Чернокожи хора и сърповидно-клетъчна анемия: Отговори на вашите въпроси

Сърповидноклетъчната анемия е генетично заболяване, много по-често срещано сред чернокожите в Съединените щати. Въпреки че засяга всички раси еднакво, чернокожите могат да се сблъскат с уникални предизвикателства поради различията в здравната система.

Getty Images/FG Trade

Сърповидно-клетъчната анемия (SCA) е генетично заболяване, което засяга вашите червени кръвни клетки. Въпреки че SCA може да засегне всеки, чернокожите хора са изложени на по-висок риск от това заболяване.

SCA принадлежи към група състояния, наречени сърповидно-клетъчна болест (SCD). Ако имате SCD, има мутация в един от вашите гени – по-специално този, който предоставя инструкции как да направите протеина, наречен хемоглобин.

Хемоглобинът е един от ключовите компоненти на вашите червени кръвни клетки. Той е отговорен за улавянето на кислород, който червените кръвни клетки доставят до всички тъкани и органи в тялото ви. Мутация в хемоглобина прави червените кръвни клетки по-малко ефективни при улавянето и доставянето на кислород.

Ако имате SCA, и двете копия на вашия хемоглобинов ген носят мутация. Ако е засегнато само едно копие, имате по-малко тежко състояние, наречено сърповидно-клетъчна черта (SCT).

Тази статия ще отговори на често срещани въпроси относно уникалните характеристики на SCA при чернокожите хора.

Симптоми на сърповидно-клетъчна анемия

Симптомите на SCA обикновено започват в ранна детска възраст. Те включват:

 • силна умора или нервност (при бебета), причинени от анемия
 • пожълтяване на кожата (жълтеница)
 • болезнено подуване на ръцете и краката (дактилит)
 • чести инфекции

Само чернокожите хора могат ли да получат сърповидно-клетъчна анемия?

Всеки, независимо от раса или етническа принадлежност, може да наследи мутации на хемоглобина, причиняващи SCA. Въпреки това, SCA е по-често срещан сред тези, чиито предци идват от:

 • Африка на юг от Сахара
 • Централна и Южна Америка
 • Южна Азия
 • средния Изток

Колко често срещана е сърповидно-клетъчната анемия сред чернокожите?

В Съединените щати около 1 на всеки 365 Чернокожите или афроамериканските бебета се раждат със SCA. Около 1 на всеки 13 се раждат със SCT. За разлика от това, само 1 от 333 бели бебета се ражда със SCT.

Няма надеждна статистика за това колко чернокожи хора са засегнати от SCA извън Съединените щати. Знаем, че около 300 000 бебета се раждат всяка година с това заболяване в световен мащаб. Повечето случаи срещат се в Нигерия и Демократична република Конго.

Защо сърповидно-клетъчната анемия е толкова по-разпространена сред чернокожите хора?

Черните хора са изложени на много по-висок риск от мутации в гена на хемоглобина, отговорен за SCA. Изследователите смятат, че причината се крие в това как се е развило това състояние.

С течение на времето сърповидно-клетъчните състояния са се развили, за да предпазват от малария, паразитна инфекция, разпространявана чрез ухапвания от комари. Маларията е често срещана в Африка на юг от Сахара и други части на света, които също имат високо разпространение на сърповидно-клетъчните заболявания. Наличието на SCT – но не и SCA – помага за намаляване на тежестта на маларията.

Прочетете повече за връзката между сърповидните клетки и маларията.

Сърповидноклетъчната анемия засяга ли чернокожите по различен начин?

SCA има едни и същи симптоми, диагноза, лечение и усложнения при всички раси и етноси. Но това не означава, че чернокожите хора имат същия опит в справянето с това състояние като белите хора.

Основната причина за тези разлики не произтича от биологията на това състояние – то произтича от расови пристрастия, които продължават да съществуват в здравната система.

Например:

 • Чернокожите със SCA чакат 25% по-дълго от другите спешни пациенти, преди да получат грижи, според a 2013 проучване.
 • Според преглед на проучванията от 2012 г. чернокожите хора са с 22% по-малка от белите хора да получат необходимите лекарства за болка.
 • Много чернокожи хора със SCA изпитват стигма, според a 2017 проучване.

Какви са шансовете да предам сърповидно-клетъчна анемия на моето дете?

Възможно е да предадете SCA на вашите деца, дори ако никой от родителите няма симптоми.

ако… Тогава…
И двамата родители имат SCT (без симптоми) • 1 към 4 шанс детето да има SCA
• Шанс 1 към 2 детето да има SCT
Единият родител има SCA и
Единият родител има SCT
• 1 към 2 шанс детето да има SCA
• Шанс 1 към 2 детето да има SCT
Единият родител има SCA и
Единият родител е незасегнат
• Нито едно дете няма да има SCA
• Всички деца ще имат SCT
Единият родител има SCT и
Единият родител е незасегнат
• Нито едно дете няма да има SCA
• Шанс 1 към 2 детето да има SCT

Как да разбера дали имам сърповидноклетъчна черта?

Ако подозирате, че може да имате SCT въз основа на семейната си история, a прост кръвен тест ще ви помогне да потвърдите дали имате гена.

В Съединените щати това обикновено е рутинна част от скрининг на новородено.

Може ли да имате симптоми със сърповидноклетъчна черта?

Хората със SCT обикновено нямат никакви симптоми. В много редки случаите могат да получат усложнения, известни като болкови кризи.

Хората със SCT също са по-склонни да получат топлинен удар и мускулен разпад по време на интензивни упражнения. Това може да ви засегне, ако участвате в състезателни или отборни спортове. Но можете да намалите шансовете за тези проблеми, като пиете достатъчно вода и предотвратявате прегряване.

SCA е състояние, което засяга вашите червени кръвни клетки. Това е по-често при чернокожите хора, което е свързано с еволюцията на болестта в части на света, където има малария.

Въпреки че SCA засяга всички раси и етноси по един и същи начин, чернокожите хора може да се сблъскат с предизвикателства при справяне с това състояние поради расови различия в здравната система.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss