Храни, които трябва да избягвате, ако имате подагра

Храни, които трябва да избягвате при подагра

Подаграта е вид болезнен артрит, който може да засегне една или повече стави, но обикновено се появява в стъпалата. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), над 8 милиона души в Съединените щати имат подагра, което я прави една от най-честите форми на възпалителен артрит. Традиционно се лекува с противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи.

Атаките се причиняват, когато пикочната киселина кристализира и се натрупва в ставите. Пикочната киселина, която служи като антиоксидант и защитава лигавицата на нашите кръвоносни съдове, се създава по време на разграждането на органично вещество, намиращо се в храни, наречени пурини.

Докато генетиката играе роля в това дали развивате подагра или не, промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на болката. Внимаването за това какво ядете и избягването на храни с високо съдържание на пурини може да помогне за предотвратяване на симптомите.

Меса

Месото от органи, включително черен дроб, сладкиши, бъбреци, мозъци, език и шкембе, имат най-високи нива на пурини. Всички меса от органи трябва да се избягват напълно. Всички останали меса трябва да бъдат ограничени до 4 унции на ден.

Тези меса трябва да се консумират умерено:

 • свинско
 • пиле
 • патица
 • гъска
 • заек
 • агнешко
 • пуйка
 • агнешко
 • телешко месо
 • еленско месо

Други храни от животински произход, като сос, бульон и пилешка супа, също са с високо съдържание на пурини.

Риба и морски дарове

Рибата и морските дарове също са често срещани източници на пурини. Най-лошите нарушители, ако имате подагра, са миди, сардини, херинга, аншоа и скумрия.

Други риби с умерено високо съдържание на пурини включват:

 • риба тон
 • шаран
 • риба треска
 • камбала
 • костур
 • сьомга
 • снапер
 • пъстърва

Морски дарове като стриди, омари, раци и скариди трябва да се консумират в малки количества, тъй като съдържат високи нива на пурини.

Цели зърна

Пълнозърнестите храни като пшеничен зародиш, трици и овесени ядки съдържат умерени количества пурини, но за тези с подагра ползите от яденето на пълнозърнести храни далеч надвишават рисковете. Пълнозърнестите храни могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и затлъстяване.

А проучване от 2016 г установи, че намаляването на гликемичния индекс понижава нивата на пикочна киселина при участниците. Ограничаването на храни с висок гликемичен индекс, като бял хляб, тестени изделия и бял ориз, може да помогне за намаляване на нивата на пикочна киселина и евентуално да предотврати появата или обострянето на подагра.

Авторите стигнаха до заключението, че следва да се извършат бъдещи проучвания, за да се подобри това разбиране.

Имайте предвид, че прекаляването с пълнозърнести храни може да бъде рисковано за страдащите от подагра, така че внимавайте за размера на порциите.

Захари

Захарите са с ниско съдържание на пурини, но диета с високо съдържание на рафинирани захари е свързана с други състояния, които могат да влошат симптомите на подагра, като затлъстяване и диабет. Избягвайте содата и други продукти, подсладени с високо фруктозен царевичен сироп, защото може да увеличи пикочната киселина.

Ако трябва да се насладите на сладкото, изберете пресни плодове. Докато някои имат големи количества естествена захар, те съдържат и други жизненоважни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

алкохол

Бирата съдържа пурини, а бирената мая е с особено високо съдържание на пурини. Проучвания са показали, че пиенето на бира по време на пристъп на подагра може значително да увеличи интензивността на симптомите.

Докато другите алкохолни напитки може да не съдържат много пурини, те могат да увеличат производството на пурини в тялото. Това от своя страна води до по-високи нива на пикочна киселина. Прекомерната употреба на алкохол (повече от две напитки на ден за мъже или една напитка на ден за жени) може да увеличи риска от пристъп на подагра.

Бележка за зеленчуците

Някои зеленчуци са богати на пурини като аспержи, карфиол и спанак. Въпреки това, проучванията не показват, че зеленчуците с високо съдържание на пурин са свързани с високи нива на пикочна киселина или за увеличаване на пристъпите на подагра. Всъщност зеленчуците, включително тези с големи количества пурини, може дори да намалее риск от подагра.

Повече информация за подагра

Придържането към строга диета може да помогне за облекчаване на симптомите на подагра. Но тъй като пурините присъстват в толкова много храни, може да е трудно да се придържате към тях. Все пак избягването на определени храни е важна част от цялостния план за лечение на подагра.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss