Трихофития на скалпа (Tinea Capitis)

Какво е трихофития на скалпа?

Трихофития на скалпа всъщност не е червей, а гъбична инфекция. Той получава името трихофития, тъй като гъбата прави кръгови следи по кожата, често с плоски центрове и повдигнати граници. Също наричан Tinea capitis, тази инфекция засяга скалпа и космите, причинявайки малки петна от сърбяща, лющеща се кожа.

Трихофития е силно заразна инфекция, която обикновено се разпространява чрез контакт от човек на човек или чрез споделяне на гребени, кърпи, шапки или възглавници. Трихофития е най -често срещана при деца, но може да зарази човек на всяка възраст.

Причини

Гъбичките, наречени дерматофити, причиняват трихофития на скалпа. Гъбите са организми, които процъфтяват в мъртвата тъкан, като ноктите, косата и външните слоеве на кожата ви. Дерматофитите предпочитат топлина и влага, така че процъфтяват върху потна кожа. Пренаселеността и лошата хигиена увеличават разпространението на трихофития.

Трихофития се разпространява лесно, особено сред децата. Можете да получите трихофития, като докоснете кожата на заразен човек. Ако използвате гребени, постелки или други предмети, използвани от заразен човек, вие също сте изложени на риск.

Домашните любимци, като котки и кучета, също могат да разпространят трихофития. Селскостопанските животни като кози, крави, коне и прасета също могат да бъдат носители. Тези животни обаче може да не показват никакви признаци на инфекция.

Симптоми

Най -честият симптом на трихофития са сърбящи петна по скалпа. Части от косата могат да се откъснат близо до скалпа, оставяйки люспести, червени участъци или плешиви петна. Може да видите черни точки, където косата е накъсана. Оставени без лечение, тези области могат постепенно да растат и да се разпространяват.

Други симптоми включват:

 • чуплива коса
 • болезнен скалп
 • подути лимфни възли
 • субфебрилна температура

В по -тежки случаи може да развиете корички, наречени kerion, които източват гной. Това може да доведе до трайни плешиви петна и белези.

Научете повече: Трихофития при бебета »

Как се диагностицира

Визуален преглед често е достатъчен, за да може лекарят да диагностицира трихофития на скалпа. Вашият лекар може да използва специална светлина, наречена лампа на Wood, за да освети скалпа ви и да определи признаци на инфекция.

Вашият лекар може също да вземе проба от кожа или коса, за да потвърди диагнозата. След това пробата се изпраща в лаборатория, за да се определи наличието на гъбички. Това включва разглеждане на косата или изстъргване от люспеста петна по скалпа под микроскоп. Този процес може да отнеме до три седмици.

Прочетете повече: Какво причинява състоянието на скалпа ми? »

Лечение

Вашият лекар вероятно ще Ви предпише унищожаващи гъбички перорални лекарства и лечебен шампоан.

Противогъбично лекарство

Водещите противогъбични лекарства за трихофития са гризеофулвин (Grifulvin V, Gris-PEG) и тербинафин хидрохлорид (Ламизил). И двете са перорални лекарства, които приемате приблизително шест седмици. И двете имат общи странични ефекти, включително диария и стомашно разстройство. Вашият лекар може да препоръча приемането на тези лекарства с храна с високо съдържание на мазнини, като фъстъчено масло или сладолед.

Други възможни странични ефекти на гризеофулвин включват:

 • чувствителност към слънце
 • повръщане
 • умора
 • припадък
 • виене на свят
 • алергични реакции при хора, които също са алергични към пеницилин

 • главоболие
 • обрив
 • кошери

Други възможни странични ефекти на тербинафин хидрохлорид включват:

 • стомашни болки
 • сърбеж
 • обрив
 • кошери
 • загуба на вкус или промяна във вкуса
 • алергична реакция
 • главоболие
 • треска
 • чернодробни проблеми, в редки случаи

Лечебен шампоан

Вашият лекар може да Ви предпише лечебен шампоан за премахване на гъбичките и предотвратяване на разпространението на инфекцията. Шампоанът съдържа активната противогъбична съставка кетоконазол или селен сулфид. Лечебният шампоан помага за предотвратяване на разпространението на гъбичките, но не убива трихофития. Трябва да комбинирате този вид лечение с перорално лекарство.

Вашият лекар може да Ви каже да използвате този шампоан няколко пъти седмично в продължение на един месец. Оставете шампоана за пет минути, след което изплакнете.

Пазарувайте противогъбичен шампоан.

Възстановяване и повторно заразяване

Трихофития се лекува много бавно. Може да отнеме повече от месец, за да се види подобрение. Бъдете търпеливи и продължете да приемате всички лекарства според указанията.

Вашият лекар може да поиска да прегледа Вас или Вашето дете в рамките на 4 до 6 седмици, за да се увери, че инфекцията се изчиства. Да се ​​отървете от трихофития може да бъде трудно и е възможно да се заразите повече от веднъж. Рецидивите обаче често спират в пубертета. Дългосрочните ефекти включват възможни плешиви петна или белези.

Вашето дете обикновено може да се върне в училище, след като започне лечение на трихофития, но трябва да попитате Вашия лекар кога е безопасно да се върнат.

Домашните любимци и други членове на семейството трябва да бъдат прегледани и лекувани, ако е необходимо. Това ще помогне за предотвратяване на повторно заразяване. Не споделяйте кърпи, гребени, шапки или други лични вещи с други членове на семейството. Можете да стерилизирате гребени и четки, които принадлежат на заразеното лице, като ги накиснете в белина. Следвайте указанията на контейнера за белина за правилното съотношение на разреждане.

Предотвратяване на трихофития на скалпа

Дерматофитите, които причиняват трихофития, са често срещани и заразни. Това прави превенцията трудна. Тъй като децата са особено податливи, кажете на децата си за рисковете от споделянето на четки за коса и други лични вещи. Редовното измиване с шампоан, измиване на ръцете и други нормални хигиенни процедури могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на инфекцията. Не забравяйте да научите децата си на правилна хигиена и сами да следвате тези практики.

Може да е трудно да се каже дали животното има трихофития, но често срещан признак на инфекция са плешивите петна. Избягвайте да галите животни, чиито петна по кожата се виждат през козината им. Поддържайте редовни прегледи за всички домашни любимци и помолете вашия ветеринарен лекар да провери за тения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss