Хирургично лечение на сколиоза: Какво трябва да знаете

Ohlamour Studio/Stocksy United

Сколиозата е състояние, което причинява нетипично изкривяване на гръбначния стълб. Обикновено се диагностицира в детството или тийнейджърските години и може да причини болки в гърба, проблеми с равновесието или позата и затруднено дишане.

Хирургията за сколиоза не винаги е необходима веднага, защото съществуват различни нива на заболяването.

Тази статия ще ви даде повече информация за това кога сколиозата се счита за достатъчно тежка, за да изисква операция, как се извършва тази хирургична процедура и какво можете да очаквате по време на възстановяване.

Кога се налага операция за сколиоза?

Дали сколиозата да се лекува с операция или не е най-доброто решение, взето от вас и вашия лекар.

Обикновено здравните специалисти не обмислят операция за сколиоза, докато болката или увреждането на дадено лице не станат тежки. Това често се определя от изкривяване на гръбначния стълб от 40 градуса или повече.

Дори ако извивката на гръбнака ви не е достигнала това ниво, вашият лекар може да реши, че се нуждаете от операция, ако имате други свързани с това проблеми. Тези опасения могат да включват затруднено дишане или ако изглежда, че сколиозата ви прогресира бързо.

Сколиоза 101

Сколиозата се определя като нетипично изкривяване на гръбначния стълб. Състоянието е разделено на 3 категории въз основа на основната причина.

 • Вродена сколиоза: Този тип се развива при бебе по време на бременност и може да се забележи в по-ранна възраст от другите форми на сколиоза.
 • Невромускулна сколиоза: Това често е резултат от друго неврологично или мускулно заболяване като церебрална парализа или мускулна дистрофия. Тази форма на сколиоза обикновено прогресира по-бързо от другите видове.
 • Идиопатична сколиоза: Този тип се развива от неизвестна причина и е най-честата форма на заболяването, диагностицирано в тийнейджърските години. Този тип сколиоза представлява около 80% от всички случаи.

Болката в гърба е най-честият симптом, който сигнализира за сколиоза, но може да забележите и неща като неравномерно подравняване на раменете или бедрата. Използването на скоба за гръб за подобряване на подравняването е една от възможностите за лечение, но хирургията на гръбначния синтез се разглежда като златен стандарт за лечение.

Какви видове операции получавате за сколиоза?

Спиналната фузия е най-разпространеният метод за хирургична корекция на сколиоза. Целта на тази операция е да подреди отново извитите области на гръбначния стълб, сливайки метални пръти или парчета кост заедно, за да образуват нова, по-права, солидна част от гръбначния стълб.

Хирургът ще извърши операцията, докато сте под обща анестезия. Това включва разрези, които разкриват гръбначния стълб, което позволява на хирурга да вмъкне различни импланти в тялото.

Въздействията могат да включват:

 • стоманени пръти
 • кукички
 • винтове
 • други метални устройства
 • костни присадки

По-нови форми на хирургия на сколиоза

Някои по-нови хирургични опции не изискват сливане. Вместо това те използват други техники за изправяне на гръбнака и предотвратяване на ново изкривяване.

Тези опции включват:

 • Хирургия за свързване на гръбначния стълб (VBT): При тази процедура хирург прикрепя метални котви към прешлените от страната на гръбначния стълб, която се извива навън. Тези котви се прикрепят към гъвкава лента, за да изправят постепенно гърба. С течение на времето целта е връзката да изтегли гръбнака обратно в правилната позиция. Тази техника често е по-малко инвазивна и позволява по-бързо възстановяване от гръбначния синтез. Тази опция понякога се предпочита и за по-млади хора, които все още не са достигнали пълния си ръст, тъй като дава възможност за бъдещ растеж.
 • ApiFix и вътрешна скоба техника: Това лечение използва вътрешна скоба, закрепена към гръбнака с два винта в горната част на устройството и един винт в долната част. ApiFix има по-бързо време за възстановяване от другите два метода и вашият медицински специалист може да коригира системата за скоби за по-нататъшна корекция с течение на времето.

Въпреки че алтернативните операции могат да предложат повече възможности за избор, когато става въпрос за адаптиране на растежа на деца или тийнейджъри, които имат операция за сколиоза, повече усложнения могат да възникнат при тези процедури, отколкото при едно спинално сливане.

Опасна ли е операцията за сколиоза на гръбначния стълб?

Всеки вид операция носи известен риск, особено когато по време на процедурата се използва обща анестезия. Инвазивните операции като спинална фузия също могат да носят риск от инфекция или кървене.

Някои усложнения и рискове, специфични за операцията на сколиоза, могат да включват неща като:

 • неврологично или нервно увреждане
 • мускулни или дурални разкъсвания
 • загуба на зрение
 • проблеми с позиционирането
 • кръвни съсиреци
 • неизправности или проблеми с импланта
 • проблеми с дишането или дишането
 • храносмилателни или стомашно-чревни симптоми

Като цяло, много експерти в областта отбелязват, че хирургията на сколиоза – и по-специално спиналната фузия – се е оказала много ефективна и безопасна.

Още през 2009 г. този доклад на Департамента по ортопедия и спортна медицина на Университета на Вашингтон посочва, че „процентът на успеваемост на стабилно сливане и коригиране на гръбначната деформация е много висок в опитни ръце. Средната корекция на кривата е приблизително 70%, а вероятността от усложнения е около 2% до 3% като цяло.

Този процент на успех се е подобрил с напредъка в техниките и медицинските грижи, според изследване от 2012г.

Могат ли децата да се оперират за сколиоза?

За деца, родени с вродени различия в гръбначния стълб като сколиоза, операцията може да се извърши най-рано на 18 месеца. Решението кога да се направи операция ще зависи от неща като:

 • степента на сколиоза
 • какви други усложнения се развиват
 • колко бързо се увеличава кривината

Може да се използва различен хардуер в зависимост от това къде попада детето по отношение на растежа и развитието.

Колко струва операцията на гръбначния стълб за сколиоза?

Цената на операцията на гръбначния стълб ще зависи от това къде живеете, какъв вид здравноосигурително покритие имате и какви други състояния или усложнения могат да бъдат включени във вашето възстановяване.

Както при много други разходи за здравеопазване, през последните 25 години цената скочи рязко за гръбначна хирургия за коригиране на юношеска идиопатична сколиоза. През 2012 г. тази цена е била приблизително 177 000 долара спрямо около 55 000 долара през 1997 г., според изследване, публикувано през 2017 г.

Мерките, взети за предотвратяване на усложнения и ускоряване на изписването ви от болницата, биха могли да доведат до спестяване на разходи до 21%, предполагат същите изследователи.

Разходи и покритие за операция на сколиоза

Вашите индивидуални разходи и покритие за операция за коригиране на сколиоза ще зависят от плана ви за здравно осигуряване и от причината, поради която се подлагате на операцията. Застрахователните компании може да не покриват операция за коригиране на незначителна сколиоза в същата степен, в която биха покрили операция за по-сериозна кривина.

Покритието може също да зависи от това защо вашият медицински специалист казва, че се нуждаете от операцията. Тази причина е обозначена с кодове за медицинска класификация, наречени кодове по ICD-10.

Някои примери за кодове, които могат да се използват за спинална фузия и други операции за лечение на сколиоза, включват:

 • M43.26: сливане на спина, лумбална област
 • Q76.3: вродена сколиоза поради вродена костна малформация
 • L1085: допълнение към цервикално-гръдно-лумбално-сакрална ортеза (CTLSO) или ортеза за сколиоза, аутригер, двустранно с вертикални разширения

Други нехирургични лечения за сколиоза

Фиксирането е обичайното нехирургично лечение на сколиоза. Брекетите обикновено работят няколко месеца или повече и могат да бъдат направени от твърди или меки материали.

Обикновено хората, които са кандидати за терапия с скоби, са тези, които имат:

 • кривина между 20 градуса и 40 градуса
 • малка, но прогресивна крива
 • по-голяма извивка, но остава много растеж на гръбначния стълб

Какви са перспективите за някой със сколиоза след операция?

В повечето случаи можете да видите ефектите от операцията за спинална фузия веднага след операцията. Същото важи и за други хирургични методи, въпреки че свързващите устройства могат да отнемат допълнително време, за да постигнат пълния ефект.

Въпреки външния вид, че изкривяването е „фиксирано“ след операция за сливане на гръбначния стълб, всъщност може да отнеме 1 до 2 години след операцията, преди имплантите и костите на шиповете да се слеят напълно.

Самата операция по спинална фузия може да отнеме около 4 до 6 часа и изисква болничен престой от 3 до 4 дни. Въпреки че са възможни усложнения и лечението отнема време, хората, които имат операция за спинална фузия, обикновено имат подобрено качество на живот след процедурата.

Спиналната фузионна хирургия е основното хирургично лечение за повечето хора с тежка сколиоза. Някои други методи могат да приспособят бъдещия растеж по-лесно, но тези опции могат да носят риск от допълнителни усложнения.

Предлагат се нехирургични опции, но обикновено за по-леки случаи на сколиоза.

Ако вие или вашето дете сте били диагностицирани със сколиоза, говорете с вашия медицински специалист за най-добрия начин за проследяване на степента на изкривяване на гръбначния стълб и прогресията на състоянието. Хирургията обикновено се препоръчва само при по-сериозна кривина, като извивки с размери 40 градуса или повече.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss