Често срещани видове настинки

Вирусите на обикновена настинка включват риновируси, аденовируси, човешки парагрипен вирус и респираторен синцитиален вирус. Повечето се решават сами с почивка и лекарства без рецепта.

Средният възрастен получава настинка 2-4 пъти годишно. Една от причините този лек тип инфекция да е толкова често срещана е, че стотици вируси могат да доведат до нея.

Повече от 200 различни вируса могат да причинят настинка и повечето от тях са силно заразни. Риновирусите са най-често причини за настинка. Но други вируси, като аденовируси, коронавируси, човешки параинфлуенца вирус (HPIV) и респираторен синцитиален вирус (RSV), също могат да доведат до леки симптоми на горните дихателни пътища или обикновени настинки.

В повечето случаи можете да лекувате обикновена настинка у дома с почивка и други домашни средства и повечето настинки преминават след около седмица.

Тази статия разглежда най-често срещаните видове настинки, включително техните симптоми, етапи и продължителност.

Кои са най-често срещаните видове настинки?

Повече от 200 вируса могат да причинят обикновена настинка. Ето най-често срещаните видове:

Риновирус

Според Американската белодробна асоциация 10-40% от всички настинки са причинени от риновирус. Има 100 вида риновируси. Те са силно заразни, но като цяло са много леки.

Коронавирус

Има около шест вида сезонни коронавируси, които могат да заразят хората и да причинят заболяване.

Повечето видове коронавирус водят до леки до умерени симптоми на респираторни инфекции, известни като тежък остър респираторен синдром (SARS).

Най-известният тип коронавирус е SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

HPIV

HPIV е най-вероятно да причини симптоми при малки деца и по-възрастни, но всеки може да се разболее, ако се зарази с този често срещан вирус. Обикновено хората с HPIV имат много подобни симптоми на хората с настинки, причинени от риновирус, като възпалено гърло, кихане и задръствания.

Симптомите на HPIV често са леки и ще преминат сами с почивка и лекарства без рецепта (OTC).

Аденовирус

Аденовирусите са друг често срещан тип вирус, който може да доведе до настинки. Има около 50 вида на аденовирус. Освен настинки, те могат да доведат до по-сериозни инфекции, включително бронхит и пневмония.

Аденовирусите също могат да заразят лигавицата на окото и често са вирусът, отговорен за конюнктивит (розово око).

RSV

RSV е често срещан вирус, който е много подобен на риновируса. Разпространява се бързо и обикновено причинява леки респираторни симптоми. Това е малко по-често при малки деца и хора над 70 години, но всеки може да се зарази с RSV и да развие симптоми по всяко време.

Възможно е RSV да прогресира до по-сериозни инфекции, но обикновено можете да го лекувате у дома с почивка и лекарства без рецепта.

Трябва ли да посетите лекар за настинка?

Повечето настинки са леки инфекции, които преминават от само себе си. Тъй като настинките се причиняват от вируси, те не могат да бъдат лекувани с антибиотици. Обикновено, освен ако нямате симптоми на настинка, които продължават повече от седмица или се влошават прогресивно, не е необходимо да посещавате лекар.

Прочетете повече за лечението на настинка у дома.

Беше ли Ви полезно?

Какви са етапите на настинките?

Обикновената настинка често продължава около 7 дни, но е възможно симптомите да продължат до 14 дни.

Дни 1–3

Симптомите обикновено се развиват на 1-3 дни. По време на този ранен стадий на настинка симптомите могат да включват:

 • кашлица
 • драскащо гърло
 • хрема
 • задръствания
 • кихане
 • намалени сетива за вкус и мирис

Дни 4–7

С напредването на настинката може да имате допълнителни симптоми. През дните 4-7 (често наричани активен стадий) може да имате симптоми като:

 • главоболие
 • болки в тялото
 • умора
 • влажни очи
 • хрема

Децата също могат да имат треска по време на активния стадий.

Дни 8–10

Дни 8-10 се наричат ​​късен етап. Симптомите обикновено отзвучават до този етап, но все още може да имате натрапчива кашлица или някаква продължителна умора.

Ако все още изпитвате други симптоми, може би е подходящ момент да си уговорите лекар.

Как можете да направите разликата между настинка и RSV?

RSV и настинката са много сходни. Може да е трудно да се разграничат двете инфекции. Обикновено инфекциите, причинени от RSV, са по-склонни да причинят симптоми като треска, хрипове и затруднено хранене.

Освен това RSV е най-активен през есента и зимата, докато риновирусът, който причинява настинки, е най-активен през пролетта и лятото.

Таблицата по-долу предоставя сравнение на симптомите.

RSV симптоми Чести симптоми на настинка
кихане кихане
кашлица кашлица
главоболие главоболие
възпалено гърло възпалено гърло
задръствания задръствания
хрипове
треска
затруднено хранене

Как можете да разберете разликата между настинка и грип?

Настинките обикновено протичат по-леко от грипа. Грипът може да причини по-тежки симптоми и е по-вероятно да доведе до значителни здравословни усложнения, особено при хора с отслабена имунна система.

Симптомите на грипа също започват по-внезапно. Повечето симптоми на настинка и грип се припокриват, въпреки че е по-вероятно настинките да причинят задръствания.

Диагностичните тестове могат да помогнат на здравните специалисти да направят разликата между настинка и грип.

Има стотици вируси, които могат да доведат до обикновена настинка. Риновирусите са най-често срещаните, но аденовирусите, коронавирусите, HPIV и RSV също могат да причинят леки инфекции на горните дихателни пътища.

Обикновено можете да управлявате настинка у дома с почивка и лекарства без рецепта. Обикновено не е необходимо да посещавате лекар, когато имате настинка.

Ако симптомите Ви са по-тежки, може да имате грип или друга по-сериозна инфекция. Медицински специалист може да диагностицира инфекцията и да ви помогне да започнете лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss