Това лекарство за диабет ще забави ли стареенето?

Метформин е лекарство с рецепта, използвано за понижаване на нивата на кръвната захар (глюкоза) при хора с диабет.

Като средство от първа линия за лечение на диабет тип 2 (T2D), това лекарство е най-често предписваното лекарство, когато диетата и упражненията сами по себе си не помагат за балансиране на нивата на глюкозата.

Това лекарство може да има и способности против стареене, според някои изследвания.

В допълнение към понижаването на нивата на кръвната захар, метформин може да забави стареенето в организма. Метформин прави това, като намалява риска от някои заболявания и телесни процеси, които ускоряват стареенето и увреждат тялото.

Въпреки това, метформин е одобрен само за T2D. Проучванията за другите му потенциални ползи продължават.

Как метформин забавя стареенето?

Метформин действа, като подобрява начина, по който тялото реагира на инсулина, за да изгаря глюкозата в кръвта като енергия. Това е важно при T2D и гестационен диабет (диабет по време на бременност).

Употребата му извън етикета включва диабет тип 1 (T1D), както и намаляване на симптомите при други състояния, които имат небалансирани нива на кръвната захар, като синдром на поликистозните яйчници (PCOS).

Ефектите на метформин против стареене все още се изследват.

Преглед на изследванията от 2020 г. отбелязва, че при проучвания върху животни е установено, че метформин увеличава продължителността на живота и забавя началото на влошаване на здравето от възрастта.

други клинични изпитвания предполагат, че метформин може да намали хроничното възпаление, което увеличава риска от свързани с възрастта състояния, включително сърдечни заболявания и невродегенеративни състояния, които могат да засегнат мозъка и когнитивните (мислещи) функции като паметта.

Проучвания, които разглеждат как метформин може директно да забави стареенето, изследват ролята на това лекарство в хормеза. В този телесен процес лекият стрес може да помогне за стартиране на процеси и функции вътре в клетките, които помагат за възстановяване на щетите и защита на клетките.

Това може да се случи с физическа активност, гладуване и други методи, които подлагат тялото на известен стрес.

Според текущи изследвания, метформин може да предизвика ефект на хормеза чрез активиране на ензим или химикал, наречен AMP-активирана протеин киназа. Помага за разграждането на излишните липиди или мазнини и захари в тялото.

Този активиран от метформин ефект на хормеза по същество измива излишните мазнини и захари, които могат да станат вредни за тялото.

Могат ли хора без диабет да използват метформин?

Метформин се използва не по предназначение за някои състояния, за които не е официално одобрен. Например, лекарите могат да предписват метформин за PCOS, за да помогнат за балансиране на нивата на кръвната захар или за преддиабет, за да предотвратят T2D.

В 2017 проучване относно наддаването на тегло от употребата на някои психиатрични лекарства, изследователите предложиха използването на метформин, за да се намали или предотврати излишното наддаване на тегло.

Изследователи в друг преглед Предполага се, че метформин може да подобри хроничното възпаление от възпалителни здравословни състояния, като артрит и други имунни състояния.

Продължават изследванията на всички употреби на метформин извън указанията. Така че все още не е известно колко ефективен е метформин за тези употреби или каква би била правилната доза.

Има ли странични ефекти или предупреждения за черна кутия за това лекарство?

Въпреки привидно многобройните си потенциални ползи, метформинът е силно лекарство и може да причини странични ефекти. Това лекарство с рецепта не трябва да се приема без указания от медицински специалист.

Страничните ефекти на метформин могат да включват:

  • лошо храносмилане
  • стомашни болки
  • диария
  • газ
  • главоболие
  • слабост или ниска енергия

В редки случаи метформин може също да причини лактатна ацидоза, състояние, при което киселината се натрупва в кръвта. Това може да доведе до увреждане на бъбреците и други усложнения при някои хора.

Лактатната ацидоза е рядко усложнение на метформин. Може да се развие, ако са налице други здравословни състояния, като например:

  • сърдечно заболяване
  • тежка инфекция
  • разстройство при употреба на алкохол

Говорете с вашия медицински специалист, преди да приемете метформин, за да управлявате нивата на глюкозата си или във връзка с други възможни ползи, които може да има.

Метформин е лекарство от първа линия за лечение на диабет тип 2. Използва се и не по предназначение, за да помогне за балансиране на нивата на кръвната захар при други състояния, като диабет тип 1 или PCOS.

Изследванията показват, че метформин може да има способността да забавя стареенето чрез намаляване на възпалението и стимулиране на тялото да се възстановява. Все още обаче няма ясни доказателства за това и изследванията продължават.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss