Финансово здраве в центъра на вниманието: Покриване на разходите за астма

В допълнение към разходите за лекарства и посещения при лекар, астмата може да дойде с неочаквани финансови тежести, като загуба на работно време.

Астмата е хронично белодробно заболяване, което засяга 1 от 12 американци (около 25 милиона души), според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Въпреки че в момента няма лек за астма, лечението може да помогне за справяне със симптоми като задух, хрипове и кашлица – но тези терапии имат цена.

Животът с астма може да включва преки разходи като заплащане на посещения в офиса, извънболнична помощ и спешна помощ, както и непреки разходи, свързани с пропусната работа. Ето преглед на някои от разходите, свързани с лечението на астма, и начините, по които можете да управлявате тези разходи.

Разходи, свързани с управлението и лечението на астма

Цената на астмата варира от човек на човек и може да зависи от фактори като тежестта на симптомите, лекарствата, които приемате и дали имате застраховка.

Изчислено е, че около 15,4 милиона души в Съединените щати получават лечение за астма всяка година, според American Journal of Managed Care (AJMC). Индивидуално хората, живеещи с астма, харчат средно около 3266 долара годишно. Това включва средно:

 • $1830 за рецепти
 • $640 за посещения в офиса
 • $529 за хоспитализации
 • $176 за амбулаторни посещения
 • $105 за спешна помощ

Някои рецепти, като тези за инхалатори, пулверизатори и орални хапчета, са скъпи и застраховката не винаги покрива целия разход. Освен това спешната помощ и хоспитализациите, свързани с астматични пристъпи, могат допълнително да увеличат разходите от джоба ви.

Как астмата може да повлияе на доходите от работа

Разходите за управление на астма не се ограничават до посещения в офиса, амбулаторни грижи и рецепти. Астмата може да засегне и други области на живота, така че може да имате непреки разходи за здравеопазване.

Ежедневните симптоми на астма или астматичен пристъп могат да доведат до пропусната работа, което може да намали заплатите и да доведе до пропуснати възможности. Дори когато човек е в състояние да работи, симптоми като умора, кашлица и задух могат да намалят производителността.

Според AJMC хората с астма пропускат 1,8 дни работа годишно. Това може да доведе до загуба на заплати от $214 всяка година.

В тежки случаи астмата може да затрудни работата като цяло или да направи невъзможно извършването на определени видове работа.

Някои работни места също могат да предизвикат симптоми. Това може да се случи при излагане на досадни аромати или химикали по време на работа или когато професията включва усилие.

Някои работодатели може да предприемат стъпки за настаняване на служители с астма. Например, те могат да подобрят вентилацията и филтрирането на въздуха в своите сгради или да намалят употребата на ароматни материали и ароматизирани почистващи продукти.

Ако не можете да се справите с професионалната астма, смяната на работодател или работа може да подобри симптомите в дългосрочен план.

Начини за покриване на разходите за астма

Има няколко начина, по които можете да намерите помощ, за да покриете разходите си за лечение на астма.

Сравнете здравноосигурителните планове

Здравното осигуряване е често срещан начин за покриване на разходи, свързани с управлението на астма. Застраховката обикновено покрива разходи като

 • посещения в офиса
 • предписания
 • извънболнична помощ
 • спешна помощ

Но докато повечето здравни планове осигуряват покритие за астма, това покритие може да варира според доставчика. Някои застрахователи плащат само за определени лечения или лекарства или ще покрият тези терапии само до определена сума в долари.

Затова пазарувайте и сравнете предимствата на плана, преди да изберете полица. Ако ви е предписан определен инхалатор или друга рецепта, уверете се, че доставчикът на здравно осигуряване покрива това конкретно лечение.

Също така е важно да разберете разходите си от джоба си, преди да изберете план. Заедно с месечната ви премия, вероятно ще имате доплащания, годишни приспадания и съзастраховане.

Попитайте за генеричните лекарства

Ако имате проблеми с получаването на лекарства за астма, можете да обмислите да говорите с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да препоръчат по-евтин вариант за вас.

Можете също така да попитате дали има генерична версия на настоящото ви лекарство. Генеричното лекарство съдържа същата активна съставка като неговата версия на марката. Той е също толкова ефективен, но може да ви струва по-малко от джоба ви.

Разгледайте програми за финансова помощ

Можете също така да се възползвате от програми, предназначени да намалят вашите медицински разходи от джоба ви. Опциите включват:

 • Програми за подпомагане на наркотиците: Някои производители на лекарства предлагат помощни програми за рецепта, за да помогнат на лица, които не могат да си позволят лекарствата. Ако отговаряте на условията, можете да получите безплатни или намалени лекарства с рецепта. Попитайте Вашия лекар за програмите, за които може да отговаряте на изискванията.
 • Програми за отстъпки с рецепта: Можете също така да се възползвате от програми за отстъпки, които ви позволяват да сравнявате и спестявате от избрани лекарства с рецепта. Те включват GoodRX, Walgreens RX, Kroger RX Savings Club и Walmart’s $4 Prescriptions.
 • Благотворителни програми за подпомагане на пациентите: Може да имате възможност да кандидатствате за финансова помощ от благотворителни или нестопански фондации. Ако отговаряте на изискванията, може да сте в състояние да използвате средства за различни разходи от собствения си джоб, включително лекарства, посещения при лекар, премии за здравно осигуряване и пътни разходи. Можете да се регистрирате във FundFinder на фондацията Patient Access Network, за да получавате известия, когато благотворителни програми за подпомагане на пациенти предлагат финансова помощ за астма.

Други ресурси за намиране на финансова помощ включват:

 • NeedyMeds
 • Singlecare
 • Инструмент за медицинска помощ
 • RX Outreach

Какво да правите, ако не сте здравно осигурени

Навигирането в грижите за астма без здравно осигуряване може да бъде предизвикателство и някои хора може да не потърсят лечение поради цената.

В допълнение към програмите за подпомагане на лекарствата, програмите за отстъпки и други ресурси, някои безплатни обществени здравни клиники могат да предоставят грижи за астма на хора без здравно осигуряване. Това може да бъде опция за последващи грижи или за получаване на рецепта на ниска цена.

Друга възможност е да насрочите срещи за телездраве с лекар, за да обсъдите опасенията си и да получите рецепта за попълване. Това може да бъде по-рентабилно от личните посещения в офиса.

Също така, ако не можете да си позволите сметка, говорете с отдела за фактуриране на вашия доставчик и попитайте за финансова помощ. Някои съоръжения може да препоръчат програми или да предоставят друга помощ, като например намаление на сметката ви или предлагане на достъпен план за плащане.

Ако детето ви няма застраховка, то може да има право да получи помощ чрез Програмата за здравно осигуряване на децата (CHIP). Тази спонсорирана от правителството програма предоставя на семейства с по-ниски доходи евтина здравна застраховка за деца и тийнейджъри.

Ако астмата засяга способността ви да работите, може да отговаряте на условията за обезщетения за социално осигуряване за инвалидност.

Животът с астма може да окаже огромно влияние върху личните ви финанси. Има финансова тежест за плащане на посещения в офиса, лекарства, хоспитализации и спешна помощ. Астмата може също да повлияе на работоспособността ви.

Ако имате нужда от помощ за плащане на грижи за астма, имате редица възможности, включително кандидатстване за програми за финансова помощ. За да научите за наличните програми, говорете с вашия лекар или доставчик на здравно осигуряване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss