Шум в ушите през нощта: какво да правите с шума в ушите, когато се опитвате да спите

Звънене в ушите ви може да затрудни пълноценния сън. Освен лечението на шум в ушите и неговата основна причина, можете също да опитате маскиране на звука и създаване на оптимална среда за сън.

Усещането на звънене или бръмчене в ушите ви може да бъде разсейващо и неудобно през деня, но особено през нощта, когато се опитвате да заспите. The 10 до 25% от възрастните, за които се смята, че имат шум в ушите, също могат да изпитат безсъние през нощта.

Липсата на сън всъщност може да влоши шума в ушите и да има други неблагоприятни ефекти върху цялостното ви здраве.

Ако вие или някой, когото познавате, изпитвате проблеми със съня поради шум в ушите, важно е да говорите с вашия лекар, за да може да ви помогне да диагностицирате и лекувате причината за шума в ушите. Може също така да пожелаете да създадете някои нови режими на сън.

Как шумът в ушите влияе на съня ви?

Много хора с шум в ушите установяват, че им е по-трудно да заспят или се събуждат, без да се чувстват отпочинали в резултат на шума от шум в ушите.

един Проучване от 2021 г установяват, че мъжете с хроничен шум в ушите и безсъние са по-склонни да имат симптоми на депресия, докато жените са по-склонни да имат главоболие, болки във врата и безпокойство. И в двата случая това може допълнително да намали количеството сън, което човек получава.

Важно е обаче да запомните, че шумът в ушите ще повлияе на всеки индивид по различен начин и че не всеки има отрицателно въздействие върху съня си. Някои хора с шум в ушите може да установят, че шумът в ушите им се подобрява през нощта.

Може ли да имате шум в ушите само в легнало положение?

Някои хора може да почувстват, че техният шум в ушите е по-забележимо или по-силно когато слагат главата си надолу. Това може да се дължи на промени в позата или налягането.

Може също да забележите, че шум в ушите става по-силен когато спите, тревожни сте или сте в много тиха среда. Това може да направи шумовете от тинитус по-забележими при лягане в леглото, отколкото през другото време на деня.

Има ли най-добрите пози за сън при шум в ушите?

Няма позиция за сън, която според изследванията е най-добрата за всеки с шум в ушите. Повдигната позиция на главата може да бъде полезно в зависимост от основното състояние или причината за тинитуса, но са необходими повече изследвания за това.

Нещо друго, което трябва да имате предвид е, че хората с шум в ушите може да искат да избягват запушването на ушите си с възглавници или одеяла. Това потенциално може да направи шума в ушите по-силен или по-забележим.

Как да намалите шума в ушите през нощта?

Ако тинитусът ви държи будни през нощта, може да е полезно да:

  • Използвайте маскиране на звука: Вентилатор, бял шум, звуци от природата или околна музика могат да помогнат за прикриване на възприеманите шумове от тинитус.
  • Създайте оптимална среда за сън: Подходящата среда може да ви помогне да заспите по-бързо и да премахнете събужданията посред нощ. Ще искате да се уверите, че стаята ви е с комфортна температура. Може да пожелаете да премахнете цялата електроника от спалнята (и да не я използвате известно време преди лягане). Може също да пожелаете да имате затъмняващи завеси или маска за очи, за да намалите светлината.
  • Създайте рутина за лягане: Рутините преди лягане не са само за малки деца! Те могат да помогнат на тялото ви да се отпусне и да заспи по-бързо. Също така може да бъде полезно да се стремите да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.
  • Медитирайте или водете дневник: Безпокойството и стресът могат да увеличат усещането за шум в ушите, така че медитацията и воденето на дневник могат да намалят бръмченето в ушите ви. Събирането на мислите ви преди лягане също може да улесни бързото заспиване.
  • Упражнявайте се много: Движението не само може да подобри цялостното ви здраве и да освободи ендорфини, но може да ви направи достатъчно уморени, за да заспите бързо.
  • Избягвайте кофеина, алкохола и обилните хранения преди лягане: Те могат да направят заспиването по-трудно, а при някои хора те също могат да причинят шум в ушите им временно да стане по-силен или по-забележим.

Не забравяйте, че един от най-важните ключове за намаляване на шума в ушите през деня и нощта е лечението на основната причина. Вашият лекар може да ви помогне да диагностицирате причината и да предложи подходящо лечение и терапии.

Шумът в ушите може да затрудни пълноценния сън. Ако установите, че не можете да заспите, събуждате се често през нощта или не се чувствате бодри сутрин поради шума в ушите си, може да искате да поговорите с Вашия лекар.

В допълнение към лечението на всички състояния, причиняващи вашия шум в ушите, създаването на оптимална среда за сън, намаляването на стреса и упражненията могат да помогнат за подобряване на качеството на вашия сън.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss