействат с Yaz или Loryna, включват:

 • лекарства за туберкулоза като рифабутин или рифампин
 • левотироксин (лекарства за щитовидната жлеза)
 • ХИВ лекарства като нелфинавир или ритонавир
 • лекарства против припадъци като фенитоин, карбамазепин или ламотригин
 • антибиотици като кларитромицин или еритромицин
 • лекарства за холестерол като аторвастатин или розувастатин
 • противогъбични лекарства като итраконазол, вориконазол или флуконазол
 • лекарства за болка като морфин или ацетаминофен
 • лекарства за предотвратяване на отхвърляне на трансплантиран орган като микофенолат
 • лекарства за понижаване на кръвното налягане като еналаприл, лизиноприл, лосартан или валсартан
 • противовъзпалителни лекарства като аспирин, ибупрофен или напроксен натрий

Говорете с Вашия лекар, за да разберете дали Yaz или Loryna може да взаимодействат с друго лекарство, което приемате. Не забравяйте да кажете на Вашия лекар за всички лекарства, витамини или билки, които приемате.

Използвайте с други медицински състояния

Вашето общо здраве е фактор, когато решавате дали лекарството е добър вариант за вас. Например, ако имате определено състояние или заболяване, определено лекарство може да го влоши. Яз и Лорина биха имали същия ефект върху всички медицински състояния, които имате.

Много жени могат да използват всяко от тези хапчета безопасно. Въпреки това, в някои случаи трябва да ги избягвате.

Не използвайте Yaz или Loryna, ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна, или ако пушите и сте на възраст над 35 години.

Също така избягвайте Yaz или Loryna, ако имате:

 • анамнеза за инфаркт или инсулт
 • анамнеза за кръвни съсиреци
 • определени проблеми със сърдечната клапа или сърдечния ритъм, които могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци в сърцето
 • наследствен проблем със съсирването на кръвта (който се среща във вашето семейство)
 • високо кръвно налягане, което не се контролира с лекарства
 • диабет, който е причинил увреждане на бъбреците, очите, нервите или кръвоносните съдове
 • анамнеза за тежки мигренозни главоболия
 • анамнеза за рак на гърдата или всеки рак, който е повлиян от женски хормони
 • чернодробно заболяване, включително чернодробни тумори
 • заболяване на бъбреците
 • заболяване на надбъбречната жлеза

И накрая, ако имате анамнеза за депресия, говорете с Вашия лекар, за да видите дали Yaz или Loryna са безопасни за Вас. Ако Вашият лекар Ви предпише едно от тези противозачатъчни хапчета, наблюдавайте симптомите си. Ако депресията Ви се върне или се влоши, спрете да приемате хапчето и се обадете на Вашия лекар.

Забележка: На жените от всякаква възраст, които използват противозачатъчни хапчета, силно се препоръчва да не пушат.

Ефикасност

Яз и Лорина работят, както и повечето други противозачатъчни хапчета, за предотвратяване на бременност. Когато се използват правилно, около 1-2 жени от 100 жени може да забременеят през първата година на употреба.

Съвет на фармацевта за вкъщи

Тъй като Яз и Лорина имат една и съща химическа формула, няма много разлики между тях. Основните разлики могат да бъдат цената и употребата. Yaz е марково лекарство, а Loryna е генерик, което означава, че Yaz може да е по-скъп от Loryna. Вашата цена ще зависи от вашето застрахователно покритие. Освен това и Yaz, и Loryna са одобрени за предотвратяване на бременност и лечение на акне. Въпреки това, Yaz също е одобрен за лечение на PMDD. Лорина не е.

Количеството странични ефекти за тези две хапчета също може да бъде малко по-различно. Това е така, защото Yaz и Loryna са произведени от различни компании, така че производственият процес може да бъде различен.

Вашият лекар може да ви помогне да решите дали Yaz, Loryna или друго противозачатъчно хапче е подходящо за вас. Говорете с Вашия лекар за информацията в тази статия, както и за цялостното Ви здраве. Освен това не забравяйте да зададете всички въпроси, които имате. Вашият лекар може да ви помогне да намерите противозачатъчно хапче, което е едновременно ефективно и подходящо за вашите здравни нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss