Тромбоза на илиачна вена: Симптоми, диагноза, лечение

Тромбозата на илиачната вена възниква, когато кръвен съсирек пречи на кръвта да се движи през илиачната вена. Това запушване може да причини болка в краката и таза.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, приблизително 900 000 Всяка година американците изпитват кръвни съсиреци, а съсиреците допринасят за почти 100 000 смъртни случая годишно.

Кръвен съсирек в илиачната вена е известен като тромбоза на илиачната вена. Този тип кръвен съсирек може да причини болка в краката и таза, тъй като кръвта не може да премине през вената.

Важно е да сте наясно с рисковите фактори и симптомите на кръвни съсиреци, тъй като тези препятствия могат да станат животозастрашаващи.

Какво представлява тромбозата на илиачната вена?

Общата илиачна вена се състои от вътрешна и външна илиачна вена.

Вътрешната илиачна вена източва кръвта от тазовата област, докато външната илиачна вена се свързва с феморалните ви вени. Външната илиачна вена се намира в подбедрицата и преминава през таза.

Кръвните съсиреци, които се появяват в някой от тези кръвоносни съдове, се класифицират като тромбоза на илиачната вена.

Какви са симптомите на тромбоза на илиачната вена?

Симптомите на тромбоза на илиачната вена включват:

 • подуване и дискомфорт в краката
 • кожни язви (рани)

 • болки в кръста
 • болка в таза
 • потъмняване на кожата на краката

Дискомфортът от тромбоза на илиачната вена може да е постоянен или може да идва и да си отива. Може също да е по-лошо при физическа активност, тъй като притокът на кръв към краката може да се увеличи по време на активност и кръвта може да има проблеми с преминаването през запушването.

Масивни запушвания поради съсиреци в илиачната вена също може да причини phlegmasia alba и cerulea dolens, които са спешни състояния.

Какво представлява тромбозата?

„Тромбоза“ е медицинският термин за кръвни съсиреци, които се образуват в кръвоносните съдове. Тези съсиреци могат да се образуват във вените или артериите, предотвратявайки притока на кръв и водещи до сериозни състояния като внезапен кръвоизлив, инсулт или инфаркт. Острите тромбози всъщност са водещата причина за смъртта в развитите страни.

Хората могат да изпитат болка в определена част от тялото, в зависимост от местоположението на кръвния съсирек. Например тези с интракардиална тромбоза може да преживее болка в гърдите, заедно с затруднено дишане.

Тромбозата има много подобни характеристики на емболия, но това са две различни състояния. Можете да научите повече за това как са различни тук.

Рисковите фактори за тромбоза включват:

 • затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • рак
 • бременност
 • напреднала възраст
 • дефицит на протеин S и C
 • обездвижване
 • операция

Диагноза

Лекарите могат да назначат кръвни изследвания, за да определят дали имате рискови фактори за тромбоза. Но тромбозата обикновено се идентифицира чрез медицинско изображение, като CT и MRI сканиране.

В зависимост от вида на въпросната тромбоза, здравните специалисти могат също да използват ултразвук или други видове образна диагностика.

В допълнение към снемане на здравна история и извършване на физически преглед, Вашият лекар вероятно ще препоръча медицински изображения, за да им помогне да диагностицират тромбоза на илиачната вена.

Тромбозата на илиачната вена може да бъде открита с:

 • ултразвук
 • компютърна томография
 • MRI сканиране

Вашият лекар вероятно ще иска да определи дали някакви основни състояния, като синдром на May-Thurner, допринасят за образуването на кръвен съсирек. Те могат да назначат кръвни изследвания, за да определят дали имате други заболявания.

Относно синдрома на May-Thurnere

В допълнение към рисковите фактори за тромбоза, изброени по-горе, синдромът на May-Thurner може да причини натиск и свиване на илиачната вена. Това е състояние, при което лявата илиачна вена се стеснява поради натиск от дясната илиачна артерия. Можете да научите повече за това тук.

Хората, които имат синдром на May-Thurner и нямат тромбоза, обикновено изпитват симптоми само в левия крак.

Как се лекува този вид тромбоза?

Като цяло, лечението на тромбозата често се основава на антикоагулантни лекарства. Някои от най-често използваните лекарства са варфарин, хепарин с ниско молекулно тегло, дабигатран, ривароксабан и апиксабан.

Като общо правило можете да очаквате да приемате тези лекарства най-малко няколко месеца след изчезването на кръвния съсирек, за да предотвратите повторна поява на тромбоза.

В допълнение към антикоагулант лекарства, лечението на тромбоза на илиачната вена може да включва операция за отстраняване на кръвните съсиреци. Вашият лекар може също да посъветва използването на компресионни чорапи или други компресионни устройства.

За да намалите вероятността от повторна поява на тромбоза, можете да очаквате да продължите плана за лечение и наблюдение поне няколко месеца, след като тромбозата вече не е налице.

Тромбозата на илиачната вена може да блокира притока на кръв, причинявайки болка в краката и таза. Хората с тромбоза на илиачната вена се нуждаят от бързо лечение, за да се предотврати развитието на потенциално животозастрашаващи състояния.

Ако смятате, че вие ​​или някой друг може да имате тромбоза от всякакъв вид, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss