Типове базален инсулин, ползи, информация за дозировката и странични ефекти

Основната задача на базалния инсулин е да поддържа нивата на кръвната ви глюкоза стабилни по време на периоди на гладуване, като например докато спите. Докато гладувате, черният ви дроб непрекъснато отделя глюкоза в кръвния поток. Базалният инсулин поддържа тези нива на глюкоза под контрол.

Без този инсулин нивата на глюкозата ви биха се повишили с тревожна скорост. Базалният инсулин гарантира, че клетките ви се хранят с постоянен поток от глюкоза, за да горят за енергия през целия ден.

Ето какво трябва да знаете за лекарствата за базален инсулин и защо е важно за управлението на диабета.

Видове

Има три основни типа базален инсулин.

Инсулин със средно действие, NPH

Версиите с марка включват Humulin и Novolin. Този инсулин се прилага веднъж или два пъти дневно. Обикновено се смесва с инсулин по време на хранене сутрин, преди вечерното хранене или и двете. Действа най-силно в рамките на 4 до 8 часа след инжектирането, а ефектите започват да намаляват след около 16 часа.

Дългодействащ инсулин

Два вида този инсулин в момента на пазара са детемир (Levemir) и glargin (Toujeo, Lantus и Basaglar). Този базален инсулин започва да действа 90 минути до 4 часа след инжектирането и остава в кръвта Ви до 24 часа. Може да започне да отслабва няколко часа по-рано за някои хора или да продължи няколко часа по-дълго за други. Няма пиково време за този тип инсулин. Работи с постоянна скорост през целия ден.

Ултра дългодействащ инсулин

През януари 2016 г. беше пуснат друг базален инсулин, наречен degludec (Tresiba). Този базален инсулин започва да действа в рамките на 30 до 90 минути и остава в кръвта ви до 42 часа. Както при дългодействащите инсулини детемир и гларжин, за този инсулин няма пиково време. Работи с постоянна скорост през целия ден.

Инсулин деглудек се предлага в две дози, 100 U/mL и 200 U/mL, така че трябва да прочетете внимателно етикета и да следвате инструкциите. За разлика от детемир и гларжин, той може да бъде смесен с друг бързодействащ инсулин, който скоро може да достигне пазара.

Съображения

Когато решавате между средно- и дългодействащи базални инсулини, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Те включват вашия начин на живот и желание за инжектиране.

Например, можете да смесите NPH с инсулин по време на хранене, докато дългодействащият базален инсулин трябва да се инжектира отделно. Факторите, които могат да повлияят на дозата на инсулина, включват размера на тялото ви, нивата на хормоните, диетата и колко вътрешен инсулин все още произвежда панкреасът ви, ако има такъв.

Ползи

Много хора с диабет харесват базалния инсулин, защото им помага по-добре да управляват нивата на кръвната захар между храненията и позволява по-гъвкав начин на живот.

Например, ако използвате инсулин с продължително действие, не е нужно да се притеснявате за пиковите времена на инсулиновата активност. Това означава, че времето за хранене може да бъде по-гъвкаво. Може също така да намали риска от ниски нива на кръвната захар.

Ако се борите да поддържате целевите си нива на кръвната захар сутрин, добавянето на базален инсулин към режима ви за вечеря или лягане може да помогне за решаването на този проблем.

Информация за дозировката

С базалния инсулин имате три опции за дозиране. Всяка опция има плюсове и минуси. Базалните нужди от инсулин на всеки са различни, така че Вашият лекар или ендокринолог може да Ви помогне да решите коя доза е подходяща за Вас.

Приемане на NPH преди лягане, сутрин или и двете

Този подход може да бъде ценен, тъй като инсулинът достига пик през предсутрешните и следобедните часове, когато е най-необходим. Но този пик може да бъде непредсказуем в зависимост от храненето, времето на хранене и нивото на активност. Това може да доведе до ниски нива на кръвната захар, докато спите, или ниски или високи нива на кръвната захар през деня.

Прием на детемир, гларжин или деглудек преди лягане

Продължителният поток на тези дългодействащи инсулини е едно от основните им предимства. Но някои хора откриват, че инсулинът детемир и гларгин изчезва по-рано от 24 часа след инжектирането. Това може да означава по-високи нива на кръвната захар при следващата ви планирана инжекция. Degludec трябва да продължи до следващата Ви планирана инжекция.

Използване на инсулинова помпа

С инсулинова помпа можете да регулирате скоростта на базалния инсулин, така че да съвпада с функцията на черния ви дроб. Един недостатък на помпената терапия е рискът от диабетна кетоацидоза поради неизправност на помпата. Всеки лек механичен проблем с помпата може да доведе до това, че не получавате правилното количество инсулин.

Странични ефекти

Някои потенциални странични ефекти, свързани с базалния инсулин, включват хипогликемия и възможно наддаване на тегло, макар и в по-малка степен в сравнение с други видове инсулин.

Някои лекарства, включително бета-блокери, диуретици, клонидин и литиеви соли, могат да отслабят ефектите на базалния инсулин. Говорете с Вашия лекар и ендокринолог за лекарствата, които приемате в момента, и всякакви опасни лекарствени взаимодействия.

В крайна сметка

Базалният инсулин е решаващ компонент в лечението на диабета. Работете с вашия лекар или ендокринолог, за да определите кой тип е най-подходящ за вас и вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss