Тийнейджърките не развиват тикове заради TikTok

От началото на пандемията от COVID-19 лекарите наблюдават увеличаване на броя на тийнейджърките, които изпитват тикове или това, което изглежда като вербални и моторни тикове.

„Тиковете са внезапни, повтарящи се, неритмични движения или звуци, които е трудно да се контролират“, казва д-р Джесика Фрей, невролог, специалист по двигателни разстройства в университета на Западна Вирджиния.

Честите двигателни тикове включват трептене на врата, пляскане с ръце или блъскане на главата. Вокалните изблици или фоничните тикове често включват сумтене, кашляне или тананикане.

Тиковете най-често се свързват със синдрома на Турет, неврологично заболяване, което засяга частта от мозъка, която контролира движението. Симптоми обикновено се развиват между 4-6 годишна възраст и пик между 10-12 годишна възраст.

По-голямата част от тези тийнейджъри обаче не изпитват тикове, защото имат синдром на Турет с късно начало, казва Фрей.

Вместо това стресът от пандемията и социалните медии се обединяват, за да създадат идеалната буря за тикове, казва тя.

Разбиране на ролята на TikTok и други социални медийни платформи

Възходът на базираните на видео социални платформи даде на потребителите по-голям достъп до инфлуенсъри, които имат синдром на Турет, както и видеоклипове на тикове.

Колкото и нишови да звучи това съдържание, към момента на публикуване #ticsandroses, #ticsandtourettes и #ticsgirl имат милиони гледания, а инфлуенсърите @baylen.dupree и @willoriewisp имат съответно над 8 милиона и 1,6 милиона последователи.

Здравните специалисти започнаха да подозират, че тези вирусни видеоклипове са повлияли на внезапното нарастване на развитието на тикове, когато се появи модел във вида тикове, които виждаха.

Фрей обяснява, че когато човек има синдром на Турет, той обикновено има тикове, които са уникални за него.

Тиковете, които някои лекари докладваха, бяха изключително сходни един с друг, особено сред хора в различни географски местоположения, както и тиковете, показвани в социалните медии, казва тя.

Но причината не е толкова проста, колкото широко разпространена имитация.

„Нарастването на тиковете при тийнейджърките е по-нюансирано и сложно, отколкото се смяташе първоначално“, казва Фрей.

Социалните медии, в края на краищата, също помогнаха да се повиши осведомеността за тиковете и Tourettes, казва Уилям Баланов, DDS, MS, FICD, който е специализиран в намирането на устни уреди, които могат да помогнат за минимизиране на гласовия тик, свързан със синдрома на Tourette.

„Възможно е Турет да бъде диагностициран повече поради по-голямата осведоменост за състоянието сред лекарите, родителите и самите тийнейджъри“, казва той.

Много тийнейджърки може да не са осъзнали, че тяхното поведение има име, докато не го видят в другите в социалните медии, добавя Баланов.

С други думи, поведението може да е предшествало пандемията от COVID-19 или използването на TikTok и други видео платформи.

„Въпреки че имаше нарастване на използването на социални медии сред тийнейджърското население по време на пандемията, имаше и повишени нива на стрес, безпокойство, несигурност и страх по време на пандемията, които са известни модулатори на тикови състояния“, обяснява Баланов.

Как пандемията от COVID-19 повлия на развитието и поведението на тийнейджърите

„Възможно е стресът и изолацията по време на пандемията да са допринесли за развитието на тикове при някои хора, включително тийнейджърки“, казва д-р Сара Джонсън, психолог, който специализира в работата с юноши с тревожни и стресови разстройства.

Наистина, изследвания показа, че тийнейджърите съобщават за повишен стрес в резултат на виртуално обучение, повишено напрежение у дома поради блокирането и общи академични предизвикателства.

„Много деца и млади възрастни не са развили механизмите за справяне, необходими за справяне с неизследвани стресови фактори“, казва Баланов.

Развитието на тикове може да е начин тялото да освободи част от този излишен стрес, добавя той.

Защо се фокусираме върху тийнейджърките

Цисполовите момчета и другите мъжки по рождение са по-склонни да бъдат диагностицирани с тикове и състояния, причиняващи тикове.

Например данните показват, че момчетата са 3–4 пъти е по-вероятно да покажат симптоми, свързани със синдрома на Турет, отколкото момичетата.

Въпреки че изследователите наблюдават повишено развитие на тикове в всички възрастови и полови групитийнейджърките са имали най-значително въздействие.

Беше ли Ви полезно?

Какво да направите, ако вашият тийнейджър има неочаквана промяна в поведението

Като за начало, подходете към тях с нежна, любяща доброта – не с гняв.

„Родителите често се карат на децата си, когато тиккат, но това няма да направи нищо друго, освен да разочарова вашия тийнейджър, защото, независимо от основната причина, те нямат контрол над тиковете си“, казва Баланов.

Важно е да приемете детето си такова, каквото е и през какво преминава, казва той.

„Колкото и да ви е неудобно да ги гледате как тикнат, вътрешно детето ви страда и се нуждае от вашата любов и подкрепа“, казва Баланов.

Джонсън препоръчва да си уговорите среща с лекар или друг медицински специалист. Те могат да оценят симптомите на вашето дете и да помогнат за определяне на основната причина.

В случаите, когато стресът и социалните медии са допринесли за развитието на тиковете на вашия тийнейджър, терапията може да бъде от полза.

Терапията може да помогне на детето ви да управлява стреса си, което в крайна сметка ще му помогне да управлява тиковете си, казва Джонсън. Терапевтът може също да помогне на вас, родителя, да създадете подкрепяща и приемаща среда за тях у дома, казва тя.

Ако тиковете на вашия тийнейджър са резултат от основно заболяване – включително синдром на Турет, церебрална парализа и болест на Хънтингтън – или употреба на вещества, вашият клиницист ще обсъди възможности за лечение и управление на симптомите.

Подходящият професионалист ще помогне на вашия тийнейджър да се чувства по-удобно и уверено в своето състояние. Ако вашият тийнейджър не се чувства уважаван или сякаш го слушат, може би е време да се консултирате с нов клиницист.

За да намерите опитен здравен специалист във вашия район, разгледайте тази директория от Американската асоциация на Турет.

Долния ред

От началото на пандемията лекарите съобщават за нарастване на тиковете сред тийнейджърките.

Но основната причина не е толкова проста, колкото консумацията на вирусни видеоклипове на тикове и синдром на Турет в TikTok. Вероятно се дължи на сложна комбинация от стрес, използване на социални медии и социално съзнание.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss