Тест за поглъщане на радиоактивен йод

Какво е тест за поглъщане на радиоактивен йод?

Поглъщането на радиоактивен йод (RAIU) е един от двата вида сканиране, използвани за диагностициране на заболявания на щитовидната жлеза. Другият се нарича сканиране на щитовидната жлеза. RAIU показва колко добре функционира щитовидната жлеза. Сканирането на щитовидната жлеза показва размера, формата и позицията на жлезата.

Вашият лекар може да препоръча RAIU сканиране, ако имате симптоми на свръхактивна щитовидна жлеза, кръвни изследвания, показващи свръхактивна щитовидна жлеза или увеличена щитовидна жлеза. RAIU може да предостави ценна информация за диагностика и лечение. В някои случаи Вашият лекар може да препоръча да направите и сканиране на щитовидната жлеза заедно с RAIU.

Как работи RAIU

Щитовидната жлеза е жлеза в областта на шията, която контролира метаболизма на тялото. Той прави това, като произвежда хормон, наречен тироксин (Т4) в отговор на хормон на хипофизата, наречен тироид-стимулиращ хормон (TSH). Щитовидната жлеза абсорбира йод от тялото, за да произвежда Т4.

Като част от RAIU ще получите хапче или течност, съдържаща радиоактивен йод. Сканирането ще покаже колко от този радиоактивен йод се абсорбира от щитовидната жлеза. Това е мярка за това колко добре функционира щитовидната жлеза.

Рискове от теста

Дозата радиация в този тест е малка и не е свързана с никакви опасни странични ефекти. Въпреки това, като допълнителна предпазна мярка, тестът не се препоръчва за бременни или кърмещи жени. Съществуват потенциални рискове при излагане на плод или бебе на радиоактивни материали. Информирайте Вашия лекар, ако има някакъв шанс да сте бременна или ако кърмите. Вашият лекар може да използва други средства, като кръвни изследвания и физически прегледи, за да следи състоянието Ви.

Уведомете Вашия лекар, ако сте алергични към йод или миди (алергиите към миди могат да се дължат на съдържащия се в тях йод). Това може да попречи на способността ви да се явите на този тест.

Подготовка за теста

Може да бъдете помолени да спрете приема на лекарства, добавки или храни (включително такива, съдържащи йод, като йодирана сол, водорасли, водорасли и миди), които могат да попречат на теста. Някои готови храни и ястия за хранене могат да бъдат с високо съдържание на йодирана сол. Някои витамини и хранителни добавки също съдържат йод (като мултивитамини и добавки, които предлагат подкрепа на щитовидната жлеза). В допълнение, храните и лекарствата без рецепта, съдържащи червено багрило, могат да съдържат йод. Ще трябва да избягвате всички тези продукти в продължение на една седмица преди вашето RAIU сканиране.

Някои лекарства могат да увеличат количеството йод, което щитовидната жлеза усвоява. Те включват:

 • барбитурати
 • естроген
 • литий
 • TSH
 • антихистамини
 • антитиреоидни лекарства
 • кортикостероиди
 • Разтвор на Лугол (антисептик на йодна основа)
 • нитрати
 • наситен разтвор на калиев йодид
 • лекарства за щитовидната жлеза
 • толбутамид

Вашият лекар може да говори с вас за временно спиране на тези лекарства преди вашето сканиране.

Кажете на Вашия лекар, ако през последните две седмици сте имали други рентгенови лъчи с йоден контраст. Това може да повлияе на резултатите от сканирането. Освен това, уведомете Вашия лекар, ако наскоро сте имали диария, тъй като това може да повлияе на способността Ви да абсорбирате йод.

Ще бъдете помолени да гладувате в продължение на осем часа преди теста и може да се нуждаете от кръвни изследвания, за да видите как работи щитовидната жлеза по време на сканирането.

Полагане на теста

Ще Ви бъде дадено хапче или течност, съдържаща радиоактивен йод. Ще отнеме време йодът да проникне във вашата система, така че щитовидната жлеза да може да го абсорбира.

Ще ви бъде позволено да ядете отново след час или два след поглъщане на радиоактивния йод. Въпреки това, докато тестът не приключи, ще трябва да следвате същите хранителни ограничения, които сте следвали при подготовката за теста.

Ще бъдете помолени да се върнете в изпитвателния център на определени интервали (обикновено шест и 24 часа след приема на радиоактивен йод). По това време ще бъдете помолени да седнете и техникът ще постави устройство, наречено гама сонда, върху щитовидната жлеза (от външната страна на врата). Няма болка. Всяко сканиране отнема само около пет минути, въпреки че може да бъдете помолени да седнете за допълнителни изображения, ако първите не са ясни.

Гама сондата измерва колко радиоактивен йод е усвоил щитовидната жлеза по време на сканирането.

Вие ще отделите радиоактивния йод в урината си за 24 до 48 часа след изследването. Количеството радиоактивен йод, използвано при RAIU сканиране, е толкова малко, че няма да се налага да предприемате никакви предпазни мерки.

Какво означават вашите резултати

Резултатите от вашето сканиране ще бъдат анализирани в контекста на кръвните изследвания и другите изследвания, които сте имали (включително сканиране на щитовидната жлеза, ако сте го правили).

Щитовидната жлеза е задържала по -малко йод, отколкото би се очаквало, ако нивото на радиоактивност в щитовидната жлеза е необичайно ниско. По принцип това означава, че щитовидната жлеза се е възпалила и не задържа или произвежда правилно Т4.

Щитовидната жлеза абсорбира повече йод, отколкото би се очаквало, ако нивото на радиоактивност в щитовидната жлеза е високо. Това означава, че произвеждате твърде много Т4 и че щитовидната жлеза е свръхактивна. С други думи, имате хипертиреоидизъм. Най -вероятните причини са автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, наречено или болест на Грейвс, или хиперактивни възли на щитовидната жлеза. Тези бучки в щитовидната жлеза могат да нараснат и да увеличат общото производство на хормони на щитовидната жлеза в кръвта). След това Вашият лекар ще обсъди с Вас как да продължите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss