Трябва ли да си направите ЯМР за тинитус?

Шум в ушите е звънене в ушите ви. ЯМР може да предложи на Вашия лекар по-подробна картина на това, което се случва в ухото Ви. Това може да им помогне да определят точната причина.

Приблизително 10% до 25% от възрастните имат тинитус. Шум в ушите е състояние, при което усещате звънене в ушите си, което другите не могат да чуят. Има много причини, поради които може да почувствате шум в ушите. Може да е свързано със загуба на слуха, високо кръвно налягане, алергии или тумор.

За да лекуват шум в ушите, лекарите обикновено търсят основната причина. Това обикновено изисква диагностично изследване, което може да включва ЯМР.

Какви изследвания се правят за тинитус?

Ако смятате, че имате шум в ушите, Вашият лекар ще иска да прегледа здравната Ви история, преди да Ви постави диагноза и план за лечение. Обикновено те ще извършат проверка на ухото с отоскоп и може да ви насочат към отоларинголог (УНГ лекар) за допълнителна оценка.

В много случаи Вашият лекар ще поиска пълен тест за слуха. Това им позволява да оценят всяка загуба на слуха и да проверят функцията на определени части на ухото.

Аудиолозите, лекари, които са специално обучени и лицензирани да диагностицират слухови състояния, също могат да използват специален тест, за да определят височината и интензитета на вашия шум в ушите. Това може да помогне на Вашия лекар да разбере как Ви засяга шумът в ушите.

В допълнение към това изследване, Вашият лекар може да поиска невроизобразяване, за да получи информация за всяко неврални промени свързани с тинитус.

Те могат също да поискат изображения, които могат да им дадат по-добра представа за включените структури, особено в случай на пулсиращ шум в ушите. MRI, CT сканиране или ултразвук могат да бъдат полезни за посочване на структурни проблеми или медицински състояния, които могат да допринесат за шум в ушите.

Освен това Вашият лекар може да поиска кръвен тест.

ЯМР или компютърна томография по-добре ли е за шум в ушите?

И MRI, и CT сканиране може да бъде полезно за диагностициране на основната причина за тинитус.

След първоначалната им оценка Вашият лекар може да препоръча едно сканиране пред друго въз основа на вероятността от определени основни състояния или за да изключи специфични състояния.

В някои случаи Вашият лекар може да поиска и MRI, и CT сканиране, тъй като двете сканирания могат да предложат допълнителна информация за изображения.

Как работи ЯМР на ухото?

MRI използва радиовълни и силно магнитно поле, за да създаде изображения на вътрешното ухо. Процедурата е неинвазивна и безболезнена. Но ако имате клаустрофобия, може да искате да обсъдите приемането на успокоително или лекарство против тревожност предварително с Вашия лекар.

Преди да получите ЯМР, уведомете Вашия лекар за всякакви медицински или метални импланти, които може да имате. Също така ще искате да ги уведомите, ако сте бременна.

За да се подложите на ЯМР, ще бъдете поставени на подвижна маса за сканиране. Може да се използват презрамки или подложки, за да ви попречат да се движите. Техник ще постави устройство с бобини, които изпращат и получават радиовълни около главата и областта на ушите ви.

Ще бъдете инструктирани да останете неподвижни, докато се правят изображения вътре в MRI. Техникът може да ви направи инжекция или IV с контрастен материал преди или по време на процедурата. Микрофон вътре в машината ще ви позволи да комуникирате с техника.

Изображенията ще бъдат интерпретирани по-късно от рентгенолог и те ще изпратят доклад до Вашия лекар.

Може ли MRI да открие увреждане на нервите в ухото ви?

ЯМР може да се използва за откриване на структурни аномалии в ухото, които засягат нервите.

Например, MRI може да открие растеж или тумор близо до осмия черепномозъчен нерв. Може също да покаже промени в кръвоносните съдове близо до ушите.

ЯМР ще влоши ли звъненето в ушите?

Да, възможно е силният шум от ЯМР може да се влоши звъненето в ушите ви.

Но всички отрицателни ефекти от ЯМР обикновено са временни. Може също да Ви дадат тапи за уши или слушалки с музика преди ЯМР. Така че може да нямате проблеми с шума на машината.

Ако се притеснявате за това, говорете с Вашия лекар дали е възможно да носите защита за уши.

Идентифицирането и лечението на основните състояния на тинитус може намали или напълно премахне звънещите звуци.

Ако имате шум в ушите, лекарите може да поискат ЯМР на засегнатото ухо, за да помогнат за определяне на причината. Тъй като шумът в ушите е свързан с много различни здравословни състояния, лекарите ще направят различни тестове, за да елиминират потенциалните причини и да помогнат да се определи защо изпитвате тези звуци.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss