Чанти за стома срещу торби за колостома: Каква е разликата?

Чанта за стома е общ термин за типовете торби, които събират отпадъци от хирургически отвори в червата или пикочния мехур. Торбичката за колостома е вид торба за стома, използвана за събиране на изпражнения.

Жена с изрязан топ и чанта за стома, седнала на шезлонг
Шийла Алонсо/Гети изображения

Колостомията е един вид стома или хирургически отвор, използван за отклоняване на изпражненията от увредена област в дебелото черво (дебелото черво).

Има няколко възможности за избор, когато става въпрос за торбичките и устройствата, които събират изпражненията от тези хирургически отвори.

Тази статия изследва някои от начините, по които изпражненията могат да бъдат събрани, както и видовете торбички за стома и други устройства за събиране, от които хората могат да избират.

Колостомия срещу стомия: Каква е разликата?

Думите стома и стома се използват взаимозаменяемо в медицинската практика. Стома се корени в гръцката дума за уста, така че този медицински термин означава отвор към кухо пространство.

Стомите (стоми) се използват за няколко вида хирургически отвори, включително отвори в трахеята (трахеостомия), както и храносмилателния тракт. Остомите се наименуват според това къде се намират. Например, колостомия се отнася до отвор в дебелото черво (дебелото ви черво).

Хирургът поставя стома, за да заобиколи стратегически увредените части на червата или пикочните пътища. Например:

 • колостомията отклонява твърдите отпадъци от дебелото черво (дебелото черво)
 • илеостомата премества отпадъците директно от тънките черва
 • уростомията премахва отпадъците от пикочния мехур

Какви са различните видове торбички за стома?

Чантите за стомите, като стомите, са еднакви по много начини. Те могат леко да се различават по местоположението, където се използват, и естеството на отпадъците, които са предназначени да събират.

Много версии, стилове и марки устройства за събиране могат да бъдат прикрепени към вашата стома. Кой ще използвате зависи от вида и размера на вашата стома, техниката на вашия хирург или дори кои марки покрива вашата медицинска застраховка.

Чантата и системата за събиране, които избирате, също се влияят от вида, текстурата и обема на продукцията от вашата стома. Например:

 • Торбичките за колостома събират най-твърдите изпражнения, тъй като повече вода се отстранява от вашите отпадъци, докато достигне дебелото черво.
 • Торбичките за илеостома събират изпражнения от тънките черва, така че водното им съдържание е по-високо и отпадъците може да са по-течни.
 • Торбичките за уростома събират само течност, тъй като събират урина. Чантата и системата за събиране, които избирате, може да зависят от вида, текстурата и обема на продукцията от вашата стома.

По отношение на стила, има няколко други общи категории, към които могат да попаднат торбичките за стома въз основа на това как устройството за събиране се прикрепя към вашата кожа и стома:

Еднокомпонентни устройства за събиране

Системата за събиране от една част съчетава торба за събиране и залепващо устройство в едно цяло. По същество чантата се прикрепя директно към кожата ви, което прави приложението потенциално по-лесно. Смяната на торбичката обаче изисква и пълна смяна на залепващото устройство, което може да означава повече дразнене за чувствителната кожа.

Събирателни устройства от две части

Система от две части използва устройство за закрепване, нанесено върху кожата с лепило или паста. След това чантата се поставя върху устройството, което ви позволява да смените само чантата, а не цялата събирателна единица.

Устройства за събиране на лепило от две части

Устройството за събиране на лепило от две части е подобно на устройството за събиране от две части, с изключение на това, че частта, която прикрепя торбата към кожата ви, е нанесена със самозалепващ слой. Няма нужда от допълнително нанасяне на паста или лепило.

Каква е разликата между сак за колостома и сак за илеостома?

Колостомите и илеостомите събират отпадъци от червата ви. В тънките черва се поставя илеостома, така че изходът има повече водно съдържание. Колостомата се поставя в дебелото черво, след като по-голямата част от водата се абсорбира обратно в тялото ви. Това създава по-тестен или твърд продукт.

И двете процедури се извършват с подобни операции, включващи разрез от външната страна на корема и извличане на част от червата ви за създаване на стома.

И двата типа стоми обикновено се правят за лечение на:

 • блокажи
 • чревни и колоректален рак
 • възпалителни заболявания на червата

Илеостомите могат да се използват по-често за лечение на вродени или генетични заболявания, докато колостомиите се използват по-често за справяне с травма или нараняване на долния храносмилателен тракт.

Една от най-големите разлики между илеостомите и колостомите е, че някои илеостоми се оттичат към вътрешна торбичка. Това са зони за събиране, които са създадени, за да бъдат дренирани ръчно през стомата няколко пъти на ден или през ануса, подобно на начина, по който се случват естествените движения на червата.

Вашият лекар може да ви посъветва кой метод за събиране е най-подходящ за вас въз основа на вашето здраве и проблема, изискващ колостомия.

Колостомите и илеостомите са стоми или стоми. Това са отвори, през които изпражненията ви преминават, когато трябва да бъдат отклонени от естествения си ход поради заболяване или нараняване.

Кой тип стома ще имате ще зависи от вашето състояние и коя част от червата ви няма да работи.

Решението за това какъв тип устройство за събиране или чанта за стома използвате е нещо, което обаче ще вземете. Говорете с вашия лекар и екипа по стомиране за най-доброто за вашето състояние и начин на живот.

Ресурси за статии

 • Babakhanlou R, et al. (2022.) Усложнения и спешни случаи, свързани със стома.
  https://intjem.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12245-022-00421-9
 • Джордано V и др. (2020.) Описване на самообслужването и свързаните с него променливи при пациенти със стома.
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jan.14499
 • Видове илеостомия. (2019 г.)
  https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/surgery/ostomies/ileostomy/types.html
 • Трите вида стоми. (й)
  https://www.hollister.com/en/ostomycare/ostomylearningcenter/understandinganostomy/the3typesofostomies#
 • Видове торбички. (й)
 • https://www.ostomy.org/types-pouching-systems/
 • Какво е стома? (й)
  https://www.ostomy.org/what-is-an-ostomy/

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss