Трябва ли вашата диета да се промени с диагноза диабет тип 2? Вашите ЧЗВ

Промените в диетата са полезни при управлението на диабет тип 2, но не е нужно да променяте всичко наведнъж.

Скорошна диагноза диабет тип 2 може да ви накара да се почувствате претоварени. Има много информация там. Освен това може да получите случаен съвет от приятели и съседи. Може да е трудно да сортирате всичко това.

Изборът на храни и моделите на хранене могат да играят голяма роля в управлението на диабет тип 2. Няма идеален начин за хранене. Има общи хранителни модели, които могат да помогнат за поддържане на кръвната захар по-стабилна.

Не забравяйте, че диетичните промени не са единственият подход за управление на диабет тип 2. Диабетът е сложно хронично състояние. Понякога промените в диетата не са достатъчни. Това не означава, че не сте се старали достатъчно.

За много хора диетичните промени са добро начало. Ето някои съвети относно диетичните промени, които могат да помогнат при диабет тип 2.

Трябва ли да промените диетата си с диабет тип 2?

Много хора откриват, че промяната в това какво и как се хранят помага да управляват нивата на кръвната си захар.

Моделите на хранене са важни. Правете всичко възможно да се храните редовно и да не пропускате храненията. Хранете се разнообразно. Храните с високо съдържание на фибри и протеини могат да помогнат за поддържане на кръвната захар по-стабилна след хранене.

Опитайте се да ограничите храни и напитки, които съдържат само захар и не много други, като сок, сода и бонбони. Те могат бързо да повишат кръвната захар.

Не става въпрос само за храна. Упражнението, управлението на стреса, сънят и лекарствата също са част от управлението на диабет тип 2. Не е нужно да променяте всичко наведнъж. Помислете за настоящите си навици и помислете върху какво бихте могли да работите.

Трябва ли да спрете да ядете определени храни, за да управлявате диабет тип 2?

Управлението на диабет тип 2 е свързано с цялостните модели на хранене, но може да помогне да се избягват или намалят определени храни, ако е възможно.

Ако някога сте спазвали диета, при която е трябвало да избягвате определени храни или дори пълни групи храни, ще знаете колко трудно е това. Когато се чувствате лишени или ограничени, това може да направи тези храни още по-привлекателни.

Също така е важно да признаем, че храната е голяма част от нашата култура и празненства. Помислете за храните, които ядете в момента и които ви носят радост. Важно е да ги запазите в диетата си.

Помислете за закупуване на глюкомер, за да проверявате кръвната си захар у дома. Опитайте да тествате точно преди хранене и един до два часа след хранене. Това може да ви помогне да проучите как различните храни и ястия влияят върху кръвната ви захар.

Можете ли да контролирате диабет тип 2 само с диета?

Понякога диабет тип 2 може да се управлява само с диетични промени. Друг път ще се нуждаете от нещо повече от диета като част от плана си за лечение.

Диабет тип 2 е комбинация от инсулинова резистентност и производство на инсулин. Понякога имате инсулин, но тялото ви не може да го използва правилно. Имате нужда от инсулин, за да регулирате количеството захар в кръвта. Когато инсулинът не се регулира правилно, нивата на кръвната захар се повишават.

Храните, които съдържат въглехидрати, се разграждат до захар, когато се усвояват. Тази захар отива в кръвта ви. Това не означава, че трябва да избягвате въглехидратите. Те осигуряват важни хранителни вещества и са най-добрият източник на гориво за вашия мозък.

Източниците на въглехидрати включват:

 • нишестени храни като хляб, ориз, тестени изделия, зърнени храни и други зърнени храни
 • плодове
 • нишестени зеленчуци като картофи, тиква, царевица и сладки картофи
 • мляко, кисело мляко и сладолед
 • храни с добавена захар, като печива, бонбони, шоколад и сода

Някои хора използват преброяването на въглехидратите, за да управляват диабета. Това е, когато изчислявате колко въглехидрати ядете и се опитвате да останете в рамките на целевото количество.

Ако сте наскоро диагностицирани, вероятно няма да имате нужда да преброявате въглехидратите. Вместо това изберете въглехидрати с по-високо съдържание на фибри. Добавете протеини и здравословни мазнини към храната си, за да забавите бързото покачване на кръвната захар след хранене.

Диабетът е хронично заболяване и начинът, по който го управлявате, ще се промени с времето. Дори ако се справяте с диета и упражнения, за да започнете, може да се нуждаете от лекарства или инсулин в даден момент. Това е нормална част от управлението на дългосрочно състояние.

Могат ли хората с диабет да ядат разнообразни храни в умерени количества?

Умереността е термин, който се използва много, но е труден за дефиниране. Няма храни, които са забранени, когато имате диабет тип 2. Има начини да включите храни, които обичате, и въпреки това да управлявате кръвната си захар.

Това каза, има доказателства че яденето на определени храни трябва да се насърчава, докато други се намаляват. Например непреработеното и преработено червено месо, подсладените със захар напитки и рафинираните зърнени храни трябва да се избягват, докато зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни трябва да се насърчават.

Моделът на хранене за управление на диабета все още трябва да осигурява достатъчно храна, разнообразие и удовлетворение. Ако се храните по начин, който контролира кръвната захар, но не получавате достатъчно храна, тогава това не е устойчиво.

Кои са най-важните промени в диетата за всеки, който е нов в диабет тип 2?

Моделът на хранене при диабет тип 2 ще помогне да се поддържа кръвната захар по-стабилна и ще насърчи здравето на сърцето.

Диета с високо съдържание на фибри може да ви помогне управляват холестерола и може да забави колко бързо се покачва кръвната Ви захар след хранене.

Източниците на фибри включват:

 • пълнозърнести храни като овес, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и ечемик
 • ядки и семена като бадеми, пекани, тиквени семки, смляно ленено семе и чиа
 • боб и леща като нахут, боб, черен боб и червена, кафява и зелена леща
 • зеленчуци, включително зелен фасул, грах, броколи, сладки картофи и цвекло
 • плодове, включително ябълки, круши, горски плодове, авокадо и киви

Когато приемате протеин с храна или лека закуска, това може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. Протеинът също забавя скоростта на покачване на кръвната захар след хранене.

Източниците на протеин включват:

 • месо, пилешко, пуешко, риба и морски дарове
 • яйца
 • млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене
 • ядки, семена и ядкови масла
 • боб и леща
 • соеви продукти като тофу, темпе и соеви напитки

Ето някои други общи съвети за управление на диабет тип 2:

 • яжте храна в редовно време
 • добавете лека закуска, ако храненията ви ще бъдат с интервал от повече от 6 часа
 • опитайте се да не пропускате хранения
 • яжте бавно и се наслаждавайте на храната си
 • включете източник на протеин с вашите ястия и закуски
 • добавете повече източници на фибри към вашата диета
 • добавете здравословни мазнини като зехтин, ядки, семена, авокадо и риба
 • обмисляте да проверите кръвната си захар у дома, за да наблюдавате нивата
 • поддържайте връзка с вашия медицински специалист

Диабет тип 2 може да изглежда сложен за управление, особено ако сте наскоро диагностициран. Има много съвети, както полезни, така и не толкова.

Не е нужно да променяте всичко наведнъж. Помислете за настоящите си навици и помислете за една или две малки промени, които бихте могли да направите, за да управлявате нивата на кръвната си захар.

Ако имате нужда от допълнителна подкрепа, помислете за работа с регистриран диетолог. Поддържайте връзка с вашия медицински специалист. С течение на времето начинът, по който управлявате диабет тип 2, вероятно ще се промени. Това е част от управлението на хронично състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss