Тимпанометрия

Какво е тимпанометрия?

Тимпанометрията предоставя начин, заедно с физически преглед, за лекарите да диагностицират и наблюдават проблеми в средното ухо.

Средното ухо се намира зад тимпаничната мембрана, известна още като тъпанчето.

Защо се извършва тимпанометрия?

Тимпанометрията може да помогне за диагностициране на нарушения, които могат да доведат до загуба на слуха, особено при деца. Тестът измерва движението на вашата тъпанчева мембрана в отговор на промени в налягането.

Тимпаничната мембрана е тънка тъкан, която разделя средния и външния сегмент на ухото. Резултатите от тимпанометрията се записват на графика, наречена тимпанограма.

Тестът може да помогне на Вашия лекар да определи дали имате:

 • течност в средното ухо
 • отит на средното ухо (инфекция на средното ухо)

 • перфорация (разкъсване) в тъпанчевата мембрана
 • проблем с евстахиевата тръба, която свързва горната част на гърлото и носа със средното ухо

Лекарят на вашето дете може да извършва тимпанометрия на всеки няколко седмици в продължение на няколко месеца, за да запише колко течност има детето ви в средното ухо с течение на времето.

Има ли рискове, свързани с тимпанометрията?

Няма риск, свързан с теста за тимпанометрия.

Как се извършва тимпанометрията?

Преди теста лекарят от първичната медицинска помощ може да погледне вътре в ушния ви канал със специален инструмент, наречен отоскоп. Това е, за да сте сигурни, че няма ушна кал или чужд предмет, запушващ ушния канал.

След това те ще поставят устройство от сондата в ушния канал. Може да се почувствате малко неудобно и може да чуете силни тонове, когато устройството започне да прави измервания.

Този тест променя налягането на въздуха в ухото ви, за да накара тъпанчето да се движи напред -назад. Измерванията на движението на тъпанчето ви се записват в тимпанограма.

Няма да можете да се движите, говорите или преглъщате по време на теста. Ако го направите, това може да даде неправилен резултат.

Тестът отнема около две минути или по -малко за двете уши и обикновено се провежда в лекарски кабинет. Хората от всички възрасти могат да имат тимпанометрия, въпреки че може да бъде по -трудно за деца, които са твърде малки, за да си сътрудничат.

Как можете да помогнете на дете да се подготви за тимпанометрия?

Ако детето ви има тимпанометрия, може да се наложи да му покажете предварително, с помощта на кукла, как ще бъде направен тестът. Това може да им помогне да се подготвят за силни шумове и да практикуват да бъдат неподвижни.

Какво означава, ако резултатите от тестовете ми са нормални?

Нормалните резултати от тестовете за тимпанометрия означават:

 • В средното ухо няма течност.
 • Тъпанчето се движи нормално.
 • Има нормално налягане в средното ухо.
 • Има нормално движение на костите (малките кости на средното ухо, които провеждат звук и помагат в слуха) и тъпанчето.

Нормалното налягане в средното ухо може да варира между +50 до -200 декапаскала (daPa) както за деца, така и за възрастни. (A daPa е единица за въздушно налягане.)

Какво означава, ако резултатите от тестовете ми са ненормални?

Анормалните резултати от тестовете за тимпанометрия могат да предполагат:

 • течност в средното ухо
 • перфорация на тъпанчето (тъпанчева мембрана)
 • белези на тъпанчето, които обикновено са резултат от чести ушни инфекции
 • налягане в средното ухо над нормалните граници
 • израстъци в средното ухо
 • ушна кал, блокираща тъпанчето
 • липса на подвижност или други проблеми с костите на средното ухо

Какъв е изходът за хората, подложени на тимпанометрия?

Тимпанометрията наистина тества само признаци, че може да има проблеми със средното ухо. Течността в средното ухо е най -честата причина за анормална тимпанограма. Може да се наложи да се извършат и други тестове за диагностициране на състоянието на ухото.

Ако резултатите от тестовете Ви са постоянно необичайни или Вашият лекар подозира, че зад барабанната мембрана има нещо различно от течност, може да Ви изпрати за допълнително изследване и последваща среща със специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss