Хистеросалпингография

Какво е хистеросалпингография?

Хистеросалпингографията е вид рентгенова снимка, която разглежда матката (утробата) на жената и фалопиевите тръби (структури, които транспортират яйца от яйчниците към матката). Този тип рентгенова снимка използва контрастен материал, така че матката и фалопиевите тръби да се показват ясно на рентгеновите изображения. Използваният тип рентгенова снимка се нарича флуороскопия, която създава видео изображение, а не неподвижна картина.

Радиологът може да наблюдава боята, докато се движи през репродуктивната ви система. След това те ще могат да видят дали имате запушване на фалопиевите тръби или други структурни аномалии в матката. Хистеросалпингографията може да се нарича още утеросалпингография.

Защо е поръчан тестът?

Вашият лекар може да назначи този тест, ако имате проблеми със забременяването или сте имали проблеми с бременността, като множество спонтанни аборти. Хистеросалпингографията може да помогне за диагностициране на причината за безплодие.

Безплодието може да бъде причинено от:

 • структурни аномалии в матката, които могат да бъдат вродени (генетични) или придобити
 • запушване на фалопиевите тръби
 • белези в матката
 • миома на матката
 • тумори на матката или полипи

Ако сте имали операция на тръбата, Вашият лекар може да назначи хистеросалпингография, за да провери дали тази операция е била успешна. Ако сте имали лигиране на тръбите (процедура, която затваря фалопиевите тръби), Вашият лекар може да назначи този тест, за да се увери, че тръбите Ви са затворени правилно. Тестът може също да провери дали обръщането на лигирането на тръбите е успешно при повторното отваряне на фалопиевите тръби.

Подготовка за теста

Някои жени намират този тест за болезнен, така че Вашият лекар може да Ви предпише болкоуспокояващо или да Ви предложи болкоуспокояващо лекарство без рецепта. Това лекарство трябва да се приема около час преди планираната процедура. Вашият лекар може също да предпише успокоително, за да ви помогне да се отпуснете, ако сте нервни от процедурата. Те могат да предпишат антибиотик, който да се приема преди или след теста, за да се предотврати инфекция.

Тестът ще бъде насрочен от няколко дни до седмица след менструацията. Това се прави, за да се гарантира, че не сте бременна. Освен това помага за намаляване на риска от инфекция. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако може да сте бременна, защото този тест може да бъде опасен за плода. Също така, не трябва да правите този тест, ако имате възпалително заболяване на таза (PID) или необяснимо вагинално кървене.

Този рентгенов тест използва контрастно багрило. Контрастното багрило е вещество, което при поглъщане или инжектиране помага да се подчертаят определени органи или тъкани от хората около тях. Той не оцветява органите и или се разтваря, или напуска тялото чрез уриниране. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако сте имали алергична реакция към барий или контрастно багрило.

Металът може да попречи на рентгеновия апарат. Преди процедурата ще бъдете помолени да премахнете всички метали по тялото си, като бижута. Ще има място за съхранение на вещите ви, но може да пожелаете да оставите бижутата си у дома.

Какво се случва по време на теста?

Този тест изисква да облечете болнична рокля и да легнете по гръб със свити колене и разперени крака, както бихте направили по време на преглед на таза. След това рентгенологът ще постави спекулум във вагината ви. Това се прави, за да може да се види шийката на матката, която се намира в задната част на влагалището. Може да почувствате известен дискомфорт.

След това рентгенологът ще почисти шийката на матката и може да инжектира локална анестезия в шийката на матката, за да намали дискомфорта. Инжекцията може да се усеща като щипка. След това инструмент, наречен канюла, ще бъде поставен в шийката на матката и спекулумът ще бъде отстранен. Рентгенологът ще вкара боя през канюлата, която ще се влее в матката и фалопиевите тръби.

След това ще бъдете поставени под рентгеновата машина и рентгенологът ще започне да прави рентгенови лъчи. Може да бъдете помолени да смените позициите няколко пъти, за да може рентгенологът да заснеме различни ъгли. Може да почувствате болка и спазми, докато боята се движи през фалопиевите ви тръби. Когато рентгеновите лъчи бъдат направени, рентгенологът ще премахне канюлата. След това ще ви бъдат предписани всички подходящи лекарства за предотвратяване на болка или инфекция и ще бъдете изписани.

Рискове за тестване

Усложненията от хистеросалпингография са редки. Възможните рискове включват:

 • алергична реакция към контрастна боя
 • инфекция на ендометриума (маточната лигавица) или фалопиевата тръба
 • нараняване на матката, като перфорация

Какво се случва след теста?

След теста може да продължите да имате спазми, подобни на тези по време на менструалния цикъл. Може също да получите вагинално течение или леко вагинално кървене. Трябва да използвате подложка вместо тампон, за да избегнете инфекция през това време.

Някои жени също изпитват световъртеж и гадене след теста. Тези странични ефекти са нормални и в крайна сметка ще изчезнат. Въпреки това, уведомете Вашия лекар, ако имате симптоми на инфекция, включително:

 • треска
 • силна болка и спазми
 • вагинално течение с неприятна миризма
 • припадък
 • тежко вагинално кървене
 • повръщане

След изследването рентгенологът ще изпрати на Вашия лекар резултатите. Вашият лекар ще прегледа резултатите с вас. В зависимост от резултатите, Вашият лекар може да поиска да направи последващи прегледи или да назначи допълнителни изследвания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss