Чайове за облекчаване на запек

Чайове за облекчаване на запек

Много хора харесват билковите чайове заради техните успокояващи и релаксиращи свойства. Някои чайове могат да помогнат за облекчаване на запека. Някои съставки, включително билките каскара и сена, имат естествени слабителни свойства. Билковите чайове обаче могат да бъдат мощни. Трябва да ограничите колко билков чай ​​пиете и колко често го пиете.

Запекът се характеризира с редки движения на червата или затруднено изхождане. Това може да бъде неудобно състояние. Може също така да се почувствате подути. Клиниката Майо описва запек като по-малко от три изхождания на седмица. Тъй като изпражненията не се движат редовно, те са склонни да стават сухи и твърди. Това ги прави по-трудни за преминаване.

Защо се използва чай за лечение на запек?

Редовната консумация на течности като вода и чай е един от най-добрите начини за предотвратяване на запек или за неговото лечение, когато се появят симптоми. Колкото по-хидратирани сте, толкова по-добре са смазвани червата ви и толкова повече влага остава в изпражненията.

Някои билки в чайовете могат да помогнат за повече от задоволяване на ежедневните ви нужди от течности. Каскара, например, се използва като слабително от векове. Намира се в някои билкови чайове и под формата на добавки.

Сена е друга билка, която много хора използват като слабително. Подобно на каскарата, той е в билкови лечебни чайове и можете да го приемате като добавка. Тази билка пречи на реабсорбцията на вода от дебелото черво, така че повече влага остава в изпражненията.

Трябва да използвате само билкови чайове, като тези, съдържащи сена или каскара, за краткосрочно облекчаване на запека.

Какво причинява запек?

Трите най-чести причини за запек са:

 • диета с ниско съдържание на фибри
 • заседнал начин на живот
 • дехидратация

Понякога пътуването може да доведе до промяна в навиците на червата. Стресът и тревожността могат да имат подобен ефект.

Ако сте бременна, може да откриете, че запекът е временен, но неудобен проблем. Вашето дете може да получи запек, ако се е научило да използва тоалетната, но се опитва да задържи движенията на червата.

Медицински проблеми

Запекът може да бъде и симптом на по-сериозен медицински проблем, като например:

 • синдром на раздразнените черва и други чревни състояния
 • заболяване на щитовидната жлеза
 • кистозна фиброза
 • разстройство на настроението
 • някои неврологични проблеми, особено тези, засягащи нервите около червата и ректума

Отлагане на ходенето до тоалетната

Ако често отлагате ходенето до тоалетната, това също може да доведе до запек. Обичайно е хората, които имат хемороиди, да изпитват този проблем. Тъй като хемороидите могат да причинят болезнено изхождане, хората могат да забавят отиването си до тоалетната. Ако чакането за изхождане води до запек, това може да направи следващото изхождане още по-болезнено.

Странични ефекти на лекарства

Запекът е потенциален страничен ефект на много лекарства. Те включват:

 • някои наркотични болкоуспокояващи
 • някои антидепресанти
 • някои лекарства без рецепта (OTC), като антихистамини и антиациди

Рискови фактори, които трябва да се вземат предвид

Само възрастни трябва да консумират чайове, които включват билки със слабителни свойства. Ако детето ви има запек, помислете за упражнения, повече течности и добавяне на повече храни с високо съдържание на фибри към диетата си. Някои лаксативи без рецепта също имат дози, предназначени за деца.

Ако като цяло сте здрави, вероятно е безопасно да опитате търговски продукт, като билков чай, за лечение на пристъп на запек. Бъдете внимателни при използването на билкови чайове с необичайно звучащи съставки и обещания, които изглеждат твърде добри, за да са истина.

Американската администрация по храните и лекарствата не регулира чайовете за облекчаване на запека. Следователно не можете да сте напълно сигурни какви съставки са включени в чая. Не е възможно да знаете дали е имало надеждни тестове за безопасност и ефективност на продукта.

Ако сте бременна, трябва да избягвате някои билкови продукти поради потенциални рискове. Например, чайовете със сена могат да повишат риска от диария и дехидратация, ако сте бременна. Говорете с Вашия лекар, преди да опитате какъвто и да е билков или извънборсов продукт.

Научете повече: 5 безопасни лекарства за запек по време на бременност »

Кои чайове използват хората за лечение на запек?

Билковите чайове могат да се приготвят от смес от билки или комбинация от билки и чаени листа. Винаги трябва да проверявате съставките на етикета, за да знаете какво пиете.

Тези чайове са най-често използвани за облекчаване на запека:

 • Чаят от Сена действа като стимулиращо слабително средство, което действа като стимулира червата да придвижват изпражненията. Чаят от Сена има тенденция да има горчив вкус, така че може да искате да добавите мед или друг аромат, за да го направите по-вкусен.
 • Някои хора използват чай от глухарче за облекчаване на задържането на вода, но може да действа и като леко слабително.
 • Чаят от каскара може да има силно слабително действие. Не трябва да имате повече от препоръчаното. Cascara се предлага в слабителни капсули, както и в чайове.
 • Чаят от мента може да помогне за лечение и предотвратяване на случаи на запек. Предполага се, че мента е полезна за здравето на храносмилането.
 • Зеленият чай също изглежда има положителен ефект върху здравето на храносмилателната система. Използва се за лечение на гадене, диария и запек.
 • Горещият или студен черен чай може да има достатъчно мек слабителен ефект, който да помогне за предотвратяване на запек, но можете да го консумирате ежедневно без дългосрочни рискове за здравето. Добавянето на мед или меласа към вашия чай може да подобри неговите слабителни свойства.

Колко чай трябва да пиете?

Много чайове, продавани за техните слабителни ефекти, идват с инструкции, които предполагат консумация на една чаша точно преди лягане. Не забравяйте да прочетете етикета и да следвате внимателно указанията. Билковите чайове, включително тези, които помагат за лечение на запек, се продават в хранителни магазини, магазини за здравословни храни и онлайн.

За повечето слабителни чайове инструкциите препоръчват само една чаша на ден. Въпреки това, ако запекът ви продължава повече от няколко дни, може да се нуждаете от по-силно слабително лекарство. Трябва да посетите Вашия лекар, ако запекът Ви продължи седмица или повече.

Какви са страничните ефекти?

Чайовете, продавани специално като лечение на запек, са предназначени само за краткосрочна употреба. Дългосрочната употреба на тези продукти може да има рискове. Например, червата ви може да станат зависими от тези продукти и в крайна сметка може да ви е по-трудно да имате движение на червата без тях. Запекът може да бъде и симптом на по-сериозно медицинско състояние.

Говорете с Вашия лекар, ако имате запек, свързан с хронично здравословно състояние. Вашият лекар може да препоръча определени лаксативи, които можете да приемате по-редовно. Трябва да приемате лаксативи от всякакъв вид възможно най-рядко.

Важно е да разгледате потенциалните дългосрочни странични ефекти на всеки билков продукт, който приемате редовно. Например, Националният институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания съобщава, че дългосрочната употреба на каскара и сена може да причини увреждане на черния дроб.

Билковите чайове могат също да взаимодействат с лекарства, които приемате в момента. Ако приемате лекарство с рецепта, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате слабителен чай.

Каква е перспективата?

Ако запекът ви се дължи на диета с ниско съдържание на фибри или не пиене на достатъчно течности, една чаша слабителен чай може да е достатъчна, за да помогнете да върнете системата си към нормалното. Но запекът има много различни възможни причини. Ако основното медицинско състояние причинява вашия запек, може да се наложи да потърсите по-силно лечение.

Трябва да помогнете на тези чайове и други лечения да си свършат работата, като станете по-активни физически и спазвате диета с високо съдържание на фибри.

Как да предотвратим бъдещ запек

Предотвратяването на запек е най-добрият начин да се гарантира, че той не пречи на качеството ви на живот. Ако имате медицинско състояние, което причинява запек, възможностите за превенция може да не работят за вас. Правенето на определени избори за начин на живот може да ви помогне да поддържате редовно, ако сте в добро цялостно здраве.

Диета

Храненето на диета с високо съдържание на фибри може да помогне за предотвратяване на запек. Храните с високо съдържание на фибри включват зелени, листни зеленчуци, плодове, като горски плодове и пълнозърнести храни. Тези храни понякога се наричат ​​„груба храна“. Стремете се да напълните поне половината си чиния с плодове и зеленчуци и всяко хранене. През целия ден се старайте да се уверите, че поне половината от зърнените продукти, които консумирате, са пълнозърнести. Тези храни имат съставки, които са от полза за храносмилателната ви система и насърчават цялостното ви здраве.

Поддържането на добра хидратация също е от съществено значение за доброто храносмилане. Всички системи на тялото ви се нуждаят от вода, за да работят правилно.

Упражнение

Трябва също да се опитате да тренирате поне 150 минути седмично. Можете да разделите тази цел на пет сесии на седмица, които продължават по 30 минути. Много различни видове физическа активност могат да помогнат за предотвратяване на запек, включително:

 • ходене
 • джогинг
 • плуване
 • аеробика

Повишаването на упражненията също поддържа доброто здраве на сърцето и може също да ви помогне да се чувствате по-здрави и по-енергични.

Продължете да четете: 6 естествени лекарства за запек »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss