Ужилвания от оса: Симптоми на реакция и лечение

Преглед

Ужилванията от оси са често срещани, особено през топлите месеци, когато хората са навън за по-дълги периоди от време. Те могат да бъдат неудобни, но повечето хора се възстановяват бързо и без усложнения.

Осите, подобно на пчелите и стършелите, са снабдени с жило за самозащита. Жилото на оса съдържа отрова (отровно вещество), която се предава на хората по време на ужилване.

Въпреки това, дори и без залязло жило, отровата на осите може да причини значителна болка и дразнене. Възможно е също да имате сериозна реакция, ако сте алергични към отровата. И в двата случая своевременното лечение е важно за облекчаване на симптомите и усложненията.

Симптоми на ужилване от оса

Повечето хора без алергии от ужилване ще покажат само незначителни симптоми по време и след ужилване от оса. Първоначалните усещания могат да включват остра болка или парене на мястото на ужилване. Може да се появят и зачервяване, подуване и сърбеж.

Нормални локални реакции

Вероятно ще развиете повдигнато ръбче около мястото на ужилване. В средата на ръба, където жилото е пробило кожата ви, може да се види малка бяла петна. Обикновено болката и подуването отшумяват в рамките на няколко часа след ужилването.

Големи локални реакции

„Големи локални реакции“ е термин, използван за описване на по-изразени симптоми, свързани с ужилване от оса или пчела. Хората, които имат големи локални реакции, може да са алергични към ужилвания от оса, но не изпитват животозастрашаващи симптоми, като анафилактичен шок.

Големите локални реакции при ужилване от оса включват силно зачервяване и подуване, което се увеличава за два или три дни след ужилването. Може да се появи и гадене и повръщане. Разберете какво се случва в тялото ви по време на алергична реакция.

През повечето време големи локални реакции отшумяват от само себе си в продължение на около седмица.

Уведомете Вашия лекар, ако имате силна локална реакция след ужилване от оса. Те може да ви насочат да вземете антихистаминови лекарства без рецепта (като Benadryl), за да намалите дискомфорта си.

Да имате голяма локална реакция след еднократно ужилване от оса, не означава непременно, че ще реагирате на бъдещи ужилвания по същия начин.

Може да имате една силна реакция и никога повече да не покажете същите симптоми. Въпреки това, голяма локална реакция може да бъде начинът, по който тялото ви рутинно реагира на ужилвания от оса.

Опитайте се да избегнете ужилване, за да предотвратите тези неприятни симптоми.

Анафилаксия след ужилване от оса

Най-тежките алергични реакции към ужилвания от оса се наричат ​​анафилаксия.

Анафилаксията се появява, когато тялото ви изпадне в шок в отговор на отровата на оси. Повечето хора, които изпадат в шок след ужилване от оса, го правят много бързо. Важно е да потърсите незабавна спешна помощ за лечение на анафилаксия.

Симптомите на тежка алергична реакция към ужилвания от оса включват:

 • силно подуване на лицето, устните или гърлото
 • копривна треска или сърбеж в области на тялото, които не са засегнати от ужилването

 • затруднено дишане, като хрипове или задъхване
 • световъртеж
 • внезапно спадане на кръвното налягане
 • замаяност
 • загуба на съзнание
 • гадене или повръщане
 • диария
 • стомашни болки
 • слаб или бърз пулс

Може да не изпитате всички тези симптоми след ужилване от оса, но е вероятно да изпитате поне някои от тях след следващо ужилване.

Ако имате анафилаксия, носете комплект в случай на ужилване от оса.

„Комплектите за ужилване от пчели“ съдържат инжекции с епинефрин (EpiPen), които можете да си направите след ужилване от оса. Епинефринът има няколко ефекта, които спомагат за стабилизиране на кръвното налягане, увеличаване на сърдечната честота и сила и помагат на дишането да се върне към нормалното.

Анафилактичният шок е спешна медицинска помощ, която изисква незабавно лечение. Научете повече за това опасно състояние, включително какво да правите, ако някой, когото познавате, го изпитва.

Лечение на ужилвания от оса

Леки до умерени реакции

Можете да лекувате леки и умерени реакции при ужилване от оса у дома. Докато лекувате ужилването си у дома, трябва:

 • Измийте мястото на ужилване със сапун и вода, за да премахнете възможно най-много отровата.
 • Нанесете студен компрес върху мястото на раната, за да намалите отока и болката.
 • Дръжте раната чиста и суха, за да предотвратите инфекция.
 • Покрийте с превръзка по желание.

Използвайте хидрокортизон крем или каламинов лосион, ако сърбежът или кожното дразнене стане досадно. Содата за хляб и колоидна овесена каша са успокояващи за кожата и могат да се използват по време на баня или чрез лечебни кремове за кожа.

Безрезервните болкоуспокояващи, като ибупрофен, могат да управляват болката, свързана с ужилвания от оси.

Антихистаминовите лекарства, включително дифенхидрамин и хлорфенирамин, също могат да намалят сърбежа. Приемайте всички лекарства според указанията, за да избегнете потенциални странични ефекти, като стомашно дразнене или сънливост.

Трябва също да помислите за ваксинация срещу тетанус в рамките на няколко дни след ужилването, ако не сте имали подсилваща ваксина през последните 10 години.

оцет

Оцетът е друг възможен домашен лек, който може да се използва при ужилвания от оси. Теорията е, че киселинността на оцета може да помогне за неутрализиране на алкалността на ужилвания от оси. Обратното е при пчелните ужилвания, които са по-кисели.

За да използвате оцет при ужилвания от оса, накиснете памучен тампон с ябълков сайдер или бял оцет и го поставете върху засегнатата област на кожата. Използвайте лек натиск, за да облекчите болката и възпалението. Можете да оставите памучния тампон върху кожата си за няколко минути.

Тежки реакции

Тежките алергични реакции към ужилвания от оса изискват незабавна медицинска помощ. Като цяло до 0,8% от децата и 3% от възрастните имат алергии от ужилване от насекоми.

Ако имате EpiPen, приложете го веднага щом започнат симптомите. Ако имате анамнеза за алергии към оси, приложете EpiPen веднага щом бъдете ужилени и след това се обадете на 911.

Лечението на тежки алергични реакции към ужилвания от оси може да включва:

 • допълнителен епинефрин за успокояване на имунната ви система
 • кардиопулмонална реанимация (CPR), ако дишането е временно спряно

 • кислород, стероиди или други лекарства за подобряване на дишането

Ужилване от оса срещу ужилване от пчела

Ужилванията от оси и пчели могат да причинят подобни симптоми, но мерките за лечение са малко по-различни. Докато пчелата може да ужили само веднъж, защото жилото й се забива в кожата на жертвата си, оса може да ужили повече от веднъж по време на атака. Ужилата от оси остават непокътнати.

Освен ако не сте алергични, повечето ужилвания от пчели могат да се лекуват у дома.

Можете да премахнете ужилването от пчела, като плъзнете с нокътя си в засегнатата област на кожата в рамките на 30 секунди след ужилването. Можете да намалите болката и подуването със студени компреси и лекарства без рецепта, като ибупрофен.

Ако имате известна алергия към пчелите, незабавно приложете EpiPen и се обадете на 911. Вие също трябва да посетите Вашия лекар, ако възникне инфекция. Симптомите включват зачервяване, повишено подуване и гной.

Ужилване от оса по време на бременност

Ужилвания от оса могат да се появят на всеки етап от живота, включително бременност. Освен ако нямате известна алергия към отрова или сте имали локални големи реакции в миналото, ужилването от оса не е проблем.

Можете да следвате същите мерки за лечение като някой, който не е бременна, но избягвайте антихистамини, съдържащи деконгестантни съставки.

Докато ужилването от оса само по себе си няма да навреди на нероденото бебе, тежката алергична реакция може. Важно е да използвате EpiPen, ако е необходимо, и да се обадите на 911, ако изпитвате анафилаксия.

Ужилване от оса при малки деца

Докато ухапванията и ужилванията от буболечки често се разглеждат като ритуал на преминаване през детството, това не ги прави по-малко опасни и неудобни. Малките деца са особено уязвими, защото може да не са в състояние да изразят напълно, че са били ужилени от оса.

Когато вашето малко дете играе навън, внимавайте за признаци на ужилване от оса и незабавно проучете източника на всякакви сълзи и оплаквания.

В ранна възраст можете да научите децата си за начините, по които могат да предотвратят ужилването от оси.

Например, можете да покажете на детето си как изглеждат осите и техните гнезда и как да ги избягвате. Други предпазни мерки за безопасност включват да не ходите боси навън и да избягвате да пиете сладки напитки, които могат да бъдат оставени на открито, тъй като те могат да привлекат насекоми.

Усложнения от ужилвания от оса

В редки случаи ужилването от оса може да допринесе за усложнения, засягащи нервната система.

Доклад, публикуван в Annals of Tropical Medicine and Public Health, разглежда необичайни случаи, при които педиатричен пациент изпитва мускулна слабост, разширяване на зениците и двигателна афазия след ужилване от оса.

Моторната афазия е нарушение на способността за говор и писане.

Реакциите на пациента са предизвикани от кръвен съсирек, причинен от тежка реакция при ужилване от оса.

Тези специфични усложнения са екстремни и е малко вероятно да възникнат.

Избягването е ключово за предотвратяване на ужилвания от оса. Можете също да говорите с Вашия лекар за имунотерапия с отрова, която се прилага като инжекции за алергия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss