Треска и гастроентерит: каква е връзката?

Гастроентеритът е често срещано състояние, което причинява стомашно разстройство, включително диария и коремни спазми. Но симптомите на гастроентерит не се ограничават до стомаха ви. Можете също така да получите ниска температура.

Ниската температура обикновено е знак, че тялото ви се бори с причината за вашите симптоми и обикновено не е повод за безпокойство. Но ако телесната ви температура продължава да се повишава, трябва да потърсите лекарска помощ.

Продължете да четете, за да научите повече за връзките между гастроентерита и треската.

Гастроентеритът причинява ли ниска температура?

Гастроентерит преди всичко причини симптоми, свързани със стомаха, включително:

 • стомашни спазми
 • гадене
 • повръщане

Обикновено симптомите изглежда се появяват бързо и причиняват три или повече движения на червата в един ден.

Гастроентеритът също може да причини треска. Обикновено температурата е по-ниска от 102°F (39°C). Ако температурата ви надвиши това, причината за гастроентерит вероятно не е свързана с вирус и трябва да потърсите медицинска помощ.

Да имате треска (дори ниска) обикновено означава, че тялото ви изгражда отговор на болестта. По-високите телесни температури затрудняват репликацията на вируси или бактерии. Повишаването на телесната температура може също да задейства имунната система да реагира и да убие вирусите или бактериите.

Някои от най-често срещаните причини за вирусен гастроентерит включват норовируси (най-честата вирусна причина) и ротавируси. Но бактериите също могат да причинят гастроентерит. Примери за това включват E. coli и Салмонела.

Честа ли е температурата при гастроентерит?

Диарията е най-често симптом, който се появява при гастроентерит. Въпреки това, треска може да се случи с почти всички видове гастроентерит. Не винаги ще получите температура, когато имате гастроентерит, но е възможно.

Можете ли да предадете заболяването на друг, ако имате ниска температура?

Треската показва, че страдате от заболяване. Лекарите обикновено считат за треска по-висока от 100,4°F (38°C). Ако имате по-висока температура, имате треска и вероятно може да предадете заболяването на друг.

Гастроентеритът може да бъде силно заразен. Състоянието може да се разпространи, ако влезете в контакт с изпражнения или повръщане. Неправилното измиване на ръцете или почистване на повърхности може да разпространи бактерии или вируси, причиняващи гастроентерит.

Можете да предадете състоянието на друг, ако изпитвате симптоми. Докато телесната ви температура се понижи и вашият симптоми започнат да се подобряват, трябва да практикувате физическо или социално дистанциране, за да ги предпазите от заболяване.

Дори когато температурата Ви започне да пада под 100,4°F (38°C) и коремните Ви симптоми изчезнат, все още можете да предадете състоянието на някой много млад, много стар или имунокомпрометиран.

Поради тези причини е добра идея да продължите да практикувате подходяща хигиена на ръцете и да почиствате потенциално опасни повърхности. Освен това може да искате да избягвате медицински уязвими лица за по-дълго време. Въз основа на вашите симптоми можете да попитате лекар колко дълго още можете да предавате състоянието.

Колко дълго продължава температурата при гастроентерит?

Симптомите на треска ще отшумят в рамките на 4 до 5 дни след като се разболеете. Ако температурата ви е много висока или продължава след това време, потърсете медицинска помощ.

Как да се отървете от треска с гастроентерит?

Гастроентеритът обикновено е самоограничаващо се състояние. Повечето хора с диария ще се подобрят в рамките на 4 до 5 дни след първото боледуване.

Лечението на треска може да бъде предизвикателство, когато имате гастроентерит. Стомахът ви може да бъде толкова разстроен, че да не можете да преглъщате хапчета, които биха намалили температурата. Ако не можете да понасяте течности и да приемате лекарства, можете да вземете лекарства за понижаване на температурата без рецепта, като ибупрофен и ацетаминофен.

Други методи, които можете да използвате за намаляване на дискомфорта от треска, включват:

 • пиене на хладни течности, като вода, спортни напитки с ниско съдържание на захар или разтвори за рехидратация, съдържащи електролит
 • ядене на попчета
 • вземане на хладна (но не студена) вана
 • с помощта на хладен компрес
 • носенето на широки, дишащи дрехи от естествени влакна, като памук

Пиенето на хладни течности, когато е възможно, може не само да ви помогне да се почувствате по-хладни, но също така може да помогне за минимизиране на дехидратацията. Дехидратацията може да бъде сериозен страничен ефект от гастроентерита. Честото гадене и повръщане могат да ви попречат да приемате достатъчно течности.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Понякога гастроентеритът може да ви разболее много, включително да станете тежко дехидратирани. Признаците, че трябва да посетите лекар за вашия гастроентерит, включват:

 • кръв или слуз в изпражненията (ако присъстват в големи количества, потърсете спешна медицинска помощ)

 • треска по-висока от 102°F (39°C)
 • силна болка в корема
 • тежка диария, която не спира след 3 или повече дни

 • свързана с пътуване диария, която може да не е тежка, но продължава повече от 7 дни
 • признаци на тежка дехидратация като главоболие, световъртеж, тъмна урина и лоша концентрация

Гастроентеритът може да бъде неприятен и ниската температура може да бъде симптом на това състояние. Треска над 100,4°F (38°C) може да показва бактериална причина. Почивката и поддържането на баланса на течностите, когато е възможно, може да ви помогне.

Практикувайте физическо или социално дистанциране и добро миене на ръцете и хигиенни мерки, за да предотвратите предаването на гастроентерит на други. Ако треската Ви се покачи над 102°F (39°C), потърсете медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss