Цервикални епидурални стероидни инжекции за болки във врата, раменете и ръцете

Цервикалната епидурална стероидна инжекция влиза в пространство близо до гръбначния стълб и има противовъзпалителни ефекти. Но не се препоръчва за всички с хронична болка.

Какво представлява цервикалната епидурална стероидна инжекция?

Цервикалната епидурална стероидна инжекция е инжекция за облекчаване на хронична болка. Изстрелът преминава в пространство близо до гръбначния стълб и има противовъзпалителни ефекти. Най-подходящ е за болка, която е резултат от нараняване или увреждане на нерв.

Може да се наложи цервикалните епидурални инжекции да се повторят за продължаващо облекчаване на болката. Застраховката и някои държавни програми може да покрият разходите. Разходите от джоба за тези без покритие са подобни на разходите за консервативно лечение на болката.

Има два вида на цервикални епидурални инжекции: интерламинарни и трансфораминални. Разликата е къде инжекцията влиза в тялото. Интерламинарните инжекции навлизат между слоевете на прешлените, докато трансфораминалните инжекции влизат в страничната част на гръбначния стълб в корена на нерва.

Прочетете, за да научите повече за процедурата и какво да очаквате, ако сте кандидат.

Какво лекува цервикалната епидурална стероидна инжекция?

Цервикални епидурални инжекции лечение болка от цервикална радикулопатия, медицинският термин за прищипан нерв. Прищипан нерв е, когато имате излъчващо изтръпване, болка, парене или усещане за „иглички“.

Много хора изпитват прищипване на нерв, когато има възпаление или натиск върху корена на нерва близо до гръбначния стълб. Цервикалната радикулопатия може да засегне всеки нерв, чийто корен е в гръбначния стълб. Това означава, че може да бъде причина болка в много части на тялото, включително врата и долната част на гърба. Може да засегне и рамото и ръката.

Прищипаният нерв може да бъде от:

 • внезапно нараняване като дискова херния
 • продължаващи състояния като артрит
 • износване и промени в тялото с течение на времето

Успех на цервикална епидурална стероидна инжекция

Има някои изследвания в подкрепа на това, че някои хора наистина получават облекчаване на болката от цервикални епидурални инжекции.

Преглед от 2020 г. на проучвания за цервикални трансфораминални епидурални инжекции на стероиди установи, че около 50% от хората получават поне 50% облекчаване на болката. Проучванията обаче нямат контролни групи за сравнение, така че доказателствата за ефективност се считат за ниско качество.

Малък Проучване от 2019 г установиха при 2-годишно проследяване, че от 34 души, които са получили цервикална трансфораминална епидурална стероидна инжекция след дискова херния, 11 се нуждаят от повече инжекции и 4 се нуждаят от операция.

Странични ефекти и рискове от цервикална епидурална стероидна инжекция

Както интерламинарните, така и трансфораминалните инжекции идват с потенциални странични ефекти и рискове. Най-често странични ефекти са:

 • болка във врата
 • главоболие
 • безсъние
 • припадък (вазовагална реакция)

Има и други докладвани рискове, които могат да се появят по-рядко.

Възможните рискове от интерламинарни цервикални епидурални инжекции са:

 • пункция на дура (мембрана около гръбначния мозък)
 • нараняване на нервния корен
 • хематом (подуване на съсирена кръв)
 • временно усещане за парене или боцкане (парестезии)
 • временна слепота
 • инфекция близо до гръбначния стълб (епидурален абсцес)
 • нараняване на гръбначния мозък
 • парализа
 • смърт поради емболичен инсулт или перфорация на вертебрална артерия

Възможните рискове от трансфораминални цервикални епидурални инжекции са:

 • временно засилване на радикуларната (нервна) болка
 • пункция на дура (мембрана около гръбначния мозък)
 • временно замаяност
 • временна амнезия (загуба на памет)
 • парализа
 • нараняване на вертебралната артерия
 • инсулт (мозъчен инфаркт)
 • смърт поради инсулт или перфорация на вертебрална артерия

А 2018 преглед на рисковете от цервикални епидурални стероидни инжекции заяви, че рисковете от процедурата са недостатъчно докладвани, така че е възможно да се появят по-често, отколкото се смята.

Цервикална епидурална процедура за инжектиране на стероиди

Не трябва да оставате през нощта в болница за цервикална епидурална стероидна инжекция. Самата процедура отнема около 15 до 30 минути, като трябва да бъдете наблюдавани 15 до 20 минути след това.

Преди процедурата

Лекар или медицински специалист трябва да обсъди с вас рисковете от процедурата, преди да продължите. След това те ще прегледат всички използвани лекарства и може да ви бъде казано да избягвате разредители на кръвта. Те също така ще прегледат вашите известни алергии към лекарства и ще се уверят, че нямате известни алергии към използвания анестетик или стероиди.

Ще легнете на маса, по корем или настрани, или ще седнете в свита позиция.

По време на процедурата

Лекарят ще почисти кожата и ще обезболи областта с локална упойка. Те ще вкарат иглата в гърба ви с помощта на рентгенови изображения, за да ги насочат към правилното място. След като иглата е на мястото си, лекарят ще инжектира стероидния разтвор.

След процедурата

Лекарят ще премахне иглата. Ще останете за кратък период от време след процедурата за наблюдение. Може да бъдете изписан след 15 до 20 минути наблюдение.

Какво да очаквате след цервикална епидурална стероидна инжекция

Трябва да сте в състояние да се приберете вкъщи в деня на процедурата. Можете да очаквате облекчаване на болката в рамките на 1 до 3 дни, но може да отнеме до 7 дни.

Кой е кандидат за цервикална епидурална стероидна инжекция?

Може да сте кандидат за цервикална епидурална стероидна инжекция, ако имате симптоми на болка в прищипания нерв. Това може да включва излъчваща болка, изтръпване, изтръпване или парене.

Трябваше поне да имаш тези симптоми 6 до 8 седмици без намиране на облекчение чрез консервативни мерки като:

 • лекарства за болка без рецепта
 • физиотерапия
 • модификация на дейността

Колко струва една цервикална епидурална стероидна инжекция?

А Проучване от 2019 г установяват, че преките разходи за хората за епидурална стероидна инжекция са средно $1406,87. Това е сравнено с $1194,57 за тези, които са получили консервативно управление на физиотерапия и лекарства за болка. Тези в групата на консервативното управление са пропуснали много повече работни дни, което води до по-високи непреки разходи от тези за хората, които са получили инжекцията.

Инжекцията може да бъде покрита от Medicare, ако е медицинска необходимост. Може също да бъде обхваната от държавните програми за компенсация на работниците.

Често задавани въпроси относно цервикалните епидурални стероидни инжекции

Ето малко важна информация за цервикалните епидурални стероидни инжекции.

Колко време отнема цервикалната епидурална стероидна инжекция да подейства?

Трябва да имате известно облекчаване на болката в рамките на няколко дни или до 1 седмица. Въпреки това, някой хора не изпитвате никакво облекчаване на болката.

Колко време трае цервикалната епидурална стероидна инжекция?

Облекчаването на болката от инжекцията може да продължи от няколко дни до няколко месеца. За продължаващо облекчаване на болката може да се наложи да повторите инжекциите и съчетавам ги с други форми на управление на болката.

Може ли да имате повишена болка след цервикална епидурална стероидна инжекция?

Временното засилване на болката в прищипания нерв е един възможен риск от трансфораминално епидурално инжектиране на стероиди. Интерламинарните инжекции имат временно изгаряне или боцкане като възможен риск.

За вкъщи

Цервикалните епидурални стероидни инжекции могат да помогнат за облекчаване на болката, свързана с прищипани нерви. Много хора се нуждаят от повторни инжекции и също така да използват други форми на управление на болката, за да подобрят симптомите. Инжекциите може да бъдат покрити от застрахователни програми, като Medicare, и компенсации на работниците.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss