Трихофития при бебета: диагностика, лечение и превенция

Преглед

Трихофития е гъбична инфекция, която за щастие няма нищо общо с червеите. Гъбата, известна още като тинея, придобива кръгъл, подобен на червей вид при кърмачета и деца.

Трихофитият е силно заразен и лесно се предава. В Съединените щати предаването от хора на хора причинява по-голямата част от случаите, но предаването от домашни любимци на хора е най-често срещано в целия свят.

Докато бебетата могат да получат трихофития навсякъде, две често срещани места са по скалпа и тялото (включително лицето).

Трихофития в тези области често може да прилича на други състояния, така че е важно да сте наясно с отличителния вид, който трихофитията може да придобие с течение на времето при бебетата.

Какви са симптомите на трихофития?

Трихофитията често започва като червени, люспести петна по кожата. Може да забележите само една кръпка или вместо това да видите няколко петна области.

Ако областите са по скалпа, в началото може да си помислите, че са пърхот или капачка. Трихофития на скалпа може да причини загуба на коса и/или накъсване на косата в засегнатата област.

Трихофития на скалпа се среща най-често при деца на възраст от 2 до 10 години.

Трихофития може да се появи и по лицето. Когато това се случи, сърбящите участъци по кожата могат да изглеждат като екзема или атопичен дерматит.

С течение на времето петнатите области започват да растат в пръстеновидни кръгове, които са между 1/2 инча и 1 инча в диаметър с издигната граница и ясна зона в центъра. Може да забележите, че вашето малко сърби тези области.

Трихофития на скалпа също може да се увеличи до това, което е известно като керион. Керионът е лезия в областта, където трихофитият се е появил за първи път.

Ако детето има керион, то също може да има симптоми като обрив и чувствителни лимфни възли на шията. Други области на кожата, които могат да бъдат засегнати, включват:

 • бузите
 • брадичка
 • зона около очите
 • челото
 • нос

Тинея може да засегне всяка част от тялото на вашето бебе, но не винаги може да се появи във форма, подобна на трихофития. Трихофития на тялото се нарича tinea corporis и се среща често при деца.

Други видове гъбични инфекции включват тинея на слабините (сърбеж на джокинг) и стъпалата (стъпало на атлет), но те се срещат предимно при тийнейджъри и възрастни. Те са много рядко срещани при деца.

Как се диагностицира трихофития?

Лекарите често диагностицират трихофития чрез физически преглед и снемане на медицинска история.

Трихофитият може да бъде отличителен на външен вид, така че лекарите обикновено могат да го диагностицират с физически преглед. Но те също могат да вземат няколко остъргвания от кожата и да ги изследват под микроскоп.

Какви са рисковите фактори за трихофития?

Някои бебета и кърмачета са по-склонни да получат трихофития, отколкото други. Рисковите фактори включват:

 • живеещи в топъл климат (тинея процъфтяват в топла, влажна среда)
 • да сте в контакт с други деца и/или домашни любимци, които имат трихофития
 • се счита за имунокомпрометиран, което включва получаване на лечение за рак
 • е недохранен

Понякога семейството ще донесе вкъщи нов домашен любимец, който може да е заразен с болестта, и бебе ще разтрива лицето си върху домашния любимец. Това може да допринесе за трихофития.

Как се лекува трихофития при бебета?

Лечението на трихофития зависи от тежестта на самия трихофития. Например, ако детето ви има една или две малки участъци от петна, люспеста кожа, лекарят може да предпише лечение с крем. Примери за кремове, използвани за лечение на трихофития, включват:

 • клотримазол
 • миконозале
 • тербинафин (консултирайте се с Вашия лекар за употреба под 12 години)
 • толнафтат

Тези кремове обикновено се прилагат върху кожата на вашето дете от два до три пъти на ден. Обикновено ще го приложите върху засегнатата област, плюс кръгла зона около нея.

В допълнение към тези лечения, педиатърът на вашето дете може също да предпише противогъбичен шампоан, ако трихофитията засегне скалпа, въпреки че те често не са ефективни.

Ако трихофитият на скалпа на вашето бебе не започне да се изчиства след няколко дни или трихофитият на вашето дете се разпространи върху по-голяма част от кожата, лекарят на детето ви може да предпише перорално (течно) противогъбично лекарство.

По-тежките и широкообхватни инфекции по кожата на вашето бебе могат да отнеме от четири до шест седмици, за да изчезнат напълно.

Как можете да предотвратите трихофития при бебета?

За съжаление домашните любимци могат да предадат трихофития на бебета. Внимателно наблюдавайте козината на вашия домашен любимец за сърбеж, лющене и/или плешиви места, които биха могли да показват трихофития. Идентифицирането и лечението на трихофития им може да попречи на вашето малко да бъде засегнато.

Освен това не трябва да споделяте следните елементи с други деца:

 • шноли
 • четки
 • гребени
 • щипки за коса
 • шапки

Ако вашето дете или друго бебе има трихофития, споделянето на тези предмети може лесно да предаде гъбичната инфекция.

Продуктът за вкъщи

Трихофития може да бъде неудобство и неудобство за бебетата, но е много лечимо. Чрез редовни локални приложения върху кожата можете да помогнете на детето си да се освободи от трихофития.

Много деца се заразяват повторно, така че е важно да предприемете превантивни стъпки, за да предотвратите повторното заболяване на детето.

„Трехофития, гъбична инфекция на кожата или скалпа, е често срещана при деца над 3 години, но рядко при кърмачета. Лесно се лекува, когато засяга кожата, но лечението на лезии на скалпа обикновено изисква няколко седмици лекарства, приемани през устата. – Карън Гил, доктор по медицина, FAAP

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss