Хиатална херния и киселинен рефлукс

ОТТЕГЛЯНЕ НА РАНИТИН

През април 2020 г. Администрация по храните и лекарствата (FDA) поиска всички форми на отпускани с рецепта и без рецепта (OTC) ранитидин (Zantac) да бъдат премахнати от пазара в САЩ. Тази препоръка е направена, тъй като в някои продукти на ранитидин са открити неприемливи нива на NDMA, вероятен канцероген (химикал, причиняващ рак). Ако ви е предписан ранитидин, говорете с Вашия лекар за безопасни алтернативни възможности, преди да спрете лекарството. Ако приемате OTC ранитидин, спрете приема на лекарството и говорете с вашия доставчик на здравни услуги за алтернативни възможности. Вместо да вземате неизползвани продукти от ранитидин на място за връщане на наркотици, изхвърлете ги в съответствие с инструкциите на продукта или като следвате инструкциите на FDA напътствие.

Преглед

Хиаталната херния е състояние, при което малка част от стомаха ви изпъква през дупка в диафрагмата. Тази дупка се нарича хиатус. Това е нормален, анатомично правилен отвор, който позволява на хранопровода ви да се свърже със стомаха ви.

Причината за хиаталната херния обикновено е неизвестна. Слабите поддържащи тъкани и повишеното коремно налягане могат да допринесат за състоянието. Самата херния може да играе роля в развитието както на киселинен рефлукс, така и на хронична форма на киселинен рефлукс, наречена гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Хиаталната херния може да изисква различни лечения, вариращи от внимателно изчакване в леки случаи до операция в тежки случаи.

Симптоми

Хиаталната херния обикновено не причинява симптоми, които бихте забелязали, докато изпъкналостта на стомаха през хиатуса не стане доста голяма. Малките хернии от този вид най -често протичат безсимптомно. Може да не знаете за такъв, освен ако не се подложите на медицински тестове за несвързано състояние.

По-големите хиатални хернии са достатъчно големи, за да позволят на несмляната храна и стомашните киселини да се рефлуксират в хранопровода. Това означава, че е вероятно да покажете стандартните симптоми на ГЕРБ. Те включват:

 • киселини в стомаха
 • болка в гърдите, която се засилва, когато се наведете или легнете
 • умора
 • болка в корема
 • дисфагия (затруднено преглъщане)

 • често оригване
 • възпалено гърло

Киселинният рефлукс може да бъде причинен от голямо разнообразие от основни фактори. Може да се наложи тестване, за да се определи дали имате хиатална херния или друга структурна аномалия, която може да стои зад симптомите на ГЕРБ.

Говорете с Вашия лекар за симптомите на рефлукс, които не се подобряват с промени в начина на живот и диетата или антиацидите без рецепта.

Диагноза

Тестовете за изображения се използват за откриване на хиатална херния и всякакви увреждания, които биха могли да бъдат причинени от киселинен рефлукс. Един от най-често срещаните образни тестове е рентгеновата снимка на бариевата лястовица, понякога наричана горна GI или езофаграма.

Ще трябва да гладувате осем часа преди теста, за да сте сигурни, че горната част на стомашно-чревния тракт (хранопровода, стомаха и част от тънките черва) се вижда ясно на рентгеновата снимка.

Ще изпиете бариев шейк преди теста. Шейкът е бяло, кредаво вещество. Барият прави органите ви по-лесни за виждане на рентгеновата снимка, докато се движи през чревния ви тракт.

Ендоскопските диагностични инструменти се използват и за диагностициране на хиатални хернии. Ендоскоп (тънка, гъвкава тръба, оборудвана с малка светлина) се вкарва в гърлото ви, когато сте под седация. Това позволява на Вашия лекар да търси възпаление или други фактори, които могат да причинят киселинен рефлукс. Тези фактори могат да включват херния или язви.

Лечение

Лечението на хиатална херния варира в широки граници и трябва да бъде съобразено с вашите индивидуални здравословни проблеми. Малките хернии, които се показват при диагностични тестове, но остават асимптоматични, може просто да трябва да бъдат наблюдавани, за да се уверите, че не стават достатъчно големи, за да причинят дискомфорт.

Лекарствата за киселини без рецепта могат да осигурят облекчение от случайното усещане за парене, което може да произтича от умерено голяма хиатална херния. В повечето случаи те могат да се приемат при необходимост през целия ден. Антиацидите на базата на калций и магнезий най-често се съхраняват в пътеката за храносмилателни средства на вашата местна аптека.

Лекарствата с рецепта за ГЕРБ не само ви облекчават, някои също могат да помогнат за излекуване на лигавицата на хранопровода от киселинен рефлукс, свързан с херния. Тези лекарства са разделени на две групи: H2 блокери и инхибитори на протонната помпа (PPI). Те включват:

 • циметидин (Tagamet)
 • езомепразол (Нексиум)
 • фамотидин (Pepcid)
 • лансопразол (Prevacid)
 • омепразол (Prilosec)

Коригирането на вашия график за хранене и сън може също да помогне за управление на симптомите на ГЕРБ, когато имате хиатална херния. Яжте малки хранения през целия ден и избягвайте храни, които предизвикват киселини. Храните, които могат да предизвикат киселини, включват:

 • доматени продукти
 • цитрусови продукти
 • мазна храна
 • шоколад
 • мента
 • кофеин
 • алкохол

Опитайте се да не лягате поне три часа след хранене, за да предотвратите връщането на киселините в храносмилателния тракт. Вие също трябва да се откажете от пушенето. Пушенето може да увеличи риска от киселинен рефлукс. Освен това наднорменото тегло (особено ако сте жена) може да увеличи риска от развитие както на ГЕРБ, така и на хиатална херния, така че загубата на тегло може да помогне за облекчаване на симптомите на рефлукс.

Хирургия

Може да се наложи операция за възстановяване на хиатална херния, когато лекарствената терапия, модификациите на диетата и корекцията на начина на живот не управляват симптомите достатъчно добре. Идеалните кандидати за възстановяване на хиатална херния могат да бъдат тези, които:

 • изпитват тежки киселини
 • имате стриктура на хранопровода (стесняване на хранопровода поради хроничен рефлукс)
 • имат тежко възпаление на хранопровода
 • имате пневмония, причинена от аспирация на стомашни киселини

Операцията за възстановяване на херния се извършва под обща анестезия. Лапароскопските разрези се правят в корема ви, което позволява на хирурга да изтласка внимателно стомаха от хиатуса и обратно в нормалното му положение. Шевовете стягат паузата и не позволяват на стомаха да се изплъзне отново през отвора.

Времето за възстановяване след операцията може да варира от 3 до 10 дни в болницата. Ще получавате хранене през назогастрална сонда за няколко дни след операцията. След като отново ви е позволено да ядете твърди храни, уверете се, че ядете малки количества през целия ден. Това може да помогне за насърчаване на изцелението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss