Хормонална диета

Какво е?

Хормоналната диета произтича от книгата със същото заглавие на д -р Наташа Търнър, лекар -натуропат. Основният му фокус е върху хормоналните колебания, които се предполага, че влияят негативно на теглото на човек. Той също така се фокусира върху други фактори, които могат да допринесат за наддаване на тегло и други неблагоприятни ефекти върху здравето.

Хормоналната диета е шестседмичен, тристепенен процес, предназначен да синхронизира хормоните и да насърчи цялостно по-здраво тяло чрез диета, упражнения, хранителни добавки и детоксикация. Диетата регулира това, което ядете, и също така ви казва подходящото време за хранене, за да осигурите максимална полза за вашите хормони.

Фаза 1

Тази част от диетата включва двуседмичен процес на „детоксикация“. Избягвате да ядете зърнени храни, съдържащи глутен, млечни продукти от краве мляко, много масла, алкохол, кофеин, фъстъци, захар, изкуствени подсладители, червено месо и цитрусови плодове. Допустимите храни през тази фаза включват естествено безглутенови зърна и нишестета, повечето зеленчуци, повечето плодове, боб, ядки и семена, домашни птици, риба, соя, яйца, растителни млека, млечни продукти от овце или кози и някои масла. Тази фаза включва и прием на хранителни добавки. Те включват пробиотици и противовъзпалителни продукти като куркума и рибено масло.

Фаза 2

Тази фаза включва някои от тези храни обратно във вашата диета, като същевременно обръща внимание на това как тялото ви реагира на тях. Въпреки това, диетата препоръчва непрекъснато избягване на храни, които пречат на хормоните. Те включват царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, риба с високи нива на живак, неорганични меса, неорганично кафе, стафиди, фурми и фъстъци. Пълният списък е в книгата „Хормоналната диета“.

Втората фаза включва също така да се отървете от диетата си от изкуствени храни, които включват:

  • преработени храни
  • изкуствени подсладители
  • рафинирани зърна
  • храни, които съдържат нитрати, като сушени меса, фъстъчено масло и шоколад

Фаза 3

Третата фаза се фокусира върху цялостното физическо и психическо здраве чрез сърдечно -съдови упражнения и силови тренировки. Диетичният план на втората фаза продължава в третата фаза.

Обещанието

„Хормоналната диета“ може да се похвали, че е първата книга за диета, която подчертава значението на хормоналния баланс сред всичките 16 хормона, които влияят върху теглото. Той също така твърди, че е първият, който обяснява начина на живот, който може да помогне за повишаване на хормоните за изгаряне на мазнини. Те включват:

  • спи
  • храня се
  • управление на стреса
  • упражняване

Включително теглото на водата, диетата цели отслабване с до 12 килограма в първата фаза. Той цели около два килограма седмично след това, без да брои калории.

Предимства и недостатъци

Диетата заема солидна позиция за отслабване и цялостното здраве, като насърчава естествените, питателни храни и редовните упражнения. Също така, фокусът върху емоционалното здраве, управлението на стреса и адекватният сън са важни компоненти, които хората трябва да правят, независимо дали са на диета или не.

Един основен недостатък на диетата е нейният акцент върху очакваното количество загуба на тегло. Диетичен план, който препоръчва отслабване с 12 килограма за две седмици, е или нереален, или неустойчив. Това също може да доведе до възстановяване на теглото, подобно на много други диети.

Healthline казва

Това е още една диета, която казва на хората да избягват неща, които могат да имат сериозни дългосрочни последици за здравето, като преработени храни и захари. Фокусът на хормоналната диета върху естествени, здравословни храни, както и сърдечно -съдови и силови тренировки прави чудесно допълнение към всеки начин на живот. Дори без да спазвате специално хормоналната диета, храненето със здравословни храни и редовните упражнения ще ви помогнат да отслабнете не само в близко бъдеще, но и за дълго време. Въпреки че фаза 1 има много хранителни правила, не е задължително да се класифицира като екстремна програма за детоксикация. Може да се разглежда по-скоро като план за чисто хранене, тъй като се насърчават много цели, пресни, богати на хранителни вещества храни.

Въпреки това, хормоните на тялото са сложни. Те спомагат за регулирането на почти всички функции на тялото. Опитът да ги контролирате само за да отслабнете може да повлияе на баланса на други органи и системи. На всичкото отгоре доказателствата, свързващи хормоналната синхронизация и загубата на тегло, са минимални, въпреки факта, че книгата е написана от лекар -натуропат.

Преди да приемете някакви хранителни добавки или да следвате „детоксикираща“ диета, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Някои хора може да не успеят да следват графика на хранене на интервали и постоянно да обръщат внимание на хормоните си. Изследването на хормони е сложен процес, който изисква посещения при лекар, вземане на кръв и изследвания на слюнка. Това струва както пари, така и време. Това прави дългосрочния успех още по-труден.

Докато голяма част от книгата е посветена на обясняването на науката за това как работи хормоналната диета, няма външни изследвания, които да подкрепят твърденията на диетата. Като цяло диетата може да не работи за много хора в дългосрочен план, което застрашава способността да се поддържа всеки напредък.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss